Papagáj Popcorn
A napjainkban elterjedt - mikrohullámú sütőben készíthető - pattogatott kukoricát ne adjunk a papagájainknak! Néhány szemtől ugyan semmi bajuk sem lesz, de nagyobb adagban már gondot okoz számukra az adalékok (olaj, só vagy aroma) feldolgozása.
Nagyon szereti a papagáj a pattogatott kukoricát? Lássuk, miként járhatunk a kedvében!
A recept nem bonyolult, csak az elkészítés ideje több. Csupán annyi a feladatunk, hogy elkerüljük azokat az összetevőket, amelyeket a madarak szervezete nem tolerál. (A nasit magunk kell elkészítsük, mivel hazánkban még nem kapható a papagájoknak való popkorn.)
A bolti „mikrós” pattogatott kukoricának vannak bizonyított és vannak hiedelmeken alapuló káros hatásai. Jelenlegi tudásunk szerint a leginkább a só az, ami káros lehet a madarak szervezetére. (Bár attól sem lepődünk majd meg, ha 10 év múlva a madarak nátrium klorid hiányáról és só pótlásának fontosságáról fogunk olvasni!)
A só után az ízesítő anyagok (vajas, sajtos, stb.) következnek a veszélyességi listán, amelyektől igyekszünk madarainkat megóvni. Egyesek szerint az előre csomagolt pattogatni való kukoricához adott kókuszzsír és pálmazsír sem támogatható a bennük lévő zsírsavak, illetve a környezetvédelem (a pálmafák kiirtása) miatt. Károsnak ítélik a kukorica süthető papírzacskójának a bevonatát, mivel olyan perfluorozott szerves vegyületet tartalmaz, amelyből a teflon is áll. (Tudományos igazolást nem találtunk, de érdemes megjegyeznünk, hogy a Nyugat-európai papagájtartók szerint a túlhevült teflonbevonat halálos méreg a madarak számára.)
Ha még nem lenne elég a pattogatott kukorica káros hatásaiból, akkor megemlíthetjük az Egyesült Államokban termesztett, génkezelt kukoricáktól (GMO) való félelmet is, amelynek alapjául a rovarölő szert saját testén belül előállító kukoricanövény szolgál.
A pattogatott kukorica csupán egy desszert a papagájaink étrendjében, nem való mindennapos ellátásra! Ha tartunk tőle, akkor nem muszáj megetetni vele a madarainkat! A papagájoknak gondosan összeállított magkeverékekre (olajos és lisztes magvakra), gyümölcsökre, zöldekre (pl. saláta, tyúkhúr) és állati eredetű fehérjékre (pl.: főtt tojás, túró, lisztkukac) van szükségük elsősorban!
Hogyan készítsünk papagájoknak való pattogatott kukoricát?
Ha figyelmesebben megnézzük a hipermarketek polcait (általában a szárazbabok, lencsék, aszalt gyümölcsök környékén), akkor találhatunk fél kilós kiszerelésben pattogtatni való kukoricát, de a szemfülesebbek a bioboltokban vagy a piacokon kimérve is megvehetik.
Kipattogtathatjuk egy nagy, lefedett edényben is a kukoricaszemeket, de félő, hogy odaégetjük. Ha mégis a nagy serpenyőt választjuk, akkor kerüljük az extraszűz olívaolajat, mert alacsonyabb hőfokon kezd el füstölni, mint a legtöbb olaj.
Inkább használjunk olaj és zsír nélkül működő, forró levegős kukoricapattogató gépet! Ezek a kis gépek folyamatosan keverik a magokat, ezért nem kenődnek, nem égnek oda a szemek. Ne sózzuk, ne aromásítsuk, és ne cukrozzuk a kukoricát! Legalábbis azt az adagot ne, amit a papagájoknak szánunk.
A kipattant pamacsokra spricceljünk egy kevés lenmag vagy olívaolajat, és ezután ízesítsük! Hintsük be szárított gyógynövény darával és jól a forgassuk át a pattogott szemeket egy tálban. Kis mennyiségben a fokhagymától és a pirospaprikától sem kell tartanunk, még akkor sem, ha csípős!
Bizonyára magunk is megkívánjuk a különleges illatú pattogatott kukoricát, de készüljünk fel, hogy meglepő lesz az élmény, amikor a gyógynövényekkel ízesített kukorica a sóhoz szokott szánkba kerül.
(A saját adagunkat nyugodtan sózzuk meg! A madárfajokkal szemben az emberi fajnak szüksége van a sóra!)
Jó étvágyat kívánunk a papagájoknak (és az embereknek is)!
:)
Friss apróhirdetések:
A keresés nem hozott eredményt!
A keresés nem hozott eredményt!