Csoportban vagy párban fészkelnek papagájok?

4.8108108108108 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.81 (37 szavazat)

papagajok tenyesztese koloniabanA papagáj fajok egymástól eltérően viselkednek a társas kapcsolataik terén a költési és a fiókanevelési időszakban.

Vannak társaságkedvelő fajok, melyek nagyobb kolóniákban élnek még a szaporodási időszakban is, és vannak olyan fajok, melyeknek egyedei csak párban, vagy néhány faj esetében magányosan nevelik fel utódaikat.

 arany aratinga

 

Papagáj családok, melyek a fiókákat közösen nevelik

Brazíliában figyelték meg először a természetben az aranyaratinga (jobb oldali képen) fajnál, hogy több egyed is aktívan részt vesz a kismadarak felnevelésében, sőt az előző fészekalj testvérei is besegítenek a szülőknek. Az odúkban nem csak egy tojó kotlik, hanem több is.

Egy vadász mesélte el és mutatta meg ezt a viselkedésformát a kutatóknak, majd a későbbi vizsgálatok azt igazolták, hogy a megfigyelés meglehetősen pontos volt. Hasonló nagy családokban nevelik fiókáikat a vörös hasú arák és a pyrrhura nembe tartozó fajok is.

 

Ismerős papagáj párok egymás szomszédságában

aratinga odu 600A legtöbb papagájfajra az jellemző, hogy egy nagyobb területen, szétszórtan fészkelnek. Az odúk lazán, egymástól tisztes távolságra helyezkednek el. Amíg a tojók kotlanak, addig a hímek az eleségek felkutatásával foglalkoznak és szociális életet élnek. Ez sok esetben csak veszekedést jelent, de az odú közelében hevesen védik a területüket, és csaták is komolyabbak köztük.

A viselkedésük megváltozik, amikor a fészkelő helytől távolabbra repülnek; vidáman eszegetnek azoknak a hímeknek a társaságában, amelyekkel a közeli helyeken verekedtek előzőleg.

 

Sűrű válásokkal tarkított fiókanevelés

Ismerünk olyan fajokat (nemespapagáj , vázapapagáj) , amelyeknél a hímek és a tojók külön, életet élnek. Mindegyikük a saját nemük szerinti csoporthoz csatlakozik, és ezek a csapatok nem is keverednek egymással. A párosodási időszak az egyetlen, amikor ellentétes nemű társat választanak, de azt is csak arra az időszakra, amikor a tojó etetésre szorul a kotlási idő alatt.

(Hisszük ezt úgy, hogy az erről szóló kutatási anyagot - sajnálatos módon - nem találjuk sehol.)

Egyszülős családi modell

kakapo fioka 01Egyetlen olyan papagájfajról tudunk (kakapó vagy bagolypapagáj), amelynél a tojó teljesen egyedül neveli fel a fiókáit. A hímek versengenek a nőstényekért, párosodnak velük, majd rájuk hagyják a gyermeknevelés összes ódiumát. A tojóknak saját magukat kell ellátniuk a kotlási időszakban, és egyedül kell etetniük a fiókáikat is.

A fiatal kakapók olyan tartalékokkal rendelkeznek, hogy hosszú órákat is kibírnak az anyjuk jelenléte nélkül. Ezzel magyarázható az a tény is, hogy tojók csak azokban az években raknak tojásokat, amikor az eleségek különösen nagy bőségben állnak a rendelkezésükre.

Tenyésztési sikerek és bukások múlnak a papagájfaj ismeretén

Tudnunk kell, hogy a madaraink melyik fészkelési kategóriába tartoznak, hogy tenyészteni tudjuk őket. A vadonban végzett megfigyelésekkel jutunk azokhoz az információkhoz, melyek birtokában elkerülhetjük a szomorú pusztulásokat, és egy sikeres tenyészet szekértőjévé is válhatunk.

 

Néhány példa a tudatlan tenyésztő hibáiról és a sikereiről:

Audiovizuális tenyésztési modell

Tony Silva (korunk egyik legismertebb papagájszakértője) - felidézve egy sok évvel ezelőtti tapasztalatát – írja le a rozsdasapkás papagájok tenyésztésének kezdeti nehézségeit, amikor egy neves tenyésztőnél sikeres költőpárokat látott. rozsdasapkas papagaj odunalEd Bish (a Birds Tampa Busch Gardens kurátora) a madarai teljes összhangban voltak, jól látták egymást mindegyik röpdében, és mindegyik odúban fiókák nevelkedtek.

Azonban a saját rozsdasapkásai soha nem raktak le egy tojást sem. Mint később kiderült ennek az volt az oka, hogy a tenyészpárokat hallótávolságon kívül helyezte el egymástól.

