Meg lehet állítani a papagájok élőhelyének pusztítását

4.7857142857143 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.79 (28 szavazat)

Tollminták az amazóniai papagájok DNS vizsgálatáhozEgy magyar erdőben egy szál hóvirág letépése is illegálisnak számít. Peruban pedig 30.000 illegális aranymosó csapat irtja az őserdőt, szennyezi be higannyal a talajt, és hagyja maga után mérgezetten a területet.

Hogy lehet megállítni az esőerdők pusztítását, amikor perui kormány tehetetlen? Magyar kutatók dokumentumfilmjéből megtudhatjuk a választ; van megoldás.

A megoldás még nem teljes körű az egész nemzeti parkban, de sokan a helyiek közül már nem akarják kivágni a fákat, mert egy újabb lehetőséget kaptak.

Hogy lehet, hogy a papagájok földjén természetkárosítást okoznak a helyiek?

Mielőtt elolvassa cikkünket, vagy megtekinti a dokumentumfilmet, vessen egy pillantást a peruiak világába!

Ha egy picit körülnéz abban a városban a Google StreetView segítségével, amely a természetvédelmi terület legnagyobb települése, akkor láthatja az ott élők életkörülményeit. Mi a véleménye az itt látott nyomorról és a szegénységről? A látottak alapján érthetőnek tartja-e, hogy az itt élők természetrombolást végeznek a – rövid távú – életkörülményeik javítása érdekében? A város utcáin körülnézve érzi-e, hogy Peru miért fordít nagyobb összegeket a gazdasága fenntartására, és miért nem jut pénze a természetvédelemre?

(Nem egy perui falut, és nem is a város legszegényebb részét helyeztük ide a cikkbe, hanem egy átlagos városi helyszínt állítottunk be.)

Aki nem használta még a Google StreeView-t, annak írjuk:
Az utcaképen kattintson az egérrel (mobilon az ujjával) abba az irányba, amerre el szeretne indulni! A kép felett tartsa lenyomva az egér gombját, és húzza el a kép nézetét más irányba. Az utcaképen való kattintásokkal és forgatásokkal körül tud nézni a utakon.

 

Kutatók, őslakók és turisták együtt Amazóniáért

A filmrészlet „Amazónia papagájai” című, 2015-ben forgatott természetfilmből való. A filmet a magyar Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely tagjai készítették Garai Cintia, zoológus és Oláh György, ornitológus-zoológus odaadó munkája segítségével.

Az Ara Project helyszíne

A Tambopata rezervátum az Andok árnyékában fekszik a perui Amazóniában. Biológiai sokféleségét tekintve ez a Föld egyik leggazdagabb területe. Állatok és növényfajok ezreinek nyújt otthont. Két jó barát, Eduardo Nycander és Kurt Holle az esőerdő által elbűvölve elindultak, hogy felfedezzék szülőhazájuknak ezt a távoli eldugott zugát. Azonnal látták milyen különleges ez a hely és szó szerint a megszállottjai lettek. Elhatározták, hogy egy ökoturisztikai vállalkozást hoznak itt létre. A központ elsősorban biológusoknak létesült, hogy a környéken élő arákat és az erdő többi lakóját tanulmányozhassák természetes környezetben.

 

Tollminták gyűjtése az agyagfalak alatt

olah gyorgy Tárt kapukkal várták a kutatókat a világ minden tájáról. Így jutott el Oláh György is erre a csodálatos élőhelyre. Ő a káprázatos ara papagájok életére volt kíváncsi. Az arák a vadonban akár 50 évig is élhetnek. A rendszeres megfigyelés sok mindent elárul a papagájok magánéletéről.

Érdemes például összegyűjteni a levedlett tollakat. A civakodás után az agyagfalra lehullott tollak ugyanis felbecsülhetetlen információkkal szolgálnak a biológusok számára. A DNS elemzésével a kutatók nemcsak az agyagfalat látogató egyedek darabszámát becsülhetik meg, de az egyes fajok populációjának méreteiről is képet alkothatnak. Az agyagfalakat nem csupán közösségi kapcsolatok ápolása miatt látogatják meg a papagájok. Tambopata erdeje nátriumban szegény, ezért a növényi étrenden élő madaraknak táplálék kiegészítésre van szükségük.

