Papagáj kenyér – embereknek is fincsi!
Papagájtartóként folyamatosan keressük az egészséges, de finom ételeket, amiket megoszthatunk tollas lakótársainkkal. Jól jön egy remek kenyér recept, amit a papagájaim és én is nagyon szeretünk.
Ez a papagájkenyér rendkívül egészséges nekünk embereknek is és a papagájaink számára is.
Tudományos oldalról nézve: rengeteg alfa-linolénsavat (esszenciális zsírsav, nem tudja az emberi szervezet előállítani) és béta-karotint (az A-vitamin elővitaminja) tartalmaz, amelyekre a papagájok étrendjében nagy mennyiségben szükség van, de a legjobb dolog, hogy amikor megkóstoljuk, akkor nem arra gondolunk majd, hogy mennyire egészséges ez, hanem arra, hogy milyen finom.
Hozzávalók:
- 500 g (2 csésze) teljes kiőrlésű liszt (a tönkölyliszt nagyon jó, remekül összeragasztja a tésztát és így maximalizálni lehet a többi hozzávalót)
- 2 teáskanál sütőpor
- 2-3 marék egész dió (alfa-linolénsav)
- 2-3 marék egész lenmag (alfa-linolénsav)
- 2 nagy sárgarépa lereszelve (béta-karotin)
- 3-5 evőkanál pálmaolaj (pálmazsír) (béta-karotin)
- zabtej vagy valamilyen hasonló folyadék, amennyi szükséges
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 220 °C-ra.
Ha a pálmaolaj megszilárdult, akkor dobozostul tegyük meleg vízbe. Folyékonyan lesz rá szükség, hogy bele tudjuk dolgozni a tésztába.
A diónál, a lenmagnál és a sárgarépánál nem fontos a pontos mennyiség. Csak arra kell figyelni, hogy legyen elég liszt, ami összeragasztja ezeket. Természetesen az összetevőket is meg lehet változtatni ízlés szerint. Például a lenmag helyett lehet szezámmagot használni, vagy a répa helyett brokkolit, ha kalciumban gazdag kenyeret szeretne valaki sütni és szeretjük az ízüket.
Alaposan keverjük össze a lisztet és a sütőport.
Ezután keverjük hozzá a liszthez a diót és a lenmagot, majd adjuk hozzá a sárgarépát is és keverjük meg újra.
Adjuk a tésztához a pálmaolajat és miközben lassan beledolgozzuk a tésztába, kis adagokban adagoljuk hozzá a zabtejet is, egészen addig, amíg a tészta összeragad már és nem morzsálódik.
Formázzunk egy labdát a tésztából, majd késsel vágjuk be a tetejét. Ezután tegyük tepsibe (érdemes sütőpapírt használni) és süssük a kenyeret jó 30 percig. A pontos sütési idő erősen függ a sütőtől. Eleinte érdemes egy pici darabkát letörve vagy hústűvel megszúrva ellenőrizni. (Én például onnan tudom, hogy megsült már a kenyér, hogy az íróasztalomnál is érzem már az illatát.) Ha véletlenül mégis túl korán vettük volna ki a sütőből, nyugodtan visszarakhatjuk még vagy 10 percet sülni.
Hagyjuk a kenyeret kihűlni, majd fogyasszuk egészséggel!
Jó étvágyat!
Friss apróhirdetések:
A keresés nem hozott eredményt!
A keresés nem hozott eredményt!