A papagájok különleges hangképzése

4.7241379310345 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.72 (29 szavazat)

A papagájok hangja - SyrinxA papagájoknak nincsenek hangszálaik. Az emberekkel ellentétben a hangképző szervük nem a gégéjükben található, és nem hangszalagokkal működik.

A papagájok az alsó gégefőjüknek, az úgynevezett syrinxnek köszönhetik a különleges hangjukat.

Ugyanúgy, ahogy a legtöbb madárfaj, a papagájok is ezzel az „éneklőgégével” állítják elő a különleges hangjukat és kápráztatják el vele a világot. A syrinx működési mechanizmusa szempontjából hasonló, de anatómiai szempontból mégis jelentősen eltér a hangszalagos hangképző szervtől.

A papagájok (vagy tágabb csoportban; az énekesmadarak) hangképző szervében két hangadó képződmény is van. A légcső kettéágazásánál található egy-egy olyan képlet, amely - a hangszalagok működési elvéhez hasonlóan - megfeszíthető és ellazítható. A levegő ki-be áramlása során ezek a lebegő képződmények adják hangképeket.

A syrinx adta lehetőségek

A dupla hangadó képződmény két olyan művelet elvégzésére teszi képessé a papagájokat, amelyre mi emberek – az emlős társainkat is ide értve – képtelenek lennénk:

 • A madarak képesek levegőt venni és énekelni is egyidejűleg.

 • Egy papagáj (vagy bármely énekesmadár) kétféle hangot tud kiadni egy időben.
  (Így képesek olyan összetett, kétszólamú hangokat utánozni, amelyeket mi emberek képtelenek vagyunk kiadni a hangszalagjainkkal.)
   

A felvételeken láthatjuk az anatómiai különbséget az alsó gégefős „papagáj” hangadó szerv, és az emberi hangszálak között:

madár syrinx emberi hangszalagok
A papagájok (és az énekesmadarak) dupla hangképző szerve endoszkóppal nézve.
Az emberek hangképző szerve endoszkóppal vizsgálva (éneklés közben).

 

A hangképzés módjai

Nem minden madárfaj rendelkezik syrinx-szel. Például az amerikai keselyűkből és a gólyákból ez a hangképző szerv teljesen hiányzik. A madarak igen sok trükköt használnak a hangadásra. Vegyünk sorra néhányat!

 • A gólyák a csőrükkel kelepelnek.
 • A sárszalonka a farktollaival kelt hangokat.
 • A galambok a tollaikat csapkodják.
 • A darvak és a hattyúk hangképzését a mellcsonti tarajba türemkedett légcső alakítja.
 • A récéknél, az éneklőgégéhez egy plusz képlet is kapcsolódódik, ami az ivaréréssel együtt porcossá válik, és az idős gácsérokban el is meszesedik. A tojókban hiányzik ez a képlet, így a récékben a két ivar eltérő hangot ad.
 • Előfordul, hogy egyes fajok az emésztőcsatornájukat vagy a légzsákjaikat levegővel telítik, majd ezt kifújva zörejes hangokat adnak.
 • A harkályoknak még szerszámra is szükségük van ahhoz, hogy „megszólaljanak”.

syrinx animació

A legtöbb madárhang azonban az éneklőgégében, a syrinxben keletkezik, ahol a légzés során áramló levegőben lebegő bőrképződmények hangot adnak. Ez a szerv az énekesmadaraknál (és a közéjük tartozó papagájoknál) a legfejlettebb.

Az hangmintákat vagy énekeket rendszerint meg kell tanulni a fajtársaktól akár részletekben, akár teljes egészében. Néhány faj kiegészíti a hangkészletét idegen hangokkal is, őket hangutánzóknak nevezzünk. A varjúfélék és a papagájok – ilyen módon – beszélni is megtanulnak, de kimondott szavak mögé csak igen kevés faj képes jelentést is társítani.
 

