Papagáj fiókák nevelése III. - Tápok, eszközök

4.3636363636364 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.36 (22 szavazat)

papagaj fioka neveles 03A fiókáknak speciális összetételű – begytejhez hasonló – táplálékra van szükségük a megfelelő fejlődéshez és növekedéshez. Ez azt jelenti, hogy jó minőségű, direkt madárfiókák kézi etetésére kifejlesztett táppal kell őket etetni.

Házi készítésű dara vagy főzelékféle szóba sem jöhet manapság! Ezek csak később, a lágyeleségek fogyasztásakor kerülhetnek elő. A fiókák tápláléka nagyobb mennyiségű zsiradékot tartalmaz. A természetben a madárszülők is a magas zsírtartalmú magvakat, terméseket fogyasztják a fiókaetetéshez. Amikor egy fióka jóllakott és a táplálék zsírtartalma is megfelelő, akkor általában végigalussza a napot, szinte csak üríteni és a szárnyait kinyújtóztatni mozdul meg.

Sokféle megfelelő minőségű papagájfióka nevelőtáp van forgalomban, és mindenki másra esküszik. Legtöbbjüket beszerezhetjük a magyar webáruházakból is. Állateledel boltokban, állat kellékes áruházakban nincs ilyen termék. Mivel nincsenek sem összehasonlító tesztek, sem táblázatok a papagáj tápok vizsgálatáról (és nem is támogatott bennünket egy gyártó sem :) ), így nem tudunk ítéletet mondani felettük.

A Papagáj Magazin szerkesztőinek a kedvence a Versele-Laga NutriBird tápja.
(Hátránya, hogy nagyon hosszú ideig kell keverni ahhoz, hogy homogén krémet kapjunk, valamint kiegészítésre szorul vitaminokból és a pro biotikumokból. Előnye, hogy minden kismadár egészségben felnevelhető vele, nincsenek tragédiák, és nem utolsó szempont az sem, hogy a szagát is el tudjuk viselni.)

Más papagájtenyésztőknél jól beváltak a következő tápok is:
Kaytee Exact , Roudybush Formula 3 , Vetafarm Neocare , Hagen’s , Psittacus

nutri bird a21  kaytee exact  psittacus babyparrot 
 tropican handfeeding formula  vetafarm neocare  roudybush premium

Az egyes papagáj fajok étrendje nagyon eltér egymástól. A legtöbb faj a „magevők” és a „gyümölcsevők” csoportjába sorolható, de vannak ún. lágyevők is, amelyeket „rostos gyümölcslé ivóknak” is nevezhetünk. Az elfogyasztott táplálék zsírtartalma is jelentős különbséget mutat a rendszertanilag elkülönített papagáj alcsaládokban. A fiókák igényei is fajonként különbözőek. Amelyik faj számára megfelelő lehet az egyik tápszer, annál előfordulhat, hogy megbetegszik egy másiktól. Nem ajánlott a különböző gyártók tápszereit cserélni a nevelés során, mert súlyos következményekkel járhat! Amelyikkel elkezdtük az etetést, azzal vigyük végig!

(A különleges lórifélék kézzel neveléséhez a legjobbnak a Roudybush Formula 3 és a Lorikeet Wet Mix fele-fele arányú keveréke bizonyult, fokozatosan emelve a Lorikeet Wet Mix arányát a fióka növekedésével párhuzamosan.)

papagaj probiotikum

Néhány tápszer nem tartalmaz elegendő probiotikumot a fiókák számára. Mindenképp ajánljuk ezt a kiegészítőt, főleg akkor, amikor a kikelésüktől kell, hogy felneveljük a kismadarakat. A születésétől emberi kézzel nevelt madarak nem kaphatják meg a szüleik baktérium flóráját az átöklendezett begytejjel együtt. A tápszer gyártók sikeresen pótolják a készítményeikben ezeket a baktériumokat, de néhány faj számára ez kevésnek bizonyul.

