Eszközkészítő kakadu

4.7222222222222 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.72 (18 szavazat)

eszkozhasznalo kakadu 01Meglepte a kutatókat egy Goffin kakadu, amikor – tanítás nélkül – egy eszközt készített az eleség eléréséhez.

Ausztráliában készítették a felvételt, amelyen az látható, hogy a papagáj fadarabot hasít, többször eltör és a megfelelő méretet elérve igyekszik húzni vele a dióbelet a ketrecbe.

A Goffin kakaduknál a vadonban sem ismeretlen az eszközhasználat, azonban ez a videó volt az első, amellyel ezt a megfigyelést igazolni tudták.

A tanulmány szerzője; Alex Kacelnik az Oxfordi Egyetem professzora szerint senki sem számított ilyen kifinomult eszközkészítésre, szobrászkodásra egy papagáj esetében. A varjaknál már többször megfigyeltek hasonlót, de azokat a tulajdonságokat ösztönös viselkedésnek vélték.

A kutatók elsőként arra lettek figyelmesek, hogy Figaró elejtett egy kavicsot a kalitkájában és az kigurult a rácson. Néhány sikertelen lábbal való elérési kísérelt után a kakadu egy bottal próbálta meg visszagurítni a követ a rácshoz.

A csoport - az esetet látva - egy dióbéllel próbálta meg újra rávenni Figarót a gondolkodásra, és ennek eredményét rögzítették ezen a felvételen.
Az első próbálkozás sikertelen volt, mert a pálcika túl rövid volt, aztán egy hosszabbra rágott fadarabbal próbálkozott és odalökdöste az eleséget a rácshoz.

Sajnos az alsó hézag túl keskeny volt a mag belökéséhez, ezért a rácshoz közel tovább kellett ügyeskedjen a nyelvével és a csőrével az eleség megszerzéséhez. (Az utolsó pillanatok lemaradtak a felvételről.)

A vizsgálatot tízszer ismételték meg három nap alatt, és a kakadu minden esetben feltalálta magát. Sőt, az idő előrehaladtával a pálcika készítés módszere is egyre tökéletesebb lett.

A kakadu felfedezett egy módszert a mag megszerzésére, és ez egy nagyon magas fokú intelligencia jelenlétét feltételezi.

Ez idáig csak az majmokat tartottuk arra képesnek, hogy önálló gondolataikkal eszközöket készítsenek a problémák megoldására, de el kell fogadjuk, hogy erre más intelligens állatfajok is képesek.

(A felvételeket a BBC Nature publikálta először; 2012. novemberében.)
 


 

Friss apróhirdetések:

img0
Ár: 16 400 000 Ft
5913" class="realestate-item jfg-item reListItem good_buy ribbon-item with-price-item company-item valid-phone-item urgent-item">
Debrecen Nagy Sándor telepen eladó 2,5 szobás étkezõs családiház 500 n, 1. Kép Debrecen Nagy Sándor telepen eladó 2,5 szobás étkezõs családiház 500 n, 1. Kép
Debrecen Nagy Sándor telepen eladó 2,5 szobás étkezõs családiház 500 n
10
16 400 000 Ft
Hajdú-Bihar, Debrecen, Nagysándor-telep településen
 
img1 Eladó ház, 4181 Nádudvar, Nagy Sándor utca
Ár: 8 500 000 Ft
5661" class="realestate-item jfg-item reListItem with-price-item company-item valid-phone-item">
Eladó ház, 4181 Nádudvar, Nagy Sándor utca, 1. Kép Eladó ház, 4181 Nádudvar, Nagy Sándor utca, 1. Kép
Eladó ház, 4181 Nádudvar, Nagy Sándor utca
13
8 500 000 Ft
Hajdú-Bihar, Nádudvar településen
 
img2 Nagy Sándor Zoltán: Az aranymadár
Ár: 500 Ft
tegnap, 00:22
Budapest, III. kerület településen
 
img3 Nagy Sándor telep csendes része
Ár: 26 000 000 Ft
0997" class="realestate-item jfg-item reListItem with-price-item company-item">
Nagy Sándor telep csendes része, 1. Kép Nagy Sándor telep csendes része, 1. Kép
Nagy Sándor telep csendes része
15
26 000 000 Ft
Hajdú-Bihar, Debrecen, Nagysándor-telep, Dob utca településen
 
huendeitmsptrosres

Belépés

Csatlakozhat Facebook vagy Google kapcsolatával is, kattintson az ikonjára!

   

(Nem történnek megosztások az Ön kérése nélkül!)

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Mennyit utazna egy papagáj reptető nap miatt?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek: