Új-zélandi kaka (Nestor meridionalis)

2.5 1 1 1 1 1 Értékelés: 2.50 (2 szavazat)

Kaka Nestor meridionalisAz új-zélandi kaka, más néven nesztorpapagáj (Nestor meridionalis) a papagájalakúak (Psittaciformes) rendjébe és a bagolypapagáj-félék (Strigopoidea) öregcsaládjába tartozó faj. A „kākā” szó maori nyelven papagájt jelent.

Új-Zéland erdős területein honos. A Chatham-szigeteken mára kihalt.

Megjelenése

Az új-zélandi kaka körülbelül 45 centiméter hosszú, javarészt barnás tollazatú papagájfaj. Háta, mellének java része és szárnyainak külső fele zöldesbarna színű. Hasa, szárnyának belső oldala viszont vöröses színű. Feje szürkésfehérbe hajló. A csőr a hímnél erősebben görbült, mint a tojónál

Nestor meridionalis New Zealand perching on left shoulder 8aÉletmódja

A kaka javarészt erdőkben él, de előfordulhat bozótos vidékeken, parkokban és kertekben is. Főként fákon tartózkodik. A költési időszakon kívül kicsi, maximum tíz madarat számláló csoportokban él. Szürkületkor vagy holdfényes éjszakákon is tevékenykedhet.

Magvakkal, rovarlárvákkal, rovarokkal, fanedvvel, virágokkal és nektárral táplálkozik

Szaporodása

Nem minden évben költ, néha négy év is eltelik két költési időszaka között. A kutatások kiderítették, hogy bizonyos fák, melyeknek nektárjával, majd termésével táplálkozik alapvetően befolyásolják a költés sikerességét. Azokban az években, amikor ezek a fák különösen sok magot hoznak, szinte biztosan nekilátnak a kakák a fészeképítésnek. A 4-5 fióka felnevelése még ezekben az években is nehézségekbe ütközhet, és ritkán sikerül egy párnak kettőnél több fiókát felnevelnie.

Odúkban szeret költeni, melyeket több egymást követő költési szezonban is szívesen használ. Általában a tojó kotlik, a hím csak annyi időre szokta felváltani, amíg táplálékot vesz magához. A fiókák többnyire 10 hét után lesznek röpképesek és ekkor hagyják el az odút.

Védelme

A kaka túlélése szempontjából főleg a betelepített európai darazsak a veszélyesek, melyek elfogyasztják azokat a táplálékforrásokat (főleg nektárt), amik alapvetőek a madarak túlélése szempontjából. Veszélyeztető tényezők még az Új-Zélandra betelepített hermelinek, melyek feldúlják a madarak fészkeit és elfogyasztják fiókáikat.


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

huendeitmsptrosres

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Belépés

Csatlakozhat Facebook vagy Google kapcsolatával is, kattintson az ikonjára!

   

(Nem történnek megosztások az Ön kérése nélkül!)

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Melyik bűnt lehet megbocsátani?

Ön szerint mely papagájtartási bűnt lehet megbocsátani (valamilyen indokkal)?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.
Több infó Elfogadom