Papagáj Játékok II.

4.8285714285714 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.83 (35 szavazat)

papagaj jatekok 030Minél intelligensebb egy élőlény, annál nehezebben tűri a fogságot. Az emlősök esetében például a kutyák képesek beleőrülni abba, ha kis élettérben, és ingerszegény környezetben kell élniük, ezzel szemben a juhok a legnagyobb nyugalomban álldogálnak egy helyben, különösebb érzelmi viharok nélkül. A madarak esetében is jelentős kontrasztot tapasztalunk a fajok között, ...

ha például a papagájokat és tyúkokat hasonítjuk össze. Sokkal több odafigyeléssel jár a gondolkodó papagájok tartása, mint a tojótyúkoké.

"A játékok elfogadhatóvá teszik a fogva tartást."

Az elmésebb állatok (pl. a majmok, a kutyák vagy a papagájok) fiatal korukban, játékok segítségével sajátítják el az életükhöz szükséges fortélyokat, de a közösségi viselkedés szabályaival is kis korukban ismerkednek meg. Ha a kedvencünk megtanulja, hogyan kell játszani, akkor mindenféle játék érdekelni fogja őt, és a viselkedése stabilabb lesz.

Az idősebb madaraknál, amelyek nem játszhattak eleget fiatalon, gyakran találkozhatunk viselkedési problémákkal. A játékidő rendszeres elmulasztása stresszes állapotot okoz, és a frusztrált idős madár megtámadja a társait, a gazdáit, és ezek hiányában saját magát. (Ez egy ugyanolyan helyzet, mint amikor egy kutyának rövid láncon kell leélnie az életét. Kedvetlenné válik, beteges mozgásformákat vesz fel, és megvadul.)

A videón a Bécs melletti Haidlhof Kutatóintézet fiatal keákon végzett tanulási kísérletét láthatjuk.

A Bird Brain című teljes film (2012., 60 perc) ide kattintva megtekinthető.

A játék hiányának első jele a figyelemfelkeltő viselkedés. A folyamatos rikácsolás, a kalitkaajtó vagy röpdeajtó rázása vagy az etetőtálak dobálása azt jelzi, hogy a papagáj ingerszegény környezetben van, és ki szeretne belőle szabadulni. Van esély rá, hogy visszafordítsuk ezt a kóros, fogság okozta folyamatot, de hosszabb idő kell hozzá.

(Ha a valaki a madarán ezeket a jeleket látja, és nem akar, vagy nem tud segítni rajta, akkor ne kínozza tovább! Fogadja el, hogy neki is, és a papagájnak is az a legjobb, ha odaadja egy „több szabadidővel rendelkező” embernek.)

Tanítsuk meg a házi kedvenceinket játszani!

Az ivarérettség elérése előtt egyszerűbb a feladat. Első lépés, hogy felkeltsük a papagáj figyelmét a játékszerrel. Legtöbb faj szerencsére nagyon kíváncsi. Eleinte csak nézi, amit csinálunk a játékkal, aztán ő is felbátorodik is és játszani kezd.

fiatal papagaj jatek Vannak félénk fajok (mint pl. a nimfa, a jákó vagy a nagy sándor) melyek hajlamosak a pánikszerű menekülésre egy új tárgy láttán. A játékokkal való megbarátkozás nekik tovább tart - főleg, ha hangot adó játékról van szó - de előbb-utóbb sikerülni fog.

(Akadnak azonban kivételek az óvatos fajok tagjai között is. A nálunk élő nagy sándorpapagáj kolónia egyik hímje bátrabb minden fajtárásánál. Arra is képes, hogy az ütvefúróra rászálljon, miközben a gép dübörögve és sikítva fúrja lyukat a téglába. Mivel neki nem elég az, hogy "csak úgy" rászállhatott, ezért tovább „segít” a munkában, és kapcsolgatni kezdi a fúrón lévő váltókapcsolókat, mindeközben veszettül pörög a tokmány és rázkódik a gép. Annyira bátor és vakmerő, hogy egyáltalán nem lehet a jelenlétében barkácsolni, mert minden percben életveszélyes helyzetbe sodorja magát.)

fiatal papagaj jatek 213 A félénkebb vagy idősebb papagájok esetében néha el kell felejtenünk a nekik semmit mondó, lógó köteleket, egyszerű létrákat és hintákat, mert a madarakat ezek hidegen hagyják. (Ezeknél az egyszerű, de mégis drága játékoknál még egy lombos ág is jobb.) A játékingerét azonban fokozni tudjuk az interaktív etető automatákkal. Ennek csupán az az oka, hogy az éhség a kíváncsiságnál komolyabb inger.

A papagájok a társaiktól tanulnak, a fortélyokat egymástól lesik el. Az új játékszert be kell mutatnunk a papagájoknak. Látniuk kell, hogy működik, és miután többször, lassan elismételtük a játék fogásait, hagyjuk a madarat próbálkozni.

Ne vonjuk el a madár figyelmét mindenféle egyéb csecsebecsével, és más, látványos cselkedettel! Egyszerre csak egy játékot tegyünk elé, a többit távolítsuk el a látóteréből. Mi magunk se csináljuk más látványos tevékenységet a játékkal való ismerkedés közben. Ne öltözködjünk, és ne együnk vagy igyunk a bemutató közben, mert a madárnak a mi cselekedeteink is épp olyan érdekesek, mint a játékszer. A viselkedésünket is utánozzák, és pontosan azt szeretnék csinálni, amit tőlünk látnak. Nemcsak enni és inni akarnak, hanem - sajnos - öltözni is, és a ruhájuk híján nincs más lehetőségük, mint ránk szállni, és a „rongyokba bújós játékot” együtt játszani velünk.
 

ingyen papagaj jatek Ingyen játékok papagájoknak

Ha egy olyan országban élünk, ahol nem tudunk kedvünkre válogatni papagáj játékok között az áruházak polcain (pl. Magyarország 2016-ban), vagy nem tudunk 5-7 ezer Forintot kifizetni egy aktív etető játékért egy külföldi webáruházban, akkor nem marad más hátra, mint magunk találunk ki jópofa feladatokat a madarainknak.

A papagájok nagyon élvezik a papapír tépkedését, ezért ezt a tulajdonságot használjuk most ki néhány ötlettel. (Se tűzőgépet, se gémkacsot, se ragasztót ne használjunk, csak hajtogassunk és gyűrögessünk!)

ingyen papagaj jatek 01 Papír galacsinokba rejtett csemegék

Csomagoljunk be papapír darabkába egy-egy szem csemegét, és szórjuk a madár elé. Ne tegyünk mindegyik galacsinba eleséget, hogy a játék tovább tartson, és nekünk is egyszerűbb legyen a játékgyártás. Ha a kalitka tetejére is szórunk néhány csomagot, akkor még lábmunkára is szükség lesz a jutalomfalatok megszerzéséhez.

Papír lánc

Kéztörlő papír lapokat vagy egy szalvétákat sodorjunk cső formájúra, majd kössük rá az ülőrúdra, mint egy kötelet, de mielőtt ezt megtennénk, készítsünk több hengert és ezekből több karikát, melyeket láncba fűzve akasszuk egymásba. Ha a papírlánc végére eleséget csomózunk (egyre lejjebb), akkor a madarunk megtanulja azt is, hogy fel kell húzni egy zsinórt.

Eleségek a lapok között

A4-es lapok vagy még nagyobb újságpapírok lapjai közé helyezzünk be csemegéket. Ha túlságosan összetapadnak a lapok, akkor tegyünk közéjük fadarabokat. (Gallyakat tehetünk nehezéknek is a lapokra.) Meg kell mutassuk a madárnak, hogy mit kell tegyen, és az első csemegéket együtt szerezzük meg vele.

Lapok ventillátor szélben

Papírcsíkokat hajtsunk félbe és fűzzünk bele a rácsba, olyan távolságba az ülőrúdtól, hogy azokat a papagáj elérje, amikor lebegnek. Aztán távolról fújjuk meg a rácsot egy ventillátorral, hogy a papírcsíkok mozogjanak. Ha a madarunk nem fél a zajtól és a széltől, akkor nagyon fogja élvezni ezt a játékot. Félős madárka esetén először csak zaj legyen, később (órák múlva) fordítsuk rá a ventillátort egy kis időre, és amikor már tollát borzolva pózol a fuvallatokban, csak akkor jöhet a papírlebegtetős játék.

Iratmegsemmisítő csíkjaiból

Ha biztosan nincs tűzőkapocs darab az iratmegsemmisítőből kiszedett papírszalagok között, akkor tegyünk egy kis kupacot egy nagy tálba vagy inkább kosárba. Az aljára rejtsünk el néhány szem csemegét, mutassuk meg a papagájnak, és hagyjuk, hogy kivegye onnan. Ha jól megy neki a feladat, akkor növeljük a papír kupac méretét. A játék addig fokozódhat, amíg a madarunk búvár módjára merül papírszalagok alá.

ingyen papagaj jatek Papírdoboz résekkel

Sajnos a kartonpapír dobozakt nagyon gyorsan „leamortizálják” a papagájok, és nem könnyű pótolni őket. Ezért csak ritkán van módunk arra, hogy dobozosat játszunk. A kisebb karon dobozokból "lyukasztott etetőt" készíthetünk, a nagyobbakból pedig pár percig tartó odút rögtönözhetünk.

Ne feledjük, hogy az etetős játékok csak akkor érdekesek, ha a papagájunk éppen nincs jóllakva!

Legyünk türelmesek! A papagáj zsákmányállat, és ösztönösen tart minden új dologtól. Néha egy-két napra van szükség ahhoz, hogy megbízzanak a játékszerben.

Első rész: Papagáj Játékok I.

Inreaktív papagáj játékok a YouTube-on

papagaj jatekok youtube

A Papagáj Magazin YouTube csatornájának lejátszási listái között megtalálhatjuk a „Papagáj játékok” című – rövid videókból álló – sorozatot.

A lejátszási listán bemutatunk néhány interaktív papagáj játékot használat közben, közepes méretű papagájokkal.

(A logikai etetős játékok túlnyomó része Ausztráliában és az Amerikai Egyesült Államokban készül. Magyarországon is beszerezhetők ezek az eszközök, általában 5.000 - 10.000,- Ft között.)
 

Néhány száz papagáj játék egy fotó galériában

papagaj jatekok galeria

A „Papagáj játékok” fotógaléria ne tévessze meg a Kedves Olvasót, mert a nevéhez mérten, valóban egy fotó sorozatról van szó, mellyel ötleteket kívánunk adni a madarak szórakoztatásához. Nem webáruház, ezért rendelést sem tudunk felvenni.

A fényképek a világ országaiban kapható temérdek játékból kerültek kiválogatásra az egyszerűbb hintáktól a bonyolultabb papagájoknak készített logikai játékokig.

 

Első rész: Papagáj Játékok I.


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Mennyit utazna egy papagáj reptető nap miatt?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.