Ara papagájt zsákmányol az ocelot

3.9166666666667 1 1 1 1 1 Értékelés: 3.92 (12 szavazat)

Zöldszárnyú ara lett az ocelot zsákmányaEgyedi felvételt készített Dr. Shaena Montanari, amikor lencsevégre kapta egy zöldszárnyú ara (Ara chloroptera) papagáj elejtését a vadonban. Az arák általában nem szerepelnek az ocelotok étlapján, ezért számít különlegességnek a zsákmány elejtése és még inkább ennek a jelentenek a lefilmezése.

Az egyik perui – turisták számára is megtekinthető – természetvédelmi területen (Tambo Blanquilla-ban), egy folyóparti agyagfal volt a nem mindennapi jelenet színhelye.

Az áldozat az agyagfal alsó, növényekkel borított lankáján eszegette az ásványokat, és kevésbé volt óvatos, mint a függőleges falon kapaszkodó társai. Nem vett észre növényzetből támadó macskafélét - a videófelvétel ezután indul el – amikor a ragadozó a nyakánál ragadta meg gyönyörű madarat. Majd - néhány másodperc elteltével - az ocelot el is tűnt az áldozatával a szájában az erdő sűrűjébe.

Tudomásunk szerint több felvétel nem készült még hasonló támadásokról, de a kutatók szerint néha előfordul olyan eset, amikor egy jaguár kapja el a papagájt a falak mentén.

Néhány „radikális papagájbarát” számára sokkoló a felvétel (sőt néhány Facebook oldalon hangot is adtak a felháborodásuknak a jelenet közzététele miatt), de azért ne felejtsük el, hogy az ocelotokat is a kihalás fenyegeti, és éppúgy a CITES listán szerepelnek, mint a zöldszárnyú arák. Az is valószínűsíthető, hogy az óvatlan vagy a nem igazán egészséges papagájt a természet „jogosan“ távolította el a figyelmes és egészséges fajtársai közül.

 

Miért járnak a papagájok az folyóparti falakhoz?

Az ornitológusok többféle okát is feltételezik annak, hogy miért fogysztják a folyó által kivályt agyagfalak földjét a papagájok. A feltételezések közül néhány:

  • Az agyag úgy viselkedik, mint egy semlegesítő közeg a madarak emésztőrendszerében. Segít megszabadulni néhány toxintól, melyek a megevett gyümölcsökből és magvakból származnak.
    (A papagájok éretlenül – néhány esetben mérgező állapotban - fogyasztják a gyümölcsöket. Nincs idejük kivárni azok beérését, mert ezzel megelőzhetik a – cukor párti – emlősök gyümölcs szüretelését. Elkerülik a konkurenciát, ám ennek ára van, és a mérgektől csak az agyagfalak ásványai szabadíthatják meg őket.)
     
  • A sószegény étrend (itt ne kizárólag a nátrium kloridra gondoljunk, hanem más sókra is) miatt szükség van ezek pótlására. A falakban pedig sókban gazdag frakciókat találnak a madarak, melyekkel pótolhatják a hiányos étrendjüket.
     
  • A papagájok menüjében savas kémhatású gyümölcsök is szerepelnek. A savasság enyhítése végett szükség van az emésztőrendszer pH-jának növelésére, melynek rendbetételében szintén sokat segítenek a talaj alkotóelemei.

Ara papagájok az agyagfalonA videófelvételt Dr. Shaena Montanari készítette 2017. augusztus 15-én a National Geographic számára.
http://news.nationalgeographic.com/2017/08/ocelots-macaws-parrots-attack-predators/


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

huendeitmsptrosres

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Melyik bűnt lehet megbocsátani?

Ön szerint mely papagájtartási bűnt lehet megbocsátani (valamilyen indokkal)?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.