Hogy kerül a szépia Magyarországra?
Csőrkoptatóként vagy kalcium pótlóként ismerjük a tintahalak belső páncélját. Honnan kerül hazánkba?
Halásszák, tenyésztik vagy csak gyűjtögetik a tintahal csontos vázát?
Magyarországon a tintahalat leginkább csak mirelitpultokban láthatjuk, kifilézve, feldolgozva, lefagyasztva. A csontjával pedig a kisállat-kereskedésekben vagy állateledel áruházakban találkozhatunk, ahol díszesen – általában egyesével - becsomagolva meg is vásárolhatjuk a madarainknak. Ez utóbbi, szárított vázzal mégis többször találkozik egy magyar ember, mint magával a tintahalla a konyhában vagy az étteremben.
Mennyibe kerül a szépia?
Az ára 280,- és 620,- Ft/db között alakul a szépia méretétől függően. Ennél azonban sokkal kedvezőbb áron is hozzájuthat az a szemfüles vásárló, aki a díszmadár börzéken vagy az interneten (magán hirdetésekben) keresgél, ugyanis ezeken a helyeken a tizedéért kaphatja meg a szépiacsontot, 10 db-os, vagy akár fél kilós kiszerelésben.
Nem is gondolnánk, hogy Földünk távolabbi részein ingyen is hozzájuthatnánk a "ternger gyömölcsének a magjához". Cikkünkben a különleges tintahal bemutatására is sort kerítünk, de előbb lássuk, hogy kerül hozzánk!
Tenyésztik, halásszák vagy gyűjtögetik?
A szépia egy kicsit másként kerül Magyarországra, mint az élelmiszernek behozott tintahal. A fagyaszott lábasfejűek - a tengeri halászat után, a part menti feldolgozóüzemekből, a fagyaszás után – kerülnek hozzánk, általában közúti szállítással. A kiszárított szépia azonban többféle módon is hazánkba kerülhet.
A tengerpartokon (és itt nem kifejezetten a Horvát tengerpartra gondolunk) nagy számban található a szépiacsont. Az óceánokkal határos országok parti sávjában zsákszámra gyűjthető a kisodródott, meszes tengeri üledék. Hazánk – vicces kedvű – kisállattartó polgárai nem is állhatják meg, hogy ne készítsenek egy-egy szelfit magukról, amikor a temérdek szépiacsont közepén találják magukat a parton.
A gyűjtögetés az egyik módja a szépia piac fenntartásának, mely során a tengerpartokon élő – nem túl módos – emberek némi pénzre tesznek szert. Egy zsáknyi mennyiségért annyi pénzt kapnak, mint amennyit mi adunk egy darab szépiáért az állateledel áruházban.
Fontos tudnunk, hogy ha tengerpartról hozzuk magunknak a „papagájeleségünket”, akkor forró vízben ki kell főznünk. (Ha boltban vesszük, akkor elvileg steril.)
A tengeri halakat feldolgozó üzemekben a világ minden halászattal foglalkozó országában nagy mennyiségben darabolják és csomagolják a tintahalakat. A piacra szánt tintahalakból eltávolítják a belső csontos részt, és azt hulladék áron értékesítik.
A főtermékek mellett ez a hulladék értékében nem jelentős, azonban mennyiségében már komolynak mondható. A legtöbb, nálunk kapható szépia ezekből a halfeldolgozókból jut hozzánk.
A globális kereskedelmi weboldalakon (pl alibaba, aliexpress) zsákszámra vagy akár konténernyi mennyiségben hozzájuthatunk a „tenger gyümölcsének csonthéjas magjához”.
A hirdetéseken szereplő fotókon nagy raktárakat, válogató csarnokokat láthatunk, és megismerhetjük a szépia világpiaci árát is:
India's Largest B2B Marketplace, Connecting Buyers and Sellers.
http://www.tradeindia.com/fp1344580/Cuttle-Fish-Bone.html
A tintahalak elterjedése és biológiája
A csőrkoptatónk az óceánokban és tengerekben „kezdi pályafutását”, a közönséges tintahal vázaként. Élőhelye az Atlanti-óceán, az Északi-tenger, a La Manche-csatorna és a Földközi-tenger.
A szépiák testében lévő belső meszes héj, a szépiacsont, levegőt tartalmazó stabilizáló szerv is. Úszóhólyag híján maga a csontlemez működik úgy, mint egy hidrosztatikus készülék és könnyíti meg a fel- és leúszást. Az elpusztult tintahal csontlemeze a szépia. Mészhiány ellen ezt a szépiacsontot etetik díszmadaraikkal a madártartók. A többi lábasfejűhöz hasonlóan barna festéket (szépiafestéket) bocsátanak ki végbélnyílásukból, így menekülnek a ragadozó halak - főképp a murénák - és a fókák elől. Tíz karjuk van, ezeken tapadókorongokat találunk. Karjaik a csőszerű állkapcsot veszik körül, a két hosszabb tapogatónak csak a végén van tapogatókorong. A két hosszabb tapogató 50 centiméter hosszú is lehet. A hím közönséges tintahalnak van egy meghosszabodott, módosult karja (hektokodiluss) is a hímivarsejtek átviteléhez.