A hangutánzás evolúciós oka

A hangutánzó képesség a kisebb-nagyobb kolóniákban élő madarak esetében alakul ki. A készség kialakulásának okára többféle magyarázatot is találhatunk:

 • Egyesek szerint szerint a hangutánzás a rejtőzködést szolgálja, aminek segítségével az egyed elkeveredhet a tömegben, belevegyülhet a környezet hangvilágába.
 • Más kutatások szerint minden állatnak egyedi hívóhangja van, mintha ez az ő neve lenne. A madarak megjegyzik, és ismétlik egymás nevét. A hangutánzó madár igyekszik beilleszkedni a csapatba (vagy egy ember családba), és ezért próbál minél több hangot (szót, mondatot, zajt) utánozni.
 • Madártartók tapasztalatai azt is igazolhatják, hogy az utánzáson túl, a néhány madár képes a hangokhoz jelentést is társítani, sőt a szavak, zajok alapján képes asszociációkra is.

 

A papagájok hangutánzó képességéről és a különleges hangkeltő szervükről révén szó, nem kerülhetjük el a leghíresebb – egy évtizeddel ezelőtt megjelent – videót Einsteinről a jákópapagájról, aki ez idáig a rekorder a megtanult szavak számát illetően.

Oktatói szerint jóval több szót, és sok esetben annak értelmét is ismeri Einstein, mint amit a színpadon bemutatott a 2006-os szereplésén.

 

 

A madarak hangjának evolúciójáról sajnos ez idáig nem sok tanulmány született.

A tudomány jelen állása szerint annyit tudunk, hogy a madarak hangképző szervei jóval a repülés készsége után alakultak ki. Vélhetően innen ered a sokféleségük is. Egyesek gágognak, mások dobognak, megint mások énekelnek. (Az emlősöknél nem ilyen széles a hangok palettája. Mi emlősök, mind hangszalagokkal kommunikálunk.)

Egy dinoszauruszok korában élt madár hangképző szervének rekonstrukciója segítette a madárének evolúciójának megismerését. Egy különleges fosszíliát találták az Argentin Antarktisz-program kutatói egy expedíció során.
(A megkövesedett maradvány alapján elkészítették az ősmadár hangképző szervének háromdimenziós ábrázolását, amelyet aztán lágyszövetekkel is kiegészítettek, hogy összehasonlíthassák fiatalabb fosszíliákkal és 12 élő madártól származó adattal. Mindez lehetővé tette, hogy rekonstruálják az apró csontos szerv evolúcióját.)
A 68-66 millió évvel ezelőtt élt ősmadár, amelytől az alsó gégefő syrinx-maradvány származik, gágoghatott, hápoghatott és fütyülhetett. Hangja valószínűleg a kacsáéra vagy a libáéra hasonlított.

syrinx fosszilia rekonstrukciója

A mai „modern” papagájok ősei - a maradványok molekuláris vizsgálata szerint - körülbelül 66-51 millió évvel ezelőtt fejlődtek ki Gondwanában, Ausztrália területén, nagyjából a dinoszauruszok kihalása, illetve a pusztító aszteroida becsapódása után.

Azonban a vokális tanulás valószínűleg csak később, egymástól függetlenül, különböző helyszíneken alakult ki a közeli rokonságban álló énekesmadarak, kolibrik és papagájok esetében.

Források:

http://science.sciencemag.org/content/346/6215/1320  https://www.infoplease.com/did-birds-evolve-dinosaurs
http://www.bbc.com/news/science-environment-37618314 http://www.matud.iif.hu/2011/08/05.htm
Dr. Gál János /Budapest/, Dr. Coen Elemans /Dánia/,
Dr. Kabai Péter /Budapest/, Nicole Fuller
 

papagaj hangero beszed

Kapcsolódó tartalom:

Papagáj hangerő táblázattal

„Tudjon beszélni, de ne rikácsoljon, és ez mellett lehessen tanítani, szeretgetni is.” – Hangoztatjuk ezt a vágyunkat többen is, viszont a lehetőségeink nem túl rózsásak ezen a téren... /Tovább.../

 

 

papagajok latasa

A papagájok különleges látása:

Színorgia (ahogy a madarak látják a világot)

Az UV fénynek köszönhetően a madarak egész más színben látják a világot, mint az emberek. /Tovább.../

 


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

huendeitmsptrosres

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Mit szeretne látni a Papagáj Magazinban?

Jelölje meg, hogy milyen információkból szeretne többet látni a Papagáj Magazinban!

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.