Csapdákat hatástalanító kea papagájok

4.3076923076923 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.31 (13 szavazat)

kea hermelin 01 copyA hermelincsapdákat évek óta rongálták Új-Zéland fagyos, déli vidékén, a Murchison hegységben egy 27 km-es körben. A kutatók már rég óta valószínűsítették, hogy a hegyekben élő kea papagájok hatástalanítják a csapdákat, de csak 2018-ban sikerült rájuk bizonyítani a tettüket.

Az előző években kihelyezett kamerákat sorra tönkre tették, mire végül egy jól álcázott kamera rögzítette az eseményt.

A hermelinek nem őshonosak Új-Zélandon és nagy pusztítást végeznek a vadvilágban, ezért igyekeznek korlátozni a létszámukat. (Magyarországon magas eszmei értékű, védett faj.)

A csapda rongáló ügy pikantériája, hogy a hermelinek pont a papagájok odúit fosztogatják, elpusztítják a fiókákat és megeszik a tojásokat. Komoly kártételt hajtanak végre a - már amúgy is - lecsökkent populációban. A keák intelligencia szintje nagyon magas és az eszközhasználatban is jeleskednek, azonban azt már nem tudják felmérni, hogy a jól működő hermelin csapdák a fajuk fennmaradását szolgálnák. Tudtukon kívül segítik az ellenségeik szaporodását.

A papagájok célja természetesen nem kártétel, hanem az, hogy ők is hozzájuthassanak a dobozok mélyén lapuló csalétekhez. Joggal kérdezhetnénk azt, hogy „miért nem olyan csalit használnak, amit csak a hermelinek kedvelnek, a papagájok pedig nem?”, „Miért nem tesznek például húst a csapdákba?

hermelin csapda

A válasz azonban az, hogy a jeges vidéken élő kea papagájok szívesen fogyasztják a húsevők prédáit. Nemegyszer kaptunk tudósítást olyan esetekről, melyekben azt figyelték meg, hogy a madarak a hóban elhullott állatokat tépnek szét és fogyasztanak lelkesen.

A dobozok belsejébe általában tojással igyekeznek becsalogatni a kistestű ragadozókat. A dobozok két végére széles lyukú rácsot szerelnek, hogy a madarak ne tudjanak bebújni, és ne legyenek képesek a csali megszerzésére sem. Ha a hermelin bekúszik a résen, és igyekszik a csapda közepére helyezett tojáshoz, akkor egy egérfogóhoz hasonló rugós szerkezeten kell, hogy áthaladjon, ami rácsapódva kioltja az életét.

hermelincsapda kea

Az fotókon láthatunk egyszerű (A) és dupla rugós csapdákat, valamint megfigyelhetjük, hogy a papagájok az első bedugott botokkal elsütik a rugós szerkezeteket (B), és újabb ágakkal kipiszkálják a csalit a dobozból (C).
Az utolsó képen egy olyan csapdát láthatunk, amelynek már az oldalára vágták a bebújó nyílást, ahol a hermelin be tud fordulni, de a papagájok nem tudják a botokat betolni (D). Így végül sikerült túljárni a papagájok eszén.

Forrás: nature.com Eszközhasználat a szabadon élő kea papagájoknál

Az eszközhasználat rég óta ismert a keáknál, de eddig csak fogságban tartott példányoknál rögzítették a mutatványokat. Ezekbe a csodálatos kutatásokba enged betekintést a „Papagáj játékok I.” és a „Papagáj játékok II.” című cikkünk is.

papagaj jatekokpapagaj jatekok 030

 


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Melyik bűnt lehet megbocsátani?

Ön szerint mely papagájtartási bűnt lehet megbocsátani (valamilyen indokkal)?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.