Léteznek kifejezetten papagájok számára gyártott probiotikumok viszonylag magas áron, azonban a tapasztalataink szerint jobb eredményt érhetünk el a magyar állatpatikákban kapható – haszonállatok számára előállított – „fólia tasakos” szerekkel.
(Bevizsgáltattuk egy lesoványodott ara papagáj baktérium flóráját, ami közel nulla baktériumszámot mutatott. Egy hónapon át adagoltuk a Németországból hozott papagáj probiotikumot, és a következő laborvizsgálat sem tudott javulást kimutatni. Amikor átálltunk a haszonállatok, nagykiszerelésű probiotikum készítményére, akkor a fiatal ara azonnal hízni kezdett.)

Soha ne adjunk a fiókáinknak emberi fogyasztásra szánt gabonapelyhet vagy tojás és keksz keveréket, mivel ezek nem megfelelő tápanyag összetételűek madarak számára. Bár végszükség esetén rövid ideig használhatunk magas fehérjetartalmú baba-gabonapelyhet, de tényleg egy vagy maximum két napig, amíg a megfelelő fiókanevelő tápot be nem szerezzük.

 

papagaj fioka eteto kanal

 
 papagaj bebi etetese fecskendovel

Eszközök az etetéshez

Sokféleképpen lehet etetni a madárfiókákat, bár a fészekből frissen kivett „újoncokat” kanállal etetni a legjobb. Ha a kanál széle kicsit tölcsérszerű, az segít a fiókatápot a kismadár csőrébe terelni.

Ha kanalat használunk, akkor a fióka maga tudja szabályozni a falat méretét, amit kényelmesen a csőrébe tud venni és le tud nyelni. A kanállal etetett fiókákat általában elválasztani is könnyebb a tápról.

A fecskendős etetés szintén nagyon elterjedt. Ezt a módszert nagyon óvatosan, körültekintéssel kell használni, hogy nehogy véletlen a fióka légcsövébe kerüljön a táplálék! Ha a fecskendőt baloldalról helyezzük be a fióka szájába, akkor annak végét támasszuk le a csőr jobb oldali szélén, így a táp a nyelőcső felé terelődik és nem a légcső felé.

Ha fecskendőt használunk, ügyeljünk nagyon arra, hogy ne töltsük túl a fióka száját, mivel így könnyen félrenyelheti és a légcsövön kívül még a légzsákokba is bekerülhet a táp.

 

A begyszondával való etetést csak nagyon-nagyon tapasztalt tenyésztők végezhetik. Senki se kísérletezzen! Ezt a módszert otthon egyedül megpróbálni életveszélyes, a fióka életébe kerülhet.

(A videón a spanyol jákópapagáj tenyésztő intézetet láthatjuk, ahol biológusok, zoológusok és állatorvosok vigyázzák a madarak egészségét. A neveléshez begyszondát használnak már egész fiatal kortól. Sok mindenben nem értünk egyet a látottakkal, de mégis figyelemre méltó a labor tevékenysége.)

Bármelyik módszert is használjuk, nagyon fontos az eszközök sterilen tartása. Ez vonatkozik az edényre is, amiben a tápot összekeverjük. Etetések között mindig mossuk el alaposan az összes eszközt és sterilizáláshoz használjunk a madarakra nem ártalmas fertőtlenítőszert, mint pl. a Vetafarm Avi-Safe.

 

A nevelőtáp bekeverése

Mindig forraljuk fel hozzá a vizet teljesen, majd hagyjuk azt kihűlni kb. 50 °C-ra, mielőtt bármiféle tápot belekevernénk. Lehetőleg ne használjuk a csapból egyenesen kiengedett vizet! Adjunk egy kevés fiókanevelő tápot a vízhez, majd keverjük csomó és buborékmentesre, amíg sima állagú nem lesz. Az, hogy pontosan milyen a táp megfelelő állaga, az függ a fióka korától, de a 14 napos fióka számára a bekevert tápnak kb. habtejszín állagúnak kell lennie. Krémtúró állagnál nem szabad sűrűbbet keverni!

