Rózsás kakadu (Eolophus roseicapillus)

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.67 (3 szavazat)

rozsakakaduA rózsás kakadu (Eolophus roseicapilla vagy Eolophus roseicapillus) a madarak osztályának a papagájalakúak (Psittaciformes) rendjéhez és a kakadufélék (Cacatuidae) családjához tartozó Eolophus nem egyetlen faja. (Besorolása vitatott, egyes rendszerezők a Cacatua nembe sorolják Cacatua roseicapilla néven.)

Ausztrália területén és Tasmania keleti részén honos. Fákkal tarkított nyílt füves térségekben él. Hazájában még tömegesen fordul elõ. A farmerek a gabonaültetvényekben okozott károkért szabályos irtó hadjáratokat szerveznek ellenük, ugyanakkor a kivitelük, - mint Ausztrália összes állatfaja - tiltott. Az irtó hadjáratot kiterjesztették más kakadukra is. Az esztelen mészárlások miatt nemzetközi tiltakozóakciók indultak. Általában párokban, illetve egészen nagy csapatokban fordul elõ a szavannákon és a megmûvelt területeken. A madár röpte gyors, akrobatikus, néha egészen nagy távokat kénytelen megtenni.

Megjelenése, életmódja

Testhossza 35 centiméter, szárnyfesztávolsága 50-60 centiméter, testtömege 300-400 gramm. Feje teteje és bóbitája fehér, arcrésze, tarkója, nyaka és hasoldala rózsaszín. Szárnya, háta világosszürke, farka sötétszürke. Átlagos életkor: 40 év

Nagy csapatokban él. Az ausztráliai utazók mindennapos élménye lehet a megművelt területeken, akár több száz fős csapatokban a földön bóklászó rózsás kakaduk látványa. Tápláléka magokból, gabonából, rügyekből és különböző rovarokból áll. Nagy tömegű előfordulása esetén a mezőgazdasági területeken nagy károkat okoz. Emiatt a farmerek valóságos irtó hadjáratokat kezdtek ellene.

Évente akár több százezres nagyságrendben is irtják. Tömeges megsemmisítését más fajokra, így a csupaszszemű kakadura (Cacatus sanguinea), a sárgabóbitás kakadura (Cactua galerida) és az ormányos kakadura (Cacatua tenuirostris) is kiterjesztették. Az esztelen kakadumészárlás miatt nemzetközi tiltakozóakciók indultak.

Nemek megkülönböztetése: A kifejlett tojó írisze vörös. A fiatalok fakóbbak.

Leggyakrabban alkonyattájt lehet látni akrobatikus repülőmutatványait. Sokszor nagy távolságokra kénytelen repülni, hogy táplálékhoz jusson. Táplálkozás közben őrszemet állítanak.

rózsakakadu fiókákSzaporodása

Költésének  időpontja az esőzés függvénye, leggyakrabban február és május között költ. Faodúba készíti fészkét és eukaliptuszlevelekkel béleli ki.

Fészekalja 3-5 tojás, kotlási idő 25-30 nap, a költőpár felváltva ül a tojásokon. A kirepülési idő hat hét, ezután még három-öt héten át a szülők az odún kívül folytatják az etetést.

Fészkeltetés: 20 x 20 x 40 cm-es faodú. A szakirodalom szerint könnyû költésre bírni, itthon mégis csak egy tenyészetben költenek. A pár felváltva kotlik és a kikelt fiókákat is együtt etetik. Tojások száma: 3 - 5, Kotlási ido: 25 - 29 nap, Kirepülési ido: 45 - 50 napos korban, de a szülõk még kb 4 hétig ezután is etetik a fiókákat.

Etetés

Az alapeleség gyári nagypapagáj magkeverék és tablettás eleség 6:4 arányban. Ezen kívül: napraforgómag, zab, zabdara, sáfrányos szeklice, pázsitfüvek és magvaik, kendermag, lenmag, búza, árpa, köles, fénymag, kukorica, dió, mogyoró, az aratás közeledtével napi néhány kalász búza, sötétzöld leveles zöldségek (különösen a zsenge hüvelyes zöldborsó). Sok gyümölcsöt adjunk még, valamint állati fehérjét is (pl. tojás). Próbáljuk meg zsírszegény étrenden tartani, mert testükön könnyen alakulhatnak ki zsírdaganatok. A tollazat színének megtartásához renszeresen kínáljuk sárgarépával.

rozsa kakduk

Tartás, elhelyezés

Nagy méretû volier a legjobb. A javasolt méret 6×1×2 m, védőházikóval felszerelve. Fagymentes helyen kiteleltethető. Fiatal korban ezek a madarak könnyen szelídülnek és kedves társaink lesznek. Nem hangos madár, ezért ideális szobatárs lehet. Néhány szó erejéig beszédutánzásra is megtanítható. Kalitkás elhelyezése esetén 120×60×80 cm-es kalitot válasszunk. Mivel szeret a talajon mászkálni, ezért a kalit tisztaságára fokozottan kell ügyelnünk. Az ivaréréskor azonban gyakori a vaddá válás.

Szakanyag: http://papagajok.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=492511

 


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

huendeitmsptrosres

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Belépés

Csatlakozhat Facebook vagy Google kapcsolatával is, kattintson az ikonjára!

   

(Nem történnek megosztások az Ön kérése nélkül!)

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Mi hiányzik a papagáj hobbihoz most?

Most éppen mi hiányzik ahhoz, hogy elégedettebb papagájtartó lehessen?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.