Hány papagáj van Magyarországon?

3.96875 1 1 1 1 1 Értékelés: 3.97 (16 szavazat)

Hány papagáj van Magyarországon?Statisztikai számítások alapján, Magyarországon megközelítőleg 80.000 – 100.000 papagájtartó otthon van.

Ez az egyedszám azt jeleni, hogy a lakosság körül-belül 1%-a tart papagájt, vagy más megközelítésben; minden 100 magyar emberből 1-nek van otthon papagája.

Egyedszámolás vagy papagájszámlálás soha sem volt hazánkban, de a világ többi országában is csak statisztikai adatok, összefüggés vizsgálatok és számítások alapján tudják meghatározni a házi kedvencként tartott díszmadarak létszámát. A számítások alapjául az állateledel értékesítő vállalkozások adatszolgáltatásai, az állatorvosok ellátási statisztikái, és kisállat-kereskedések forgalmi adatai szolgálnak. Egyes országokban konkrétabb, „hivatalos” számadatok látnak napvilágot olyan állatfajokról is, amelyeket más országokban nem tartank számon (pl. az olasz statisztikák szerint a kedvtelésből tartott nyulak száma megközelíti az ottani kutyák számát). Az különböző adatok sokaságát összevetve megkaphatjuk azokat az arányszámokat, amelyek alapján következtetni tudunk egyes hobbi állatok egyedszámára. magyar papagaj jobb

Rejtett házikedvencek kalkulációja

Példaképpen a számítás egyik lépése… Pontosan ismerjük a kutyák és a macskák létszámát országonként. Azt is tudjuk, hogy az ázsiai [Kína, Japán] és az amerikai [Brazília, USA] országok mennyivel térnek el az európai országok kutya és macska populációjától. Sőt a kutya és macska szám mellett több ország jelentésében olvashatjuk a nyulak, halak vagy madarak számát is. Ha egy grafikonra felrajzoljuk a hobbi állatok számát (melynek legmagasabb csúcsán természetesen a kutyusok és a cicák állnak), akkor vonalunk alsó részén leolvashatjuk a külföldi díszmadarak száma mellett a magyar díszmadár létszámot is.

A fokozottan védet, CITES oltalom alá eső papagájok adataiból nem vonhatunk le pontos következtetéseket

A lovak, szarvasmarhák, sertések, kutyák, macskák vagy egyéb nagyobb méretű emlősök számáról pontos információink vannak, hiszen ezek tarása bejelentési kötelezettségekkel jár. Ugyanilyen szerencsések vagyunk a fokozottan védett papagájok egyedszámának ismeretével is, mivel a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium nyilvántartja a védett papagájokat, a pontos származási lapjukkal együtt. Ezzel a nyilvántartási egyedszámmal azonban nem kapunk pontosabb értéket a magyar papagáj összlétszámról. (Nincs pontos adat azokról a papagájokról, melyekhez nem tartozik jelentési kötelezettség.) Magyarországon a „nagy papagájok” nem terjedtek el olyan mértékben, mint a kisebb társaik. Más a magyar „papagáj méretarány”, mint a számítások alapjául szolgáló országokban, ezért igen magas lenne ennek a arányításnak a bizonytalansági foka.

A 100.000-re becsült magyar papagájállomány a világ országaihoz viszonyítva igen csekély, de a nyugati (vagy keleti) fejlődési minta alapján emelkedésre számítunk. Nézzük meg a milliós díszmadár lészámokat a világ "madártartó toplistáján" a következő ábrán!

tiz legnagyobb diszmadartarto orszag

Egy 2006-os táblázat szerint Kína és Japán volt a két legnagyobb díszmadár létszámmal bíró ország a világon, 70 és 20 millió madárral. (Nem csak papagáj, hanem minden díszmadár beleértendő.) A hozzánk közeli országok közül is négy bekerült az első tízbe; Olaszország, Franciaország, Törökország és Spanyolország.

A tíz legnagyobb díszmadártartó ország a világon

Ország
Díszmadarak száma
 
Kína 71,474,000
Japán 21,300,000
USA 17,254,000
Brazília 17,254,000
Indonézia 14,842,000
Olaszország 13,000,000
Törökország 9,200,000
Spanyolország 7,734,000
Ausztrália 7,100,000
Franciaország 6,500,000

 

A szerkesztők szubjektív véleménye a magyar létszámról:

Lapunk szerint a magyar számítás nem vette figyelembe azt a tényt, hogy a tenyésztőknél több száz papagáj van. (Ha csak az ismerős tenyésztőkre gondolunk, és összeadjuk a náluk lévő tenyészállományt és fiókamennyiséget, akkor máris több ezer példánynál tartunk.) Véleményünk szerint a százezresre becsült egyedszám inkább a háztartásokra vonatkozik és csak házikedvenceket veszi figyelmbe, a papagájlétszám valójában ennél magasabb (akár félmilliós is lehet) az országban.

Források:

 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

huendeitmsptrosres

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Az Ön papagájainak mi hiányzik?

Mit gondol, mire van szüksége a papagája(i)nak?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.