Papagáj színmutációk videókkal

4.6808510638298 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.68 (47 szavazat)
papagaj szin mutacioAmikor egy papagájtenyésztőnél egy új szín jelenik meg, akkor kijelenthetjük, hogy „ötöse lett a lottón”.

A papagájok utódai között ritkán jelennek meg érdekes tulajdonságok, ezért egy papagáj fajban megjelenő új szín, vagy új árnyalat akár 100-szorosára is emelheti a papagáj értékét. Pl. egy átlagos, zöld színű nagysándor papagájnak 50.000,- Ft volt az ára néhány évvel ezelőtt, azonban ez első sárga és kék mutációk 3.000.000,- Ft-ba kerültek.

A különleges színű példányok számának emelkedésével (a szaporodásukkal) fordított arányban változik (egyre csökken) az értékük. Amikor már ugyanannyi egyed számlálható meg egy „új” színből, mint a régebbi színváltozatokból, akkor az ára is azonossá válik.

Az Internet előretörésével egyre több ügyesen manipulált képpel találkozunk. (Illyen, átalakított kép látható cikkünk beveztetőjében is, melyet a grafikusunk dobott össze tíz perc alatt.) Egyes esetekben szinte lehetetlen rájönni az átverésre, mert a "kamu kép" mögé komolynak tűnő tartalmat is írnak a humoros kedvű szerkesztők. A megtévesztés sokkal nehezebben megy a videó felvételek esetében, ezért a cikkünkben csak a mozgóképeknek adunk hitelt.

A mutáció a földi élet alapja

Mutációk folyamatosan előfordulnak az élővilágban. A mutációknak köszönheti - a törzsfejlődés során elért - mai formáját minden élőlény. A természetben is lezajlanak a mutációs (vagy szín mutációs) folyamtok, de a megszületett mutáns, eltérő színű egyedeknek a fennmaradási esélye jóval csekélyebb a normál társaiktól.

A videón egy olyan kék-sárga arát láthatunk a vadonban, amely jól érzi magát a bőrében, annak ellenére, hogy sárga fejével, vállával és farkával jelentősen különbözik a populáció megszokott színétől. Tenyészett körülmények között ez az ara lenne a madárház legnagyobb kincse, és gondozói mindent elkövetnének, hogy fiókákkal boldogítsa őket. A természetben azonban el fog tűnni ez az egyedi szín, mert a madár párja és ezáltal az utódai is normál kék-sárgák leszenk. (Ha a fiókái esetleg egymást választanák párnak, akkor lenne 25% esélye annak, hogy egy ilyen recesszív tulajdonság újra feltűnjön.)

Nem minden furcsa szín a mutációk következménye

2005-ben kelt ki ez a különleges, két oldalán eltérő DNS állománnyal rendelkező hullámos papagáj, Oklahoma városban. Teste hosszanti vonalában elválasztható zöld és kék színekben pompázik.

Értéke magas, de mivel nem valódi mutációról van szó, hanem egy "összeolvadt" ikerpárról - mely még embrionális korban összeállt -, ez miatt kizárhatjuk, hogy ezt a tulajdonságát tovább tudja örökíteni, és ez jelentősen csökkenti az értékét.

(Az első video alatt hallható angol kommentár senkit se tévesszen meg. A búskomor előadásban egy olyan urat hallhatunk, aki genetikusként nem állja meg a helyét.)

A valódi mutációk esetében minden egyes sejt azonos DNS állománnyal bír, és ezt tovább is képes örökíteni.

A Twinzy nevű hullámