Ara papagájt zsákmányol az ocelot

3.9166666666667 1 1 1 1 1 Értékelés: 3.92 (12 szavazat)

Zöldszárnyú ara lett az ocelot zsákmányaEgyedi felvételt készített Dr. Shaena Montanari, amikor lencsevégre kapta egy zöldszárnyú ara (Ara chloroptera) papagáj elejtését a vadonban. Az arák általában nem szerepelnek az ocelotok étlapján, ezért számít különlegességnek a zsákmány elejtése és még inkább ennek a jelentenek a lefilmezése.

Az egyik perui – turisták számára is megtekinthető – természetvédelmi területen (Tambo Blanquilla-ban), egy folyóparti agyagfal volt a nem mindennapi jelenet színhelye.

Az áldozat az agyagfal alsó, növényekkel borított lankáján eszegette az ásványokat, és kevésbé volt óvatos, mint a függőleges falon kapaszkodó társai. Nem vett észre növényzetből támadó macskafélét - a videófelvétel ezután indul el – amikor a ragadozó a nyakánál ragadta meg gyönyörű madarat. Majd - néhány másodperc elteltével - az ocelot el is tűnt az áldozatával a szájában az erdő sűrűjébe.

Tudomásunk szerint több felvétel nem készült még hasonló támadásokról, de a kutatók szerint néha előfordul olyan eset, amikor egy jaguár kapja el a papagájt a falak mentén.

Néhány „radikális papagájbarát” számára sokkoló a felvétel (sőt néhány Facebook oldalon hangot is adtak a felháborodásuknak a jelenet közzététele miatt), de azért ne felejtsük el, hogy az ocelotokat is a kihalás fenyegeti, és éppúgy a CITES listán szerepelnek, mint a zöldszárnyú arák. Az is valószínűsíthető, hogy az óvatlan vagy a nem igazán egészséges papagájt a természet „jogosan“ távolította el a figyelmes és egészséges fajtársai közül.

 

Miért járnak a papagájok az folyóparti falakhoz?

Az ornitológusok többféle okát is feltételezik annak, hogy miért fogysztják a folyó által kivályt agyagfalak földjét a papagájok. A feltételezések közül néhány:

  • Az agyag úgy viselkedik, mint egy semlegesítő közeg a madarak emésztőrendszerében. Segít megszabadulni néhány toxintól, melyek a megevett gyümölcsökből és magvakból származnak.
    (A papagájok éretlenül – néhány esetben mérgező állapotban - fogyasztják a gyümölcsöket. Nincs idejük kivárni azok beérését, mert ezzel megelőzhetik a – cukor párti – emlősök gyümölcs szüretelését. Elkerülik a konkurenciát, ám ennek ára van, és a mérgektől csak az agyagfalak ásványai szabadíthatják meg őket.)
     
  • A sószegény étrend (itt ne kizárólag a nátrium kloridra gondoljunk, hanem más sókra is) miatt szükség van ezek pótlására. A falakban pedig sókban gazdag frakciókat találnak a madarak, melyekkel pótolhatják a hiányos étrendjüket.
     
  • A papagájok menüjében savas kémhatású gyümölcsök is szerepelnek. A savasság enyhítése végett szükség van az emésztőrendszer pH-jának növelésére, melynek rendbetételében szintén sokat segítenek a talaj alkotóelemei.

Ara papagájok az agyagfalonA videófelvételt Dr. Shaena Montanari készítette 2017. augusztus 15-én a National Geographic számára.
http://news.nationalgeographic.com/2017/08/ocelots-macaws-parrots-attack-predators/


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

huendeitmsptrosres

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Belépés

Csatlakozhat Facebook vagy Google kapcsolatával is, kattintson az ikonjára!

   

(Nem történnek megosztások az Ön kérése nélkül!)

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Melyik bűnt lehet megbocsátani?

Ön szerint mely papagájtartási bűnt lehet megbocsátani (valamilyen indokkal)?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.