Fehérfülű gyászkakadu (Calyptorhynchus baudinii)

4.5 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.50 (2 szavazat)

feherfulukakaduA fehérfülű gyászkakadu (Calyptorhynchus baudinii) a madarak osztályának a papagájalakúak (Psittaciformes) rendjéhez és a kakadufélék (Cacatuidae) családjához tartozó faj.

Tudományos nevét Nicolas Baudin francia kutatóról kapta

Tasmaniában, a környező szigeteken és Ausztrália keleti és déli részén honos. Az erdős területeket kedveli, de bokros, bozótos területeken is fellelhető.

 

 

Megjelenése, életmódja

Testhossza 56 centiméter, testtömege 630-750 gramm. Tollazata sötétkék, fülénél fehér folt díszíti. Faroktollai fehérek. A tojó fülfedői és tollainak szegélye fehér.

A tojó kicsivel kisebb, mint a hím, fülfedői élénkebb fehérek, faroktollain a pettyezetség erősebb.

 

 

Szaporodása

Költése kifejezetten a csapadék függvénye, előfordul, hogy csak két-három évente kel ki egy vagy két fióka. A költési időszak igen változatos lehet, a keleti élőhelyeken március és augusztus, míg nyugaton július és január között van. Fák odvába készíti fészkét.

12149287263 c32a951f2f

A költőpár már hetekkel a tojásrakás előtt hozzáfog az odú kialakításához. Fészekalja 1–2 tojásból áll, melyen 29 napig kotlik a tojó. Közben a hím eteti.

Kotlási idő 30 nap, a kirepülési idő még 3 hónap. Ha két fióka kel ki, a második nagyjából öt nappal követi az elsőt, a szülők többnyire a táplálék szűkössége miatt elhanyagolják, így elpusztul. A fiókát kirepülése után még nagyjából négy hónapig etetik szülei. A fiatal madár négyéves korára lesz ivarérett.


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

huendeitmsptrosres

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Melyik bűnt lehet megbocsátani?

Ön szerint mely papagájtartási bűnt lehet megbocsátani (valamilyen indokkal)?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.