Mintavétel papagáj DNS vizsgálathoz

4.72 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.72 (25 szavazat)

Hogyan kell egy papagájból mintát venni egy DNS vizsgálathoz?Rövid videón megtekinthetjük, hogyan tudunk egyszerűen és szakszerűen tollmintát és vérmintát venni a papagájoktól egy ivarvizsgálathoz.

A magyarított videón Tony Silva, amerikai ornitológus mutatja be a fogásokat.

Miért van szükség vérvételre vagy DNS vizsgálatra?

A vérvétel oka lehet, hogy egyes madárbetegségeket felderíthessünk vele (szerencsére csak ritkán van rá szükség). Az ilyen vérételek általában vénából történnek, és állatorvos végzi el azt.

A papagáj vérvétel gyakoribb oka az, hogy a madár nemére kíváncsi a tenyésztő. A papagájok közül sok faj esetében a külső jegyek alapján, ránézésre nehezen, vagy egyáltalán nem lehet megállapítani azt, hogy az egyed melyik ivarhoz tartozik (pl. az arák vagy az aratingák esetében). Ezeknél a fajoknál szükség van az ivar meghatározására, melynek egyik módja a vérvétel és a DNS vizsgálat.

 

A madarak ivarvizsgálata többféle módon is történhet.

Az első lehetőséget ma már igen ritkán alkalmazzák.

papagaj endoszkop Vizuális meghatározás endoszkópos vizsgálattal

Az endoszkópia egy optikai műszeres vizsgálat, melynek során a belső szervek láthatóvá tehetők. A vizsgálat során azonnal eredmény születik, és nemcsak a madár nemi hovatartozásról, hanem a belső szervek egészségi állapotáról is tájékoztatást kapunk.

Az altatás (és a kisebb műtét) miatt kockázatos az endoszkópos vizsgálat, egy fertőzés veszélye is fenn áll, és a szállítás során, valamint a kényszerített vizsgálat előtt stresszes állapot alakulhat ki s papagájnál.

Az ivarszervek felismeréséhez nagyobb állatorvosi gyakorlat szükséges, mert a papagáj egy éves kora alatt a herék és a petefészek nehezen ismerhetők fel. Mindezek miatt – ma már - kerüljük endoszkópos vizsgálatot.

 

DNS alapú ivar meghatározás

A papagájok kromoszómáinak szerkezete nagyban eltér az emberétől, ahogy a madarak kromoszómáinak struktúrája is jelentősen különbözik az emlősökétől. Az szexuális különbségekért felelős kromoszómáknál ez a különbözőség még inkább fenn áll. Az emlősöknél az „X+X” kromoszóma pár a nőstény, az „X+Y” páros pedig a hím nemi jelleg kialakításában játszik szerepet.

madarak kromoszomai ZZ ZW XX XY A madaraknál ez a különbözőség pont fordítva alakult ki. Az azonos„XX” kromoszóma jelleg a hímeknél, a kétféle „XY” alak pedig a tojók esetében figyelhető meg. A biológusok azonban ezt „ZZ”-vel és „ZW”-vel jelölik, csak aztért, hogy megtévesszék Önöket. :-)

A genetikai ivarmeghatározás során a hím és a tojó genetikai különbségeit mutatják ki. Ezek a jelek molekuláris biológiai módszerekkel mutathatók ki. A DNS diagnosztika során a papagájokból vett DNS mintán elvégzik a próbát, és megkapják az eredményt. (A szakirodalom szerint ez a módszer 99,99%-os megbízhatóságú, és a vizsgálat minimális kockázattal jár, de ennek ellentmond a gyakorlott tenyésztők tapasztalata. Szerintük csak 95-97%-os a pontosság a tollminta vizsgálatok estében.) A test DNS tartalma a keléstől a madár haláláig - a teszt szempontjából - állandó, így a meghatározás bármely életkorban elvégezhető.

 

Mintavétel tollból (bőrből)

A mintavétel során ügyelni kell a tisztaságra. A kihúzott tollakat hűtés nélkül postai úton küldjük a laboratóriumba. Ha van gyűrű, ennek számát feltétlenül írjuk fel. Szakirodalom szerint a tollminták 3 hétig alkalmasak vizsgálatra, de egyes állatorvosok azt mondják, hogy csak néhány napig tárolhatjuk a tollakat a vizsgálat előtt. Próbáljunk meg kisebb vagy közepes méretű tollat kihúzni a madárból. A rövid tollacskák a hasról a közepesek a hátról származnak.

A vizsgálathoz 2-3 tollra van szükség. A nagyon kicsi tollak, pl. a szárny alatt nem ajánlottak. Figyeljünk arra, hogy a toll frissen kihúzott legyen, ne a röpde vagy kalitka aljáról szedjük fel az kihullott tollat! A vedlett toll mintavételre nem alkalmas.

Győződjünk meg róla, hogy a toll hegye is megvan (ott vannak az élő sejtek, amikre szükség van), ami a madárba volt beágyazódva (fehér színű). Nagyobb tollak vért tartalmazhatnak, ez nem baj, sőt jó!

A mintát tegyük egy borítékba, írjuk rá a madár azonosítóját mielőtt elküldenénk a laborba! 

 

Mintavétel vérből

Vérvétel esetén - amennyiben nem vagyunk rutinosak - elvihetjük állatorvoshoz is a madarat, hogy ő vegye le a vért, de a tűszúrásos módszer helyett a karomcsipeszes módszert is választhatjuk, és akkor magunk is elvégezhetjük a vérmintavételt.

karom lecsipes DNS vizsgalathoz Alkohollal töröljük le a madár körmét. Ügyeljünk arra, hogy a körömvágó csipesz alaposan le legyen tisztítva két minta között! Vágjuk le olyan rövidre a körmöt, hogy az vérezni tudjon.

Figyeljünk arra, hogy ez ne a tövénél vágjuk, mert az már fáj a madárnak. Ha nem jelenik meg azonnal vér, akkor kicsit nyomogassuk a madár ujját. Engedjük kicsit vérezni, és a vért itassuk fel a mintavételi lap sarkára.

Egy-két csepp vér elég. Hagyjuk megszáradni a lapot és utána tegyük be a zacskóba.

 

Hová küldhetjük a mintákat és mennyibe kerül a vizsgálat?

 
A legtöbb laboratórium egy hét alatt megküldi az eredményt e-mailben, és később levélben is. A vizsgálatokért előre kell utalnunk az összeget a labor honlapján megadott számlaszára.
A vizsgálatok ára attól függ, hogy hány mintát szeretnénk analizáltatni, így az összeg 2500,- Ft-tól 7000,- Ft-is terjedhet.

http://www.exomed.cz (https://www.facebook.com/exomed.cz/)
http://www.geschlechtsbestimmung.de/
http://www.laboklin.de/
http://www.avianbiotech.co.uk/

 

Magyar DNS ivarmeghatározó labor - AquiLabor

(tollból vagy vérből)

http://www.aquilabor.com/
https://www.facebook.com/aquilabor/

AquiLabor cím: 1077 Budapest Rottenbiller u 50.

 


 

Friss apróhirdetések:

huendeitmsptrosres

Belépés

Csatlakozhat Facebook vagy Google kapcsolatával is, kattintson az ikonjára!

   

(Nem történnek megosztások az Ön kérése nélkül!)

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Mi hiányzik a papagáj hobbihoz most?

Most éppen mi hiányzik ahhoz, hogy elégedettebb papagájtartó lehessen?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek: