Sose szolglád fel a papagájodnak!
Azoknak az zöldségekenek a listája, melyek jók Önnek, de nem adhatók egy papagájnak.
(Fonots leszögezni, hogy ez a cikk az amerikai Bird Talk magazin és a BirdChannel.com weboldal szerint lett összeállítva, és nem feltételnül egyezik meg a magyar szakvéleménnyel.)
A zeller önmagában nem feltétlenül káros a papagájok számára, csak a szálkás része, a gyökere, ami problémákat okozhat. Távolítsuk el a zeller gyökerét, és csak a zöldjét adjuk oda a madártnak, ha azt szeretnénk, hogy egészséges maradjon.
(A Szerkesztő megjegyzése; ez a zelleres kép becsapós volt az amerikai magazinban, mert adhatunk zeller zöldet a papagájoknak. Jelen esetben szándékosan helyeztük ki a képeket hasonlóan, a BirdTalk Magazinban megjelent eredeti képhez. Azt szerettük volna bemutatni vele, hogy ne higgyjék el elsőre, amit egy amerikai weboldalon meglátnak!)
A hagyma akár főzve, akár nyersen vagy szárított kivitelben is ként tartalmaz. A papagájoknál rágcsálás közben hemolízist okozhat, azaz a vörösvértestek szétesését, és ezáltal vérszegénységet okozhat.
(Szerkesztő: minden hagymaféle túlzott fogyasztása hemolítikus anémiát okozhat az embereknél is és más állatoknál is, azonban ehhez igen komoly hagymafogyasztásra lenne szükség.)
A fokhagyma megízesíti ételeinket, de komoly problémát okozhat a papagájoknak. A fokhagyma és a hagyma nagyon hasonló kémiai kokmponenseket tartlamaznak. A fokhagyma azonban allicint is tartalmaz, ami szintén egy szerves kénvegyület, és ritka esetben halált is okozhat.
(Szerkesztő: az allicin pont az az anyag, ami miatt a fokhagymát egészségesnek tartjuk, mert a bomlása közben antibakteriális és gombaölő hatása is van. A Bird Talk Magazinban megjelent sorok valószínűleg a szenzációhajhászás miatt kerülhettek be a lapba, hogy vita alakulhasson ki az olvasók között. A magyar papagájtartók közül sokan adnak a papagájainak foghagymát, és van aki évtizedek óta adja nekik, minden probléma nélkül. Nehéz eldönteni, hogy mi az igazság.)
Mivel paradicsom a savas gyümölcsök közé sorolható, ezért több állatorvos nem ajánlja, hogy frissen adjuk a madaraknak, szerintük fekélyeket okozhatnak (Larry Nemetz, DVM, a Bird Clinic Orange, Kalifornia). Nem javasolják, hogy nyers paradicsommal sűrűn etessünk (a koktélparadicsommal sem) a savtartalom miatt. Szárított formában (a szárítási folyamat kiszedi a legtöbb savat) és normál spagetti szósz formájában (a paradicsom főzése is eltávolítja a savakat) csökkentett mértékben etethetjük.
A gombák közé – rendszertani besorolás szerint - másfél millió fajt is sorolunk, de legtöbbjük a nyálkagombák közé tartozik. Jelen esetben az emberi étkezésben ismertes kalapos gombákról beszélünk. A nyers gomba fogyasztása emésztési problémákat okozhat a papagájoknál. A gomba tönkje is és a kalapja is májelégtelenséget okozhat.
Az avokádó csonthéjas magjában lévő olaj egy persin nevű toxint old ki, amely elfogyasztva levertséget, étvágytalanságot, légzési nehézséget okoz, ritka esetben hirtelen halálhoz vezet. A legtöbb papagájra semmi féle rossz hatás nincs az avokádónak, de a különböző fajokra másként hat. A tapasztaltok szerint az avokádó különösen káros a törpepapagájokra, a hullámos papagájra és nimfa papagájra. A papagájokhoz értő állatorvosok szerint nem érdemes játszani ennek a gyümölcsnek az etetésével, inkább iktassuk ki a madarunk menüjéből.
Friss apróhirdetések:
A keresés nem hozott eredményt!
A keresés nem hozott eredményt!