Nagyon oda kell figyelni:
  • Ha nem kevernénk el csomómentesre a tápszert azzal azt érnénk el, hogy a fióka begyéhez – belülről - feltapadnának a poros csomók, és a kismadár súlyosan károsodna.
  • Ha lisztes állagú anyagot adagolnánk a tápszerhez (amit sajnos az idős tenyésztők még ajánlanak is) azzal gyakorlatilag azt érnénk el, hogy tészta kelne meg a madár begyében és szétfeszítené azt.
  • Óriási odafigyelést igényel a tápszer hőmérsékletének betartása. Ha túlmelegítenénk az eleséget, túl hosszú időre tennénk be a mikrohullámú sütőbe és nem vennénk észre, hogy égetően forró lett, akkor azzal elkövetnénk a legsúlyosabb hibát, amit csak lehet. A kismadár nem tudna szólni, hogy forró az étel, sőt le is nyelné azt. A túlmelegített tápszer kiégetné a begyét, ami aztán belülről kilyukadna. Szándékosan fogalmaztunk ilyen drasztikusan. Reméljük, hogy ez a szörnyű kép fog mindenki szeme előtt lebegni, amikor az éjszaka közepén, álmosan próbálja melegíteni a tápszert a szeretett kismadara részére!

A táp bekeverése után várjunk addig, amíg 37-42 °C-ra hűl, ezután kezdhetjük el az etetést. Ne etessük a madarainkat 34 °C alatti táppal, mert az jóval hidegebb, mint a testhőmérsékletük (40-42 °C), és erjedhet a begyükben (ami aztán fertőzésekhez vezethet).

A legtöbb papagájfaj fiókái el sem fogadják a számukra hideg (emberi testhőmérsékletű) tápszert. A hőmérő használata melegen ajánlott a nevelőtáp hőmérsékletének ellenőrzéséhez.

A videón a tápszer sűrűségének beállításást láthatjuk.

 

Kapcsolódó cikkek:

A fióka neveléssel kapcsolatos egyéb írások a Papagáj Magazinban:

kezzel nevelesrol 02c
Félrevezető infók a fiókák kézzel nevelésről

Néha félrevezető információkat olvashatunk az Interneten a papagáj fiókák kézzel nevelésével kapcsolatosan. A szociális kapcsolati oldalak íróvá tették azokat az embereket is, akik régebben nem publikáltak. Tovább...

papagaj kezzel neveles 084
Papagáj fiókák nevelése I. - Miért?

Állandóan visszatérő vitatéma a papagájtatrók között, hogy kézzel neveljük-e a fiókákat vagy hagyjuk a papagáj szülőkre ezt a feladatot.

Egyik oldal azzal érvel, hogy a kézzel nevelt fiókákból sokkal boldogabb és szelídebb házi kedvenc válik, amely jobban érzi magát az emberi környezetben.
Tovább...
papagaj nevelo doboz 00
Papagáj fiókák nevelése II. - A nevelő doboz

Fiókaneveléshez sokféle alkalmatosság létezik, a kismadaraink fajától, számától függően válasszuk ki a megfelelőt.
Tovább...

papagaj fiokak etetse 045
Papagáj fiókák nevelése IV. - Etetés

Az emberi odafigyeléssel, a fiókák folyamatos monitorozásával elért tenyésztési eredmények figyelemre méltók.

A szakszerű (egészségi és szociális szempontokat egyaránt szem előtt tartó) kézzel nevelés hatására a fiókák életben maradási esélye magasabb, mint a szülők által nevelt fiókák esélye Tovább...

 


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Milyen papagájos esemény legyen Magyarországon?

(Több választ is megjelölhet.)

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.