Nagy sárgabóbitás kakadu (Cacatua galerita)

4.5 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.50 (4 szavazat)

Cockatoo CacatuaA Nagy sárgabóbitás kakadu a legelterjedtebb középméretű kakadu Magyarországon. A két nemet legegyszerűbben szemük színe alapján lehet megkülönböztetni. A hím írisze fekete, a tojóé vörösesbarna.

A nagy sárgabóbitás kakadu (Cacatua galerita) a madarak (Aves) osztályának a papagájalakúak (Psittaciformes) rendjéhez, ezen belül a kakadufélék (Cacatuidae) családjához tartozó faj. Angolul: Sulphur-crested Cockatoo

Észak-, Dél- és Délkelet-Ausztráliában, Tasmaniában, valamint a partjaik előtti szigetek némelyikén honos, valamint Indonézia és Pápua Új-Guinea területén is előfordul. Mindenekelőtt gyér, erdős vidékeken. Betelepítették Új-Zélandra is.

Megjelenése, életmódja

E kakadu testhossza 45-51 centiméter, testtömege a hímnek 820-920 gramm, míg a tojónak 840-970 gramm. Tollazata fehér, de ahogy neve is mondja bóbitája kénsárga. A nemeket az írisz (szivárványhártya) színe alapján lehet megkülönböztetni. Ez a hímnél fekete, a valamivel kisebb testű tojónál vörösesbarna színű. Eredeti élõhelyén párokban, kis, kb 30 fõs csoportokban és nagy, több száz fõs kolóniákban egyaránt elõfordul. Új Guineában könnyû megközelíteni, míg Ausztráliában nem szívesen engedi magához közel az embert - ez valószínûleg a rendszeres vadászatnak köszönhetõ, mivel a farmerek a gabonában okozott károkért ezt a fajt is üldözik.

kakadukÁltalában a nyílt, magas fákkal körülvett területeket részesíti elõnyben, de mindig vízközelben marad. A csapat a kakaduknál megszokott õrszolgálatot állít, mely vészjelzéssel riaszt veszély esetén. Minden csapatnak saját alvóhelye van, ahová rendszeresen visszatér.

Nappal aktív; párban vagy kis csapatokban él. Olykor nagyobb, több száz egyedből álló csapatok is kialakulhatnak. Általában a nyílt, magas fákkal körülvett terepet részesíti előnyben, de mindig vízközelben marad.

Gyorsan, kis szárnycsapásokkal repül, időnként siklórepülésre vált. Éles rikácsoló hangja van. Tápláléka magokból, gyökerekből, gumókból, mogyoróból, különböző rovarokból, valamint ezek lárváiból tevődik össze. A gabonatáblákon okozott károk miatt ezt a fajt is üldözik a farmerek. Fogságban 50 év felett is élhetnek, de a legöregebb madár 137 évesen pusztult el, igaz addigra már egy szál tolla sem volt.

Nemek megkülönböztetése

A tojó valamivel kisebb, feje kerekebb, homloka szélesebb, írisze vörösesbarna, szeme kevésbé elõreugró, csőre kisebb. A fiatal madarak a szüleikre hasonlítanak, de íriszük barna, a nagyon fiatal madaraknál fejtetőn, a szárnyon és a háton a tollazat szürkés árnyalatú.

Cockatoo Cacatua chicks

Szaporodása

Fészkeltetés: 40 x 40 x 100 cm-es faodú, 12 cm-es röpnyílással. A fészek anyaga kellõen strapabíró legyen. A madár a fészekkontrollra érzékeny, páronként elkülönítve keltessünk. Tojások száma: 2 - 3, Kotlási ido: 30 nap, Kirepülési ido: 8 - 10 hét.

Etetés

A magok mellett sok gyümölcs, zöldség, lágyeleség.

Tartás, elhelyezés

Annak ellenére, hogy ez a kakadu nem tartozik a beszélő madarak közé, elég jó hangutánzó képességgel rendelkezik. A vadon élő madarak nagyon hangosak, ez viszont otthonunkban problémát okozhat. A sárgabóbitás kakadu elég hamar megszelídül. Pair of sulphur crested cockatoos grazingCsak párban tartva érzi jól magát. Tágas röpdét igényelnek, melynek ajánlott mérete 6*2 m alapterületű, 2 m magas. Sokak szerint az egyik legintelligensebb madár. Rengeteg mindent megtanul, és számtalan trükköt lehet neki tanítani. Mielőtt rá esne a választásod, vedd fel a kapcsolatot pár tenyésztőjével, és beszélj olyanokkal is, akik kedvencként tartják ezt a kakadut. Tartása szakértelmet igényel.

Nagy méretû volier a legjobb. A javasolt méret 6×1×2 m, védőházikóval felszerelve. Fagymentes helyen kiteleltethető. Fiatal korban ezek a madarak könnyen szelídülnek és kedves társaink lesznek. Nem hangos madár, ezért ideális szobatárs lehet. Néhány szó erejéig beszédutánzásra is megtanítható. Kalitkás elhelyezése esetén 120×60×80 cm-es kalitot válasszunk. Mivel szeret a talajon mászkálni, ezért a kalit tisztaságára fokozottan kell ügyelnünk. Az ivaréréskor azonban gyakori a vaddá válás.

Szakanyag: http://papagajok.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=492535

 


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

huendeitmsptrosres

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Belépés

Csatlakozhat Facebook vagy Google kapcsolatával is, kattintson az ikonjára!

   

(Nem történnek megosztások az Ön kérése nélkül!)

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Mi hiányzik a papagáj hobbihoz most?

Most éppen mi hiányzik ahhoz, hogy elégedettebb papagájtartó lehessen?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.
Több infó Elfogadom