Pálmakakadu (Probosciger aterrimus)

4.5 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.50 (5 szavazat)

Pálma kakaduA pálmakakadu (Probosciger aterrimus), más néven feketekakadu vagy arakakadu, a madarak osztályának a papagájalakúak (Psittaciformes) rendjéhez és a kakadufélék (Cacatuidae) családjához tartozó Probosciger nem egyetlen faja.

Az Indonéziához tartozó Aru-szigetek, Misool-sziget, Pápua Új-Guinea és Ausztrália északkeleti részén, a York-félszigeten honos. Új-Guineában a trópusi esőerdő övezetben, Ausztráliában az esőerdő- és az eukaliptuszövezet határán fordul elő.

Lenyűgözően szépek és nagy méretükkel a pálmakakaduk egyedi házi kedvencek lehetnek a megfelelő gazdi kezében. Ezek nagy és erős madarak, amelyeknek szükségük van egy tapasztalt papagájgazdinak a szakértelmére. A kézzel nevelt pálmakakaduk nagyszerű szelíd kiskedvencekké válnak, de még így is komoly képzést igényelnek és nem kezdő papagájtulajdonosoknak való madár. Egyszerűbben fogalmazva – ezek merész papagájok és merész gazdikra van szükségük. Ne vegyen pálmakakadut, ha ijesztőnek találja a külsejét! :-)

Pálma kakadu

Alfajai:

  • Probosciger aterrimus aterrimus - ez az alap alfaj
  • Probosciger aterrimus goliath - nagyobb és sötétebb a tollazata.
  • Probosciger aterrimus macgillivrayi
  • Probosciger aterrimus stenolophus - bóbitája erősebb és keskenyebb.

Megjelenése, életmódja

Testhossza 60 centiméter, testtömege 900-1000 gramm. Az alapszíne szürkésfekete, homloka és kantárja fekete és csupasz po­fafoltja vörös. Erős bóbitát visel. A tojó valamivel kisebb termetű, mint a hím.

Magányosan, párban vagy egészen kis csoportban él. Többnyire naphosszat a fák koronájának legmagasabb pontján ül vagy a lombok felett röpköd. Általában rövid távolságokat repül, időnként siklórepülésekkel szakítva meg a szárnycsapásokat. Pál­madióval, magvakkal, gyümölcsökkel, rügyekkel, bogyókkal táplálkozik ezeket a fák ágai közt, vagy a földről szerzi.

Hívójele rendszerint kéttagú füttyentés. Vészjele erős, szaggatott rikácsolás

Tartás, elhelyezés

Mivel ez a madár CITES I. besorolású, ezért elvileg csak madárparkokban, vagy állatkertekben található. Elhelyezése eléggé helyigényes, legalább 8 x 3 x 2 m-es, eros voliert kell biztosítanunk számukra, védőházikóval ellátva. A madár számára minimum 10°C homérsékletet biztosítani kell. A madár számára alvóhelyet is biztosítani kell, ez egy doboz, melynek méretei 60 x 60 x 130 cm, vagy egy régi boroshordó. Viszonylag nagy hangú madár.

Ezek a madarak a trópusi esőerdő-övezetben élnek. (Fogságban tartásukkor ezért javasolt a rendszeres fürdési lehetőség biztosítása). Magányosan párban, vagy egészen kis kolóniákban fordulnak elő. Repülni csak egészen kis távokat szeret, ilyenkor repülés közben a csőrét a begyéhez tartja. Aluszékony madár, gyakran csak jóval a napkelte után ébred fel. Általában a fák koronájának legmagasabb pontján szeret tartózkodni. A faj különlegesnek tekinthető, mivel jelenlegi tudásunk alapján az egyetlen madárfaj, mely hangkeltéshez szerszámot használ. Az arakakaduk a territóriumukat kiáltozás mellett dobolással is jelzik. Dobnak általában egy odvas fát, vagy faágat használnak, dobverőnek pedig egy ágdarabot. A dobverőt a madár készíti el, tehát nem csak szerszámhasználó, hanem szerszámkészítő madárról van szó. A faj a törzsváltozaton kívül még két alfajjal rendelkezik. Ezek a Probosciger aterrimus goliath, melynek termete nagyobb (70 cm), alapszíne sötétebb, valamint a Probosciger aterrimus stenolophus melynek a bóbitája hangsúlyozottabb és keskenyebb tollakból áll.

Tekintve, hogy a fekete kakadu rendkívül ritka madár, ezen túl táplálékspecialista, nem gondolhatunk a díszmadárként való tartására. Díszről egyébként is nehéz volna beszélni, mert őszintén szólva, bár a maga nemében szép, díszesnek nevezni enyhén szólva túlzás. Ennek ellenére főként az USA-ban nagy keletje van. A státuszszimbólumok megszállottjai a feketepiacon közel 100 ezer dollárt fizettek az 1990-es évek elején egy-egy párért.

Pálma kakadu fiókaSzaporodása

Fák odvába készíti fészkét ágak felhasználásával. az odú többnyire igen magasan van, a pár előszeretettel használja ugyanazt az odút éveken át. Fészekalja egyetlen tojásból áll, melyen 28-35 napig kotlik a tojó és a hím eteti őket. Kirepülési idő még 95-110 nap. A hím nem megy be az odúba, hanem kívülről eteti a tojót.

Fészkeltetés: Erős fészekdoboz, vagy nagy faüreg, melynek mérete 130 cm magas, 60 cm átmérővel, 25 cm-es röpnyílással. A madár ezt az üreget szereti telehordani vékony faágakkal melyekből 20 - 40 cm magas emelvényt épít, ezért ezt fészkeléskor biztosítsuk számára. A tojó egyedül költ, viszont kikelés után a hím eteti a fiókát. Fogságban gyakran rossz szülők lesznek, ezért sokszor a fiókát kézzel kell felnevelni.

1968-ban egy 30 éves párt sikerült költésre bírni az USA-ban. Hatalmas volierben született: 6,1x3x2,4 m. Az odú 38x38 cm2 alapterületű és 1,5 m magas volt. A kicsik valószínűleg a 35. napon keltek. Kirepülésre nem került sor, mert a szülők a kicsiket, 100 napos korukban, kidobták a fészekből. Tojások száma: 1, Kotlási idő: 28 - 35 nap, Kirepülési idő: 95 - 110 nap, de kirepülés után a szülok még hetekig etetik a fiókát.

Etetés

Nehéz etetni, eleinte sok diót, mogyorót kell neki adni, késobb az V. etetési séma szerint etessünk, kiegészítve lágyeleséggel. Az arakakadu szigorúan védett, CITES I. besorolású, csak állatkertek tarthatják.

Felhasznált irodalom

http://kakadu.lap.hu/ , http://papagajok.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=492459 , Dr. Romhányi Attila: A Föld papagájai, Lengyel Tibor: Madárbarát lexikon, Thomas Arndt: Lexicon of Parrots


 

Friss apróhirdetések:

huendeitmsptrosres

Belépés

Csatlakozhat Facebook vagy Google kapcsolatával is, kattintson az ikonjára!

   

(Nem történnek megosztások az Ön kérése nélkül!)

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Melyik növény adható a papagájoknak?

Melyik növényeket lehet néha vagy szezonálisan etetni a papagájokkal?
(Több növényt is megjelölhet.)

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek: