Magyar papagájkutató expedíció Amazóniában

4.7619047619048 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.76 (42 szavazat)

magyar papagaj kutatokA papagájkutató expedíció 2016. februárjában – a perui kormány engedélyével – minden eddiginél mélyebbre hatolt az Amazonas vízgyűjtő területének az egyik olyan részére, amelyben ember még nem élt (beleértve a bennszülötteket sem). Az élővilág mesebeli arcát mutatta a filmes stábnak, burjánzott a természet, az állatok pedig szelídek voltak, nem féltek ritka látogatójuktól, az embertől sem.

A nagyközönségnek - minden bizonnyal - 2017-ig kell várnia a dokumentumfilm megtekintésére az expedíció által gyűjtött genetikai minták feldolgozása miatt, azonban az arapapagájok szokásaira, egyedszámára és területhasználatára vonatkozó adatok alapján már most, a kutatók hazatérése után elmondhatjuk, hogy a filmes expedíció minden értelemben beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

A film az Andokban, valamint az amazonasi Candamo-medencében a perui államtól kapott exkluzív kutatási engedéllyel rendelkező Oláh György és Garai Cintia ornitológus, zoológus páros munkáját dokumentálja.

olah gyorgy A kutatóknak nem az első dél-amerikai expedíciójuk volt a mostani. Oláh György, ornitológus és zoológus évek óta járja a déli félteke őserdőit Argentína és Bolíviába területén. (Blogjából sokat megtudhatunk a fiatal kutatóról a következő linken: http://people.anu.edu.au/george.olah/index.php/personal-info/blogs és mozgalmas életéről olvashatunk a http://www.mrns.hu/hirek/magyar-papagajkutato-del-amerikaban-interju-olah-gyorgy-zoologussal weboldalon.) A jelenlegi információszerzés a dokumentumfilm készítés miatt fog többet adni a nagyközönségnek.

garai cintia 01

Garai Cintia, mint zoológus, természetesen nemcsak madarakkal foglakozik és leginkább Afrikát kutatta ez idáig.

(A különleges fiatal tudományos szakértőről többet olvashat a http://www.mrns.hu/hirek/az-allatorvosirol-afrikaba-interju-garai-cintiaval weboldalon.)

„A papagájkutatásról és a Tambopata Nemzeti Parkban készült egyedülálló felvételeken kívül soha nem látott képsorokat hoztunk haza a jaguárról, Amazónia legnagyobb ragadozójáról.” nyilatkozta Molnár Attila Dávid, a filmes stáb vezetője.

Bár az amerikai National Geographic csatorna is ajánlatot tett az ottani kutatás filmes megörökítésére, a magyar tudósok kifejezetten magyar filmesekkel kívántak együttműködni, ezért kérték fel a Természetfilm.hu munkatársait a kivételesnek ígérkező kutatás képernyős bemutatására.

A vidék az Amazonas vízgyűjtőjének egyik utolsó olyan szeglete, ahol soha nem éltek indiánok, az esőerdőt soha nem háborgatták, és jelenleg sem él ott ember. Oláh György kutatásvezető célja az volt, hogy felmérje a Candamo-völgyben élő arapapagájok állományát és genetikai mintát gyűjtsön. Ennek érdekében több óriásfát megmászott és ellenőrizte az odúban talált fiókákat. A kutatómunkában egy ausztrál szakember, Robert Heinsohn ökológus, evolúcióbiológus is segítségükre volt. A fészekodúk kereséséhez drónt is használtak.

ara vizsgalatAz expedíció a perui Tambopata Kutatóközpontból indult, és tagjai a Candamo-folyó különlegesen magas vízállását kihasználva jutottak el a kutatási területre. Magyar részről Garai Cintia zoológus-dokumentumfilmes és a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely két filmes szakembere, Tisza Balázs és Molnár Attila Dávid kísérte az expedíciót. A forgatás megvalósulását a Magyar Médiatanács támogatta.

 

ara papagaj famaszasA kilenc fős expedíció éppen a Candamo-folyó partján felállított táborban pihente ki a nap végén a fáradalmakat. Ezen a táborhelyen hajójuk egy magas partoldalnál kötött ki, a sátrakat óriásfák árnyékában állították fel.

Alkonyatkor a filmes stáb egyik tagja a tábortól 20 méternyire egy vörös szempárt vett észre, amiről hamar kiderült, hogy egy kifejlett nőstény jaguáré. A nagymacska nem ijedt meg az emberektől, és kimondottan kíváncsinak mutatkozott. Körülbelül hat órát töltött a tábor közelében, kétszer megpróbált besétálni az emberek közé. Amikor 10 méteren belülre került, a közelebbi ismeretséget az expedíció tagjai nagy zajkeltéssel, edények egymáshoz ütögetésével és őrség felállításával hiúsították meg. A jaguár szelíd látogatása az expedíció indián tagjait is meglepte, még ők sem találkoztak ilyen jámbor viselkedésű nagyragadozóval.

Molnár Attiláék csapata a közeljövőben azon dolgozik, hogy a filmes nyersanyagból természetfilm készülhessen és a nagyközönség is láthassa a perui Amazonas vidékének érintetlen területeit.

 


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Mit szeretne látni a Papagáj Magazinban?

Jelölje meg, hogy milyen információkból szeretne többet látni a Papagáj Magazinban!

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.