Klímaváltozás hatása a Krágen papagájra

2.8571428571429 1 1 1 1 1 Értékelés: 2.86 (14 szavazat)

Egyes testfüggelékek a hidegebb éghajlaton rövidülnekKiderült, hogy az Ausztráliában élő galléros papagájok (más néven krágen papagáj) szárnya az 1970-es évek óta fél centivel nőtt.

Dylan Korczynsky, a Notre Dame Egyetem professzora azt állítja, hogy ennek a klímaváltozás az oka.

Korczynsky a nyugat-ausztráliai Fremantle városában megrendezett ökológiai konferencián ismertette kutatási eredményeit.

- A klímaváltozással, vagyis a hőmérséklet emelkedésével növekszik a szárny hossza, hogy a madarak jobban tudjanak védekezni a hőség ellen. Alkalmazkodnak a környezethez – mondja Dylan Korczynsky.

A tanulmány szerzői megvizsgálták a nyugat-ausztráliai múzeumban őrzött mintegy 50 ezer példányt, amelyek közül a legrégebbi 1904-ből származik. Kiderült, hogy a faj az utóbbi négy évtizedben változott a legtöbbet.

(Az Euronews videójában sajnos „örvös sándor papagájnak” nevezik a galléros papagájt, egy helytelen angol fordítás miatt. Az Ázsiában honos kis sándor papagájnak nincs közük az Ausztrál galléros papagájhoz.)

- Ezek jó részt kutatási célokat szolgáló példányok például Perth-ből meg Kalgoorlie-ból – mutatja Ron Johnstone, a Nyugat-ausztráliai Múzeum madártani gyűjteményének kurátora.

A kutatók azt mondják, hogy a galléros papagáj esetében megfigyelhető változás az úgynevezett Allen-szabályt követi, miszerint a rokon fajok, illetve populációk egyes testfüggelékei (pl. fül, farok, végtagok) a hidegebb éghajlati viszonyok felé haladva rövidülnek a test nagyságához viszonyítva.

- Kutatásunk eredménye is azt bizonyítja, hogy a környezet jelentős hatást gyakorol a fajokra, jelen esetben az örvös papagájra – magyarázza Dylan Korczynsky.

A következő lépésként azt is megvizsgálják, hogy a világosabb sárgává váló tollazat is összefüggésbe hozható-e a klímaváltozással.

euronews logo
http://hu.euronews.com/2017/01/26/az-orvos-papagaj-szarnya-es-a-klimavaltozas 


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

huendeitmsptrosres

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Mit szeretne látni a Papagáj Magazinban?

Jelölje meg, hogy milyen információkból szeretne többet látni a Papagáj Magazinban!

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.