Színorgia (ahogy a madarak látják a világot)

4.8076923076923 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.81 (52 szavazat)

papagajok latasaAz UV fénynek köszönhetően a madarak egész más színben látják a világot, mint az emberek.

Az emberi színvilág 100-szorosának a látványa elképzelhetetlen számunkra, pedig madaraink egy ilyen csodálatos, sokszínű világot látnak.

Vajon milyennek látják egymást, hogy látják a táplálékot és milyennek látnak minket?

Az 1970-es évek elején véletlenül fedezték fel, hogy a madarak képesek látni az ultraviola (UV) fényt, miközben a galambok szín megkülönböztető képességét vizsgálták. A felfedezést érdekesnek tartották, de túl nagy jelentőséget nem tulajdonítottak neki. Régebben még azt gondolták a kutatók, hogy a madarak látása ugyanolyan, mint az embereké, hiszen mind az ember, mind pedig a madarak nappal aktív élőlények, amelyek az élénk színeket jelzésként használják. Az elmúlt néhány évtized madarak látásával foglalkozó kutatásai ezért nagyon meglepő eredményt hoztak.

A legtöbb madár "negyedik színnek" látja az UV fényt!

Igazából az éjjel repülő madarakon kívül, mint a pl. baglyok, a legtöbb madár szeme sokkal érzékenyebb az ultraviola fényre, mint az általunk látható fénynek nevezett fényre. Látják ugyanazokat a színeket is, mint az emberek, de sokkal élénkebben és sokkal többféle színárnyalat megkülönböztetésére képesek. Az UV fény érzékelésével ráadásul látásuk sokkal nagyobb színtartományt ölel fel, mint a miénk.

Madarak és UV fény: "a szemen múlik minden"

Hogyan érzékelik a madarak az UV fényt?

A kérdés megválaszolásához ismernünk kell a madarak szemének felépítését. A legtöbb madárnál, így a papagájoknál is, a látás a legfontosabb érzékelési mód. A gerincesek közül a madarak retinája a legösszetettebb szerkezetű.

madarak latasa papagjok

A retina a szem fény érzékelésére szolgáló rétege. A retinában a fény érzékelésére szolgáló speciális fényérzékelő sejtek (fotoreceptorok), pálcikák és csapok találhatók. A pálcikák a sötét–világos megkülönböztetésére alkalmasak, de felbontásuk nem túl jó, és a színeket sem különböztetik meg. Segítségükkel csekély fénymennyiség mellett is lehetővé válik, hogy tárgyak körvonalait érzékeljük, de a részleteket nem látjuk. Ezért kis fényerő mellett nincs színlátás és megfelelő éleslátás sem. A csapok ezzel szemben csak jó fényviszonyok mellett működnek, akkor viszont sokkal több információt adnak: színek gazdag skáláját képesek feldolgozni. A színlátást és az éleslátást a csapok biztosítják.

Az emberi szemben a csapoknak három fajtája van, melyek a látható fény kis, közepes és nagyobb frekvenciájú tartományait képesek érzékelni (kb. 400-700 nm), azaz vörös, zöld és kék alapszíneket láttatnak. Ezt trikoromatikus látásnak nevezzük.

A madarak szeme viszont 4 féle csapsejtet tartalmaz (tetrakromatikus látás). A negyedik féle csapsejt a rövid hullámhossztartományú fény, vagyis az UV (ultraibolya) fény érzékelésére szolgál. Ráadásul mindegyik csapsejt tartalmaz egy speciális olajcseppet. Ez az olajcsepp egy nagy fénytörésű anyag, ami a fotoreceptorokban gyakorlatilag fényszűrőként működik. Ez nem csak azt jelenti, hogy ultraibolya tartományban is látnak, hanem azt is, hogy a vörös, kék és zöld színek mellett az ultraibolya színből keverednek ki az általuk érzékelt színek.

(Összehasonlításképpen: az emberi szem kb. 1 millió színárnyalat megkülönböztetésére képes. A tetrakromatikus látású állatok - pl. a papagájok - ezzel szemben 100 millió féle színt érzékelnek, ami óriási különbség. Gyakorlatilag nem is vagyunk képesek elképzelni sem, hogy mennyire másként látják a világot a madarak, mint mi.)

Mit láthat egy papagáj?

Készítettünk néhány interaktív fotót a színlátási különbségek bemutatására. Azt azonban ne felejtsük el, hogy csak szimulálni tudjuk a madarak által látható színvilágot, a valóságban bemutatni sosem lehet ezt a látványt az emberi szem gyengesége miatt.

Húzza el az elválasztó vonalát az egérrel (vagy mobilon az ujjával) a kép egyik oldalához!

before
after
 
           
before
after
 
madár szemmel --> seregély <-- emberi szemmel   madár szemmel --> beó <-- emberi szemmel
  • Miért nem papagájokat tettünk az interaktív fotókra?
    A papagájok színesnek látszanak számunkra is, ezért nem tudjuk szimulálni a plusz színeket a tollazatukban. (Pedig plusz színeik vannak.) Leginkább azok a madarak szemléltetik jól a látvány beli különbséget, amelyek színtelennek tűnnek az emberek számára, de a madarak szemével színesnek látszanak. (Joggal teszi fel a kérdést, hogy akkor miért nem az afrikai szürke jákó papagájt mutatjuk be UV-ben?! A válasz pedig egyszerűen az, hogy azért nem, mert a jákó tollazata - a jelenlegi tudásunk szerint - az UV-ben sem bővelkedik a színekben.)
     
  • Miért nem embereket tettünk a fotókra?
    Mert mi emberek, az emlősökhöz hasonlóan gyengén vagyunk csak színezve, és nem verünk vissza ultraibolya színeket. Tehát a papagájok pontosan olyan színűnek látnak bennünket, mint mi, saját magunkat.

 

papagaj uv

 

Folytatás:

Titkos ultraibolya jelek

 

 


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

huendeitmsptrosres

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Az Ön papagájainak mi hiányzik?

Mit gondol, mire van szüksége a papagája(i)nak?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.