(Azért tette ezt, mert egyszer egy hím kirepült a tenyészetében és a szomszéd röpde tetején összetűzésbe került a másik hímmel, amelyen sikerült olyan súlyos sebet ejtenie annak nyelvén, hogy az elvérzett tőle. rozsdasapkas papagaj par 03Ezen felül egy olyan harcnak volt a szemtanúja egy amazóniai városban a vadon élő madarak megfigyelése közben, melynek során az egyik hím átszúrta a másik koponyáját, majd diadalittasan ünnepelte az odú elfoglalását. A látottak alapján Tony úgy gondolta, hogy nem szabad sem látniunk, sem hallaniuk egymást a pároknak ahhoz, hogy nyugodtan fészkelhessenek.)

Abban az időben még Tony is naiv és tapasztalatlan madártenyésztő volt, és nem álltak a rendelkezésére még nyomtatott anyagok sem a papagájok viselkedéséről. A fészkelési időn kívül a sapkások nagyon barátságosak, de a párzási időszakban csak akkor termékenyek, ha a fajtársaik látványa és hangja ingerli őket. Az is kiderült, hogy az agresszió kizárólag az odú közelében bújik elő belőlük, ha távolabb vannak a lakhelyüktől, akkor teljes nyugalomban képesek együtt eszegetni. A tapasztalatszerzés meghozta gyümölcsét, és végre elkezdődött rozsdasapkások tenyésztése.

Territórium látszata a tenyészetben

Az amazon papagáj hímek kimagaslóan territoriálisak a fészkeléskor, és a rivális hímek látványa javítja a termékenységüket. Az agresszív kitöréseik és a dühöngő kiáltásaik szükségesek az ivarmirigyek bővebb vérellátásához, majd a sikeres párosodásukhoz. A fogságban tartott papagájok szaporodása a tenyésztő szakértelmétől és odafigyelésétől függ, ugyanis a röpdékben, párban tartott madarak nem tudnak verekedni az azonos nemű társaikkal, és nem tudnak elmenekülni a dühöngő párjuk elől sem. A kulcs a tenyésztő kezében van. A költési időszak kezdetén a szomszédos pároknak látniuk és hallaniuk kell egymást, de a párosodás után, amikor a hím már a saját párját is megtámadja az őt feszítő hormonok miatt, akkor jön el az ideje a vizuális kapcsolat megszűntetésének, és bekerülhet az elválasztó lap a szomszédos párok közé.

Pusztulást okozó tudatlanság a tenyészetben

vazapapagaj tenyesztoA másik véglet a vázapapagáj. Amikor ez a faj – évtizedekkel ezelőtt - elérhetővé vált, akkor a madártenyésztők álma volt, de senki sem volt felkészülve a papagáj faj egyedülálló szaporodási tulajdonságára. Az első tenyészpár költési ciklusa el is kezdődött annak rendje és módja szerint. A tojó elfogadta a hímtől az eleségeket, aki az ellátásért cserébe a párzás gyönyöreiben reménykedett. A pár folyamatosan látogatta a fészket, a nőstény fejéről potyogott a toll, a bőre sárgult, pontosan úgy, ahogy az lenni szokott más fajoknál is. A szerelem azonban nem hozott tojásokat, és egyik reggelre a hím eltűnt a röpdéből, a tojó pedig a csőrével rágcsált valamit. vazapapagajok 300A hím a fészekben hevert holtan, és mint kiderült a tojó a kitépett nyelvét rágcsálta.

Ma már tudjuk, hogy a vázapapagájoknak az táplálék iránti igénye jóval magasabb, mint a többi fajnak. A tojók a végtelenségig kihasználják a hímeket, hogy azok etessék őket. Ahogy a legyengült hím már nem bírja tovább, úgy a tojó megöli. A kudarcok után, a megfigyelések segítségével megtudtuk, hogy egy tojó mellé legalább két hímet kell betenni, hogy a tojó mérhetetlen étvágyát ki tudják elégíteni, és a faj igényei biztosítva legyenek.

 

Sokat kell kutatnunk és sokat kell tanulnunk!

A papagájok tenyésztése nem abból áll, hogy egyszerűen beállítunk egy párt egy kalitkába, felszerelünk egy odút, és jó minőségű táplálékot adunk nekik. A tenyésztési tevékenység megköveteli, hogy a fajok biológiáját és a vadonban látható viselkedését megismerjük. A hosszú távú sikerhez feltétlen szükséges, hogy a fajokat eredeti élőhelyükön tanulmányozzuk.

Tony Silva


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Melyik bűnt lehet megbocsátani?

Ön szerint mely papagájtartási bűnt lehet megbocsátani (valamilyen indokkal)?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.