A csupasz papagáj fertőző-e?

4.8571428571429 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.86 (21 szavazat)

circovirus 03A pucér törpepapagájok fotói évek óta nagy sikert aratnak az Interneten. A meztelen kismadarakról szóló kedves videókat több millióan lájkolták a Facebookon, de sokan nem tudják, hogy valójában mitől lettek pucérak ezek a kismadarak.

A legnagyobb közönségsikert a „Rhea The Naked Birdie” nevű Facebook oldal, Instagram oldal és Pinterest képmegosztó oldal aratta, melyet egy csinos hölgy; Isabella Eisenmann hozott létre, az első csupasz törpepapagája bemutatására.

Isabella kameráján keresztül éveken át figyelhettük a Rhea nevű, szánalmas kismadár hétköznapjait és ünnepnapjait. A kedves gazdasszony mindent megadott a kopasz kismadárnak; ruhákat készített neki, fajtársakat szerzett mellé és játékokkal szórakoztatta a szeretett kis kedvencét.

A különös papagájlány még Isabella esküvőjén is komoly szerepet vállalt. Nemcsak, hogy részt vett a ceremónián, hanem az alkalomhoz is illően felöltözött és még az esküvői tortán is ott díszelgett a másolata marcipánból.

A meztelen törpepapagáj gondos gazdája jól tudta, hogy milyen súlyos fertőző betegségben szenved a kismadara, és ezt nem rejtette véka alá a madárka rajongói előtt sem. Nem tudta, hogy meddig élhet a kis kedvence a kórral, de bízott benne, hogy sok évet tölthetnek együtt. Az élet azonban kegyetlenebb fordulatot hozott, és Rhea madarat örökre elválasztotta szeretett gazdájától 2018-ban.

 

Mit tett Rhea, a meztelen kismadár és a gazdája, Isabella a világ érdekében?

meztelen torpepapapgaj 01Több millió ember tudomást szerzett arról a papagáj betegségről, amely egyre terjed szerte a bolygónkon. Ezt a fertőző betegséget sokféleképpen hívják, de legismertebb neve a PBFD (Psittacine Beak and Feather Disease), amelynek a magyar fordítása: papagájok csőr-toll szindrómája.

A betegséget egy vírus okozza, melyről talán már olvastak néhány hátborzongató cikkben, de Rhea madárka révén végig követhettük a circovírus okozta gyötrelmeket.

 

A PBFD betegség nem keverendő össze a depressziós tolltépéssel!

Azoknak a papagájok, amelyeknek itt-ott hiányos a tollazatuk, a legtöbb esetben nem Circovírus fertőzésben szenvednek, hanem a gondatlan gazdáik áldozatai. Egy kalitkának nevezett magánzárkába bebörtönzött magányos papagáj olyan őrületbe képes jutni, mint amikor egy ember évtizedekig egy szűk magánzárkában – más embert soha nem látva – belebolondul az unalomba és öngyilkos akar lenni. nem circovirusAz unatkozó papagájok (leginkább a nagytestű, intelligensebb fajok) kitépik a saját tollaikat unalmukban, sőt néha a végtagjaikat is lerágják az öngyilkosság szándékával.

Az öncsonkító, tolltépő (de nem circovírusos) papagájok csak a testfelületükről képesek kitépni a tollaikat. A fejüket nem érik el a csőrükkel ezért nyaktól felfelé érintetlen tollazattal rendelkeznek.

Párban tartott papagájok estében néha előfordul, hogy a hím tépkedi a tojó fejét, nyakát, begyét vagy hátát. Ha ezt nem az orrunk előtt teszi, akkor csak a tépett fiókák árulkodnak a hím beteg szenvedélyéről, amelyet az odúban végez.

A csőr-toll szindrómás papagájok kopaszodása a fejen is éppolyan intenzív, mint a többi testrészen, valamint a szaru képletek (csőr, bőr) is eldeformálódnak a madár testén. A circovírus által kiváltott látványos tünetek megkülönböztethetők a viselkedési problémák miatti kopaszodástól.

 

A fertőzés terjedési sebessége aggodalomra ad okot

A legelső kérdése – melyet Ön is feltesz – válaszoljuk a legelején! A circovírus emberre nem veszélyes. Nem képes megfertőzni miket, azonban a papagájokra nézve rendkívül ragályos. Ha valaki egy beteg madárral érintkezik, akkor a ruhájára került tollporral vagy bőrdarabokkal a betegséget könnyen továbbviheti az egészséges madarakra.

Sajnos a globalizálódó világunkban rengeteg ember utazgat a kontinensek között és eközben terjeszti a csőr-toll szindróma fertőzést. Ráadásul a nemzetközi állatkereskedelem is nagyobb teret hódít. A vírus nem válogat a papagájfajok között. Éppúgy elkaphatják az ausztrál és afrikai fajok a betegséget, mint az ázsiai és dél-amerikai papagájok egyedei.

Jellemzően a fiatal papagájokat támadja meg, de valójában bármely életkorban megbetegítheti a madarakat. Mivel a tollporral is terjed, ezért a kakaduféléknél és a szárazabb éghajlaton élő fajoknál terjed a leggyorsabban. vad papagaj pbfdA helyzet komolyságára jellemző, hogy a vadon élő (afrikai) fokföldi papagáj populációnak már több mint fele fertőzött. Ha a helyzet nem javul, akkor akár a kihalás szélére is sodorhatja a fajt a PBFD betegség.

2018-ban nyolc országban erősítették meg, hogy PBDF van jelen a vad papagáj állományban. Az afrikai országok bejelentései mellett Ázsiából jeleztek gócpontokat. Néhány helyen pedig a behurcolt (invazív) kissándor papagájok elszigetelt csoportjait tizedeli a fertőzés. A 2018-as vizsgálatok során, a csempészektől lefoglalt papagájokból vet minták alapján a kutatók meglepődtek, hogy mennyivel magasabb a vírus pozitív minták aránya, mint gondolták.

A circovírus általában a fiókákat támadja meg, és a betegség az esetek közel 100%-ában halálhoz vezet a kismadarak 2 éves korára. A vírus ellenáll több fertőtlenítő szernek és a téli fagy sem pusztítja el, ezért egy fertőzött odúból évekig újra fertőzheti a fiókákat. A madarak immunrendszerét is megtámadja, ezért madár AIDS-nek is nevezik ezt a betegséget. Öröm az ürömben, hogy szerencsére az idősebb papagájokat nehezebben fertőzi meg.

 pbfd circo virus toll

Tünetek

A kakaduknál a legszembetűnőbb a betegség. Deformált, törött tollak, megfeketedett, repedezett bőr, túlnőtt csőr és karmok jellemzik a szomorú látványt. A kakaduk bóbitája is eltűnik (ami egyértelműen elválasztja a tolltépési depresszió tüneteitől a PBFD-ét, hiszen a tolltépkedő papagáj nem lenne képes a fejtetőjéről lecsípni a bóbitáját).

A betegség először a tollazaton látható, majd hosszabb idő elteltével deformálódik a csőr és tönkre megy a bőr is. Ebben a stádiumban már komoly fájdalmai vannak a papagájoknak, ami miatt enni sem hajlandók. papagajok toll es csor szindromaja 01A sérült bőr felületén bejutó kórokozók könnyen ledöntik a lábáról az áldozatukat, mivel annak immun rendszerét már előzőleg legyengítette a vírus. A másodlagos fertőzések vezetnek a madarak elhullásához.

 

Diagnosztizálás

Jelenleg vérteszttel, DNS-próbával lehet csak pontos eredményt kapni, de Magyarországon nem ismerünk olyan laboratóriumot, ahol a circovírust ki tudják mutatni a papagáj véréből. (Ha Ön ismer ilyen helyet, akkor kérjük, ossza meg velünk, és mi kiegészítjük a cikkünket!)

 

cirko virus kakadu 01"Gyógykezelés"

Mai ismereteink szerint a csőr-toll szindróma nem gyógyítható, és sajnos védőoltásról sem tudunk.

Az egészséges madarak érdekében tudunk csak cselekedni, hogy legalább azokat megmenthessük a halálos kórtól.
Humánus módszerrel a beteg madarat el kell különíteni a társaitól, és csakis beteg madarakkal rakhatjuk össze egy távol eső helyen. Mindezt olyan védőtávolságban, hermetikus elzárással, védőruhával, csere cipővel, stb. kellene megoldanunk, ami gyakorlatilag lehetetlen. Ezért egészségügyi szempontból legszomorúbb, de legokosabb lehetőség a menthetetlen, szenvedő, PBFD fertőző papagáj elaltatása, mellyel megkíméljük őt a várható kínoktól, az egészséges társait pedig a szörnyű betegségtől.

 


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

huendeitmsptrosres

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Belépés

Csatlakozhat Facebook vagy Google kapcsolatával is, kattintson az ikonjára!

   

(Nem történnek megosztások az Ön kérése nélkül!)

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Melyik bűnt lehet megbocsátani?

Ön szerint mely papagájtartási bűnt lehet megbocsátani (valamilyen indokkal)?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.