Inkakakadu (Cacatua leadbeateri)

4.75 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.75 (4 szavazat)

Inka KakaduNem gyakori a házikedvencek között. A inkakakadu tojó bóbitáján a narancs sáv szélesebb, írisze pedig vörösesbarna.

Az inkakakadu (Cacatua leadbeateri) a madarak osztályának a papagájalakúak (Psittaciformes) rendjéhez és a kakadufélék (Cacatuidae) családjához tartozó faj.

Ausztrália belső területén honos. Hazánkban és külföldön sem gyakori kedvencként tartott madár. Beszerzése meglehetősen nehéz, ritka.

 

Megjelenése, életmódja

E kakadu testhossza 38 centiméter. Alapszíne fehér, feje, nyaka és begye lazacszínnel átszőtt, homloka sötétvörös. Bóbitája előregörbül és ha kinyitja teljes pompájában látható. Bóbitájának bázisa skarlátvörös, ezt narancsszínű sáv követi, majd ismét skarlátvörös, végül a toll csúcsa fehér. Szárnya 27 centiméter, farka 14 centiméter hosszú, az evezők és a faroktollak alsó felületén a tollak bázisa skarlátvörös.

A hím írisze (szivárványhártyája) fekete, a tojóé sötét vörösesbarna. Mindkét nem csőre fehéres szaruszínű, lába szürke. Általában párokban, kis csoportokban fordul elõ, de néha akár 600 fõt számláló csapatokba is összeverõdik. A fával borított száraz övezetek lakója, élettere és ezáltal a populációja csökkenõben van. Általában kora hajnalban, vagy szürkületkor megy inni, meglehetõsen félénk madár. inka kakadukRöpte szárnycsapásokból és siklórepülésbõl áll, repülési tudása akrobatikus, ha kell, akár hátrafelé is repül. Költési ideje december és augusztus közé esik, fészkét eukaliptuszfák üregében rakja, egy fészeküreget általában több éven keresztül használ.

A fával borított száraz övezetek lakója, párban vagy kis csoportban él. Meglehetősen félénk faj. Röpte aktív szárnycsapásokból és siklórepülésekből áll, akrobatikus, ha kell hátrafelé is repül. Tápláléka magvakból, gyümölcsökből, diófélékből áll, nagyon szereti az akáciák és a vaddinnye magját. Hangja kéttagú remegős kiáltás, vészjele három vagy négy harsány rikoltás.

Szaporodása

Költési időszaka augusztus és december közé esik. Fészkét a keskeny törzsű mallee-eukaliptusz üregében építi. Fészekalja 2-4 tojásból áll, melyen 25 napig kotlik. A hím éjjel, a tojó nappal kotlik.

inka kakadu fiókákA kirepülési idő nagyjából hat hét. A fiókákat mindkét szülő eteti, a fiatal madarak sokáig a családi kötelékben maradnak. 30 x 30 x 70 cm-es fadobozban költenek, 25 cm átmérõjû röpnyílással. Mindkét szülõ részt vesz aköltésben, a tojó általában nappal ül a tojásokon, a hím éjjel.

A kikelt fiókákat mindkét szülõ eteti, a fiatalok sokáig a szülõk közelében maradnak. Fogságban tenyésztésnél viszont figyelnünk kell a hím madár viselkedését, mert megtámadhatja a fiókákat. Ez esetben távolítsuk el a fészek közelébõl. A fiókákat a tojó egyedül is képes felnevelni. Meglepõen könnyû költésre bírni. Tojások száma: 2 - 4, Kotlási ido: 30 nap, Kirepülési ido: 6 hét, de egy-két héttel hoszabb is lehet.

0 61 zoo diet cockatoo 2Tartás, elhelyezés

Tágas röpdét és sok elfoglalatságot igényel. Beszédre néhány szó erejéig megtanítható. Több információt nem tudunk vele kapcsolatban. Legalább két köbméter légterû erõs volier. A legszebb és a legnehezebben beszerezhetõ kakadu, éppen ezért a legdrágább is. Nehezen szelídíthetõ, sok türelmet, gondoskodást igényel, ha mégis sikerül. A fiatal madaraknál természetesen könyebb dolgunk lehet. Néha igen zajos madár, az akllimatizáció után nagyon szívós.

 


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

huendeitmsptrosres

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Belépés

Csatlakozhat Facebook vagy Google kapcsolatával is, kattintson az ikonjára!

   

(Nem történnek megosztások az Ön kérése nélkül!)

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Milyen papagájos esemény legyen Magyarországon?

(Több választ is megjelölhet.)

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.
Több infó Elfogadom