Papagáj Játékok I.

4.7647058823529 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.76 (34 szavazat)

papagaj jatekokA kis hullámos és nimfa papagájok épp olyan aktívak, mint a legnagyobb ara papagájok, és az intelligenciájuk is megközelíti a nagyobb rokonaik képességeit.

Az elmés állatoknak szükségük van a fejlett tevékenységeik végzésére is, nemcsak a rágcsálás, az evés, és a mozgás fontos számukra, hanem a problémamegoldás, a logikai aktivitás is.

Mielőtt belemélyülnénk a papagáj játékok örömeibe, jusson eszünkbe, hogy - a korszerű állatbarát irányelvek szerint - a papagájoknak a legfontosabb „játék” a fajtársuk, akit egyetlen játék sem pótolhat!

A papagájok nagyon kíváncsi természetű lények (kiváltképp a törpék, a nappapagájok, és még néhány izgága faj). Vakmerőségük következtében a természetben többször pusztulnak el balesetben, mint betegségben vagy végelgyengülésben. Ha egy lyukat látnak valahol, akkor késztetést éreznek, hogy belebújjanak, ezért a lakás elég veszélyes élőhely számukra. Ahogy a gyermekeinkre, ugyanúgy a papagájainkra is folyamatosan vigyáznunk kell, azonban a kíváncsiságuk és a bátorságuk lehetőséget ad arra, hogy játékokkal szórakoztassuk el őket és magunkat.

A videón a Bécs melletti Haidlhof Kutatóintézet kutatásai eredményeit láthatjuk, amelyen a varjak és a keák intelligenciáját hasonlítják össze.

A Bird Brain című teljes film (2012., 60 perc) ide kattintva megtekinthető.

Mivel biztosítsuk a folyamatos szellemi kihívást?

 • Időközönként adjuk új játékot a papagájainknak.
 • Ne zsúfoljuk túl a röpdét vagy kalitkát játékkal.
 • Ne hagyjunk a madár előtt ugyanazokat a játékokat, cserélgessük minél sűrűbben.
 • A játékok típusát is változtassuk, hol a mozgásra, hol hangra koncentráljunk.
 • Ne a saját ízlésünk szerint válasszunk játékot, mert lehet, hogy egy kis létra nagyobb érdeklődést vált ki, mint egy interaktív etető.
   

Milyen veszélyeket rejtenek a játékok?

 • Ha egy szétbomlott kötél vagy raffiaköteg szálai közé dugja a papagáj a buksiját, akkor egyetlen forgás elég ahhoz, hogy a fejét ne tudja többé kihúzni. A rémült pörgés közben szorul a hurok egészen a fulladásig.
 • A játékokat felrögzítő karabinereket a papagájok kinyitják, sőt még a hollenderes csavarásúakat is kitekerik. A baj abból szokott származni, amikor a karabiner mütyürke a madár méreteihez képest, és az a csőrkávájába akad vagy lábára szorul.
 • Nézzük át a játékot, nehogy tűzőkapocs vagy apró szög legyen benne, mert biztosra vehetjük, hogy a madár kihúzza, és jó esetben csak a földre dobja.
 • A fa játékok festékei mérgezőek lehetnek, de ha vízzel oldani tudjuk a színeket, akkor jó eséllyel nem lesz gond.
 • A cserzett, színezett bőrök nem alkalmasak játéknak.
 • Ha a játékot a rácsra kell felfogatni, akkor győződjünk meg róla, hogy a madarunk nem tud beszorulni a játék lapja (vagy drótja) és a rács közé. Ha befér, akkor garantáltan be is fog mászni a résbe.
 • Kerüljük el a bolyhos textil játékokat, mert a madarak kóstolgatják a szálakat, és a begyükben gombolyag képződik.
 • A LED villogókat a papagájok egyik része imádja, a másik része pedig halálra rémül tőle. Bármilyen anyagból legyen a villogó burkolata, akkor se hagyjuk a madarunkat „kettesben” vele, mert a szétrágott elektronikai alkatrészek, és legfőképp a megrágott elemek tragikus véget vethetnek a játéknak.
 • A Lego darabok, a gombok, és az egyéb apró műanyagok is egészségkárosodást okozhatnak, de nem olyan súlyosat, mint az előzőekben felsorolt veszélyforrások.
   

A papagáj játékok négy csoportja

1, Tönkretehető (elfogyó) papagáj játékok

tonkre teheto papagaj jatek A tönkretehető játékok elkészítésekor elsődleges szempont, hogy ne tartalmazzanak káros vagy természetidegen anyagokat (pl. műanyagot, fémet), mivel arra szánjuk, hogy a papagáj szétbonthassa és szétrághassa ezeket. Legtöbb esetben növényi rostokból, fából vagy papírból állnak, és a felhasznált színező anyagok is természetes alapúak. A madarak szándékosan nem szokták lenyelni a szétrágott részeket, de nem okozhat tragédiát az sem, ha a darabkák áthaladnak a papagájunk tápcsatornáján.