 

Pusztító civilizáció az esőerdőben

2012-ben befejeződött az óceánközi autópálya építése. Felgyorsult az erdőirtás, a halászat, vadászat, és ami a leginkább pusztítónak bizonyult az amazóniai esőerdők számára; az aranymosás. Emelkedni kezdett az arany értéke, ez rengeteg aranymosót vonzott az Andokból mindenfelé a Madre de Dios területére. Senki sem ellenőrzi őket és borzasztó pusztítást visznek véghez. Jelenleg több mint 30 ezer illegális aranymosó tevékenykedik Madre de Diosban. A folyamat során hatalmas erdőrészeket semmisítenek meg, amelyeknek helyén nem marad más, mint a puszta föld. A higany, amit az arany kivonásához használnak halálos méreg. A nehézfém bemosódik a folyókba, ahonnan a táplálékláncba épül. A növényeken, a halakon és egyéb állatokon keresztül pedig végül eljut az emberek asztalára. Az arany utáni esztelen hajszában csak a Madre de Dios területén évente 3000 hektár esőerdőt semmisítenek meg.

 

ara odu

Mesterséges ara odúk a gyérülő erdőben

Mindeközben a kutatók azon fáradoznak, hogy az aráknak legyen elég fészkelő helye. Ezek a madarak nagyon válogatósak ebben a tekintetben, és nem véletlenül. Az odú biztonsága meghatározó a fiókák túlélése szempontjából.

Az ideális fészekodú magasan az alsó lobkorona szint felett nyílik, és nincs körülötte ág, ami megkönnyítené a ragadozók, majmok és kígyók behatolását. A párok sokszor elkeseredett küzdelmet vívnak otthonuk védelmében. 

Ezért a kutatók mesterséges fészekodúk tesztelésébe kezdtek. Az arák által előnyben részesített modellekből egyre többet helyeznek ki az erdőben.

mesterseges ara papagaj odu A kutatók ezeknek a mesterséges odúknak köszönhetően meg tudják vizsgálni a benne fejlődő arákat.

A kutatók vért vesznek a fiatal aráktól, megmérik a súlyukat és egyéb adatokat gyűjtenek. Ezeknek a rendszeres vizsgálatoknak segítségével követik nyomon a madarak fejlődését és kapnak képet a populáció növekedéséről.

 

 

Új megélhetési forrás az ökoturizmus

Az ökoturisztikai vállalkozásnak nagyon fontos szerepe lett a természetvédelemben, mert olyan gazdasági hatásokat generál, ami a helybélieket arra ösztönzi, hogy érintetlenül hagyják az erdőit, így az üzlet kedvezően hat a természetre.

kekszarnyu ara berepul Az arák óriási távolságokat repülnek. Éves mozgáskörzetük elérheti az 5000 km2-t. Ezen belül vándorolnak a fák gyümölcsérését követve, és ha eljön a költési időszak, visszatérnek kedvenc fészkelő helyükre. 

Csak pontos információk birtokában lehet meglapozott természetvédelmi intézkedéseket hozni. A szakértőknek ismerniük kell a madarak vándorlási szokásait, hogy miként használják az erdőt vagy, hogy a populáció mekkora egyedszám mellett maradhat stabil.

Ezért dolgoznak a biológusok és állatorvosok olyan fáradhatatlanul, hogy amíg csak lehetséges értékes adatokat gyűjtsenek, melyek nélkül az arák megóvása elképzelhetetlen lenne. kek sarga ara bebi Ezzel közvetve hozzájárulnak a többi faj és végső soron az egész esőerdő megóvásához. Érintetlenül hagyni ezeket a fákat, ez mindannyiunk hosszú távú érdeke. Nem csak maguké a fáké, de az ara papagájoké, a majmoké és a többi élőlényé, akiknek ezek a fák jelentik az otthont.

Az ara papagájok bámulatos karaktere vonzotta ide történetünk szereplőit. Üzletembereket, turistákat, biológusokat és természetvédőket, és amíg ezek a színpompás madarak itt lesznek, addig az esőerdő fái is állni fognak.

 

/Cikkünkben a film írójának és rendezőjének, Garai Cintia, zoológus kutató hölgynek az írásából olvashattunk részleteket./


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

huendeitmsptrosres

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Belépés

Csatlakozhat Facebook vagy Google kapcsolatával is, kattintson az ikonjára!

   

(Nem történnek megosztások az Ön kérése nélkül!)

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Melyik bűnt lehet megbocsátani?

Ön szerint mely papagájtartási bűnt lehet megbocsátani (valamilyen indokkal)?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.