Teste széles, eléri a harminc centimétert. A testet körülveszi az „úszólebeny”, ennek mozgásával elegánsan siklik előre vagy hátra. Tölcséréből vizet lövell, így keresgéli a homok felszínén a garnélarákocskákat. A szépia mestere az álcázásnak, a gyors színváltásnak. Az állat bőre több ezer pigmentsejtet tartalmaz, melyek összehúzódásuk vagy kitágulásuk révén pillanatok alatt megváltoztatják a tintahal színét. E képességüket-amely alapvetően az álcázást szolgálja-a tintahalak udvarláskor is bevetik.
Nagy, rendkívül fejlett, széles látómezővel rendelkező szeme a legrövidebb időn belül eljuttatja az agyhoz az információkat.
A szaporodási időszak tavasszal és nyáron van. Udvarlás közben a hím testét sárgásfehér és vörösesbarna függőleges „zebracsík” borítja. A szépia élete a peterakást követően tragikusan végződik. A hím tisztelgő látogatást tesz a nősténynél, majd átkarolják egymást. Karjainak egyikével a hím a spermacsomagját a nőstény petevezetékének csőszájában lévő köpenynyílásba helyezi és holtan süllyed a tengerfenékre. A nőstény legfeljebb mintegy 260 petét rak. A nőstény a petéket gumiszerű, fekete oldattal vonja be. E tokokat egy növény szárára tekeri egy nyúlvány segítségével. Miután a nőstény is megtette a kötelességét, bevégzi életét.
A tintahal „húsos” része az asztalra kerül
Egyes, főleg ázsiai országokban az étkezés gyakori részét képezi, de más országban is hozzáférhető élelmiszerként. A interneten igen sok tintahalas étel receptje megtalálható, és több
|
YouTube videót is végignézhetünk az elkészítésükről, ha van hozzá gusztusunk (ugyanis nem egyszer élő állapotban dolgozzák fel a polipféléket, sőt láthatók „élve felszolgálások” is egyes japán éttermekben).
A videón láthatjuk, ahogy eltávolításra kerül a szépiacsont a tintahal belsejéből.
- https://www.youtube.com/watch?v=fQGT7VeIPsg
- https://www.youtube.com/watch?v=gsC8aN3yeSc
- https://www.youtube.com/watch?v=I1UaNSwk8T0
A tintahal csontját a természetgyógyászok is használják
A szépiacsont, a hagyományos kínai orvoslás szerint a sós ízű és enyhén meleg jellegű szubsztanciák közé tartozik. Elsősorban a vese, a máj és a gyomor meridiánjára hat jótékonyan. Gyakorta használatos a gyomor savtúltengésének semlegesítésére, valamint a gyomorfájdalom csillapítására. Összehúzó hatásának köszönhetően elállítja a belső és a külső vérzést. Sűrűn alkalmazzák továbbá a túlzott nedvesség (ödéma) megszüntetésére, az elégtelen veseműködés okozta nőgyógyászati folyások kezelésére, valamint gyomorfekély kiegészítő kezelésére. Kalciumtartalmánál fogva a hagyományos kínai orvoslás előszeretettel javasolja a szépiacsont alkalmazását a kalciumhiány miatt kialakult tünetek kezelésére, mint amilyen például a körmök töredezése, a fogszuvasodás, a csontlágyulás és csontritkulás, az angolkór és a növekedés stagnálása. A szépiacsont erősít a veseműködést, mivel a vese kiemelkedő szerepet tölt be a belső környezet állandóságának fenntartásában, biztosítja a fontos ásványi anyagok, többek között a kalcium és a foszfor állandó koncentrációját.
A szépia lényege a papagájok esetében
A szépiacsont a közönséges tintahal (szépia) belső meszes héja. A szépiacsont egy tökéletes természetes kalciumforrás a madaraknak, mondhatjuk rá, hogy a mészkő alternatívája. Ezen felül sok hasznos nyomelemet és ásványi anyagot is tartalmaz. A kalitkába helyezett szépiacsonttal a madarak folyamatosan koptathatják az állandóan növésben lévő csőrüket. Így a szépiacsont nem csak egészséges, hanem hasznos és élvezetes időtöltést is nyújt szárnyas kedvenceinknek.
Friss apróhirdetések:
A keresés nem hozott eredményt!
A keresés nem hozott eredményt!