Az erős csőrű madarak a legtöbb játékban a tönkretételt, a szétforgácsolást élvezik a legjobban, így a legelmésebb emberi játékok, mint például a sakk, a puzzle vagy a bűvös kocka is reszelékké válnak azelőtt, mielőtt a logikai feladatról beszélhetnénk a papagájunknak. :-)

A papagájok „szerelmesek” a növényekbe, ezért a legegyszerűbb és legolcsóbb játék a lombos, gallyas faág. Nagy örömöt okoz WC papír legörgetése és széttépése is, de a mértéktelen „budi-buli” elég költséges dolog, és rengeteg takarítanivalót is ad a gazdinak.

2, Hangos papagáj játékok

papagaj hangos jatekok Csengettyűkkel már több, mint száz éve szórakoztatják az emberek a madaraikat, és a mai napig a játékok toplistáján állnak. Ide soroljuk az egészen egyszerű fém és keményműanyag játékokat is, amelyek csörögnek, zörögnek játék közben. Az elmúlt években többféle hangeszköz és zajkeltő eszköz került a madaraink elé, a legegyszerűbb kattogó, nyikorgó tárgyaktól kezdve, egészen a zenélő és beszélő elektronikus játékokig. Ezeket a játékokat kommunikációs játékoknak is tartjuk, mivel a papagájok utánzóképességét is fokozzák.

Egyre több gazditól lehet hallani, hogy zenelejátszót hallgat a papagája, folyamatosan ismételve hallgatja a dalokat, énekeket vagy hangeffekteket. (Pl. a Star Wars rajongók papagájai gyakran R2D2 robot hangával szórakoztatják a közönségüket.)

3, Interaktív etető játékok

papagaj aktiv jatekok Az eleséget adagoló játékok szívós és erős anyagból készülnek. A céljuk az, hogy különböző logikai lépésekkel juttassák el a papagájt odáig, hogy megszerezhessen magának egy pár szem csemegét. (Ezek a játékok elég drágák, és sajnos otthoni barkácsolással csak igen nehezen állíthatók elő.)

Az interaktív etetők a legjobb önállóan használható játékok a papagájok számára. A mozgatható elemek, kis rekeszek, különböző méretű rések olyan fejtörést okoznak a madaraknak, hogy - a csemege megszerzése miatt - órákig képesek próbálgatni a lehetőségeket. A természetben is meg kell küzdeniük minden falatért, és ezt szívesen folytatják fogságban is. Néhány tenyésztő direkt nehezíti az alaptakarmány megszerzését a papagájainak olyan módon, hogy az eleséget a felső rácshoz rögzíti vagy egy lengő rúdra tűzi. A sikeres eleségszerzés élveztet okoz nekik.

papagaj mozgas jatekok 4, Mozgásos játékok:

A legegyszerűbb játék, ami megmozgatja a madarakat az a hinta vagy lengő kötél. Az utóbbi jobban megmozgatja őket mivel erőteljesen csimpaszkodniuk is kell rajta, nem elég egyensúlyozni. Léteznek merev kötelek is, amelyek a faágak sokaságát imitálják. Mozgásfejlesztésre valók a függesztett labdák, kockák, valamint a fakorong füzérek.

(Minden sodort kötél veszélyes, amikor szálakra bomlik. Sajnos láttunk már papagájt fuldokolni, amikor a fejét a szálak köze dugta, majd a torkára tekert egy-két szálat. Ha jelen vagyunk, akkor egy ollóval még segíthetünk, de a madár fejét egy ruhával fogjuk le, mivel a vergődő papagáj mindent teljes erővel megfog a csőrével.)

Folytatás: Papagáj Játékok II.
 

Interaktív papagáj játékok a YouTube-on

papagaj jatekok youtube

A Papagáj Magazin YouTube csatornájának lejátszási listái között megtalálhatjuk a „Papagáj játékok” című – rövid videókból álló – sorozatot.

A lejátszási listán bemutatunk néhány interaktív papagáj játékot használat közben, közepes méretű papagájokkal.

(A logikai etetős játékok túlnyomó része Ausztráliában és az Amerikai Egyesült Államokban készül. Magyarországon is beszerezhetők ezek az eszközök, általában 5.000 - 10.000,- Ft között.)
 

Néhány száz papagáj játék egy fotó galériában

papagaj jatekok galeria

A „Papagáj játékok” fotógaléria ne tévessze meg a Kedves Olvasót, mert a nevéhez mérten, valóban egy fotó sorozatról van szó, mellyel ötleteket kívánunk adni a madarak szórakoztatásához. Nem webáruház, ezért rendelést sem tudunk felvenni.

A fényképek a világ országaiban kapható temérdek játékból kerültek kiválogatásra az egyszerűbb hintáktól a bonyolultabb papagájoknak készített logikai játékokig.

 

Folytatás: Papagáj Játékok II.

 


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

huendeitmsptrosres

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Mi hiányzik a papagáj hobbihoz most?

Most éppen mi hiányzik ahhoz, hogy elégedettebb papagájtartó lehessen?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.