Rekordszámú látogató a reptetésen

4.7037037037037 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.70 (27 szavazat)

papagaj szabad reptetes szep toÉvente többen és többen érdeklődnek a papagájok szabad reptetése iránt. A „Papagáj Nap” szervezőinek várakozását is felülmúlta az a rekord számú látogató (több, mint 2000 fő), aki a találkozón – papagájával, vagy nélküle – megjelent.

Az eseménynek a csodálatos környezetben fekvő – egyéb fesztiváloknak is helyt adó – Autokemp na Krásném nevű kemping adott otthont.

A papagájbarátok közül egyre többen kevésnek érezték az egy napos reptetési találkozót, ezért a meghirdetett összejövetel előtt egy nappal eljöttek a Szép-tó partjára, hogy – egy nyaralással egybekötve – több időt tölthessenek a többi odaadó gazdi és a szabad madaraik társaságában.

Ara papagájokból volt a legtöbb a találkozón, ezek közül is leginkább a kék-sárga arák határozták meg a szivárványos társaság színvilágát, de képviseltették magukat a jákó papagájok és az amazonok is. A résztvevők között volt fehér bóbitás kakadu, nagysándor papagáj és nimfapapagáj is. A kék-sárga arák tették ki a csapat felét, ami vélhetően annak köszönhető a fajhoz legközelebb álló cseh weboldal, az ararauna.cz volt a találkozó szervezője. A rendezvény alapítója nem tudta elhozni azt a két arát, amelyekkel az évente megrendezett eseményt elindította, idén már a fiókájuk vette át tőlük a stafétát.

A találkozón a madarak felét merték szabadon engedni a tulajdonosaik, a többi papagájt pedig csak hámmal merte a szabadba vinni a gazdájuk. Izgalmas és félelmetes a mutatvány ez a madár részére éppúgy, mint a gazdája számára. A szabadon engedés minden esetben megemeli a gazdik és a papagájok adrenalin szintjét, és ez az eufória vonzza mindkettőjüket újra és újra a szabadba. A papagáj a felszállás, a repülés és a landolás miatt izgul, a gazdi pedig félti a kedvencét, nehogy elveszítse őt. (A több százezer forintos érték itt már mit sem számít, hisz az ember-papagáj között kialakult érzelmi kapcsolat jóval előrébb való az anyagiaknál.)

papagajok szabad reptetese papagaj repteto club 01

Volt olyan érdeklődő is, aki csak kalitkában tudta kihozni a papagáját, hogy láthassa társait repülni, és ismerkedjen a jövőbeli lehetőségeivel.

Jegyezzük meg, hogy amelyik papagájt nem szoktatják hozzá bébi korában a hám viseléséhez, vagy nem viszik ki a szabadba, azt sokkal nehezebb hozzászoktatni a hámhoz idősebb korában. Az kitollasodott és már repülni tudó fiatal papagájok hámhoz szoktatása igencsak nehéz feladat, és sokkal több türelem (általában több hét) kell hozzá, mint a bébik betanításához. A türelemre az miatt van szükség, hogy a papagáj játéknak tartsa a hám felvételét és viselését, ne ijedjen meg tőle, ne kezdjen el menekülni, maikor meglátja. A hám a játszási időben mindig legyen jelen, még akkor is, ha mást játszunk. A madár mindig lássa és szokja, hogy a hám a játék időt jelzi.

kamikazee

(Többen – a késői nevelés problémáit felismerve – inkább azt az utat választják, hogy később szoktatni kezdett madarukat a röpdében hagyva, új kismadarat hoznak a házhoz, akit pici korától kezdve hozzászoktatnak a hám viseléséhez és ezután a teljes szabadsághoz. Ezen a ponton még a „kézzel nevelés” ellenzői is elgondolkodnak, hogy helyes-e a madarakat teljesen emberbaráttá tenni, kézhez szoktatni annak érdekében, hogy később szabadon engedhessük őket. Azoknak a „szüleik által nevelt”, vad papagájoknak, amelyeket valamelyest megszelídítettek, semmi esélyük sincs arra, hogy egyszer szabadon repülhessenek.)

barat papagaj szabadon papagajok szabad reptetese 09

A szerencsés eseményen egyetlen madár sem sérült meg, és egynek sem veszett nyomva végleg, de természetesen volt egy-két olyan delikvens, aki a fán kívánta tölteni az időt, és nem repült vissza a gazdájához. A rakoncátlan papagájok közül a hím visszajött, de a tojót az eső sem riasztotta el attól, hogy – egy éjszakát a fán töltve - az erdő felé vegye az irányt másnap. A kitartó tulajdonos csak a következő nap délutánján tudta utolérni és lecsalni a madarát a fáról.

papagaj repteto 14 papagaj repul 02

A papagájok a szabadban is ugyanazt tették, mint otthon szoktak; rágcsáltak, kóstolgattak mindent, ami légvonalba került. A kerti bútorok és napernyők faragása mellett az élő online TV közvetítést biztosító kamerák kábelei iránt is érdeklődni kezdett néhány madárka, melynek köszönhetően az adást is szórakoztatóbbá és izgalmasabbá tették.

papagaj szervezo 01 papagaj repteto klub cseh

Ön is kíváncsi lenne a magyarok véleményére? Szavazzon!

Mennyit utazna egy papagáj reptető nap miatt?


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Az Ön papagájainak mi hiányzik?

Mit gondol, mire van szüksége a papagája(i)nak?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.