Kobaltkék arák visszatelepítése

4.4615384615385 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.46 (13 szavazat)

kobaltkek ara visszatelepites 04Tizenkét év kemény tenyésztői munka után sikerült átminősíteni a Kobaltkék ara (más néven: kis jácintara) fajt a „kritikusan veszélyeztetett” státuszból a „veszélyeztetett” kategóriába a Nemzetközi Természetvédelmi Vörös Listán. Hat madarat szállítottak vissza Brazíliába, az őshazájukba.

A Loro Park (Kanári-szigetek) 6 kobaltkék arát küldött a természetes környezetébe egy reintegrációs program keretében. A projekt 2006-ban indult, amikor a Brazil Kormány átadott két pár ara papagájt a Loro Parknak.

kobaltkek ara papagajok

Az elmúlt években 30 példányra nőtt a madarak száma, és közülük választották ki azt a hatot, amelyek genetikailag képesek lehetnek a szabadon bocsátásra és a továbbszaporodásra. Az adoptáció előtt az arákat elkülönítették és betegségekre tesztelték.

Brazíliában egy olyan madárházba kerülnek karanténba, ahol az élőhelyüknek megfelelő ökológiai viszonyokat és növényeket ismerhetik meg. Ez idő alatt a természet hangjait is hallhatják. Ebből a madárházból nem lesznek tovább szállítva a papagájok. Kíméletesebb módszerrel vághatnak neki a szabad életnek, mivel egyszer csak nyitva hagyják az ajtókat és a kobaltkék arák kedvük szerint vághatnak neki a világnak. Egyre hosszabb repülésekre indulhatnak, és addig térhetnek vissza, ameddig akarnak. Végül megtalálják a helyüket a természetben.

Forrás: http://www.parrotsdailynews.com/

 

Papagájtenyésztő biológus

A kobaltkék arákkal Márcia Weinzettl biológus foglalkozik, aki a vadon élő állatok fogságban való tenyésztésére specializálódott. A kutatási területe a reprodukciós technológiák kidolgozása és finomítása.

marcia weinzettl 03

Márcia olyan módszereket dolgozott ki a fogságban tartott állatok tenyésztésre, amelyek biztosítják a vadonba való visszatelepítést. A céljai reálisak, mert minden államnak, minden ország tenyésztőinek (pontosabban; tenyésztői színvonalnak) megfelelő szintet javasol a papagájtenyésztésre. Ez a rugalmasság lehetővé teszi a szaporítási és nevelési technikák alkalmazkodását mindenféle körülmény mellett.

A globalizáció hatására felgyorsult a tapasztalatok cseréje, és egyértelművé vált, hogy másként kell alkalmazni a technikai lépéseket az egyes tenyésztő létesítményekben, a nagyon modern laboratóriumoktól kezdve a szerény intézményekig.

A fenntartható emberi fejlődés megköveteli a papagájok szakszerű és felelősségteljes fogságban történő tenyésztést, szem előtt tartva az egyes fajok genetikai változatosságának fenntartását.

 


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

huendeitmsptrosres

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Belépés

Csatlakozhat Facebook vagy Google kapcsolatával is, kattintson az ikonjára!

   

(Nem történnek megosztások az Ön kérése nélkül!)

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Melyik növény adható a papagájoknak?

Melyik növényeket lehet néha vagy szezonálisan etetni a papagájokkal?
(Több növényt is megjelölhet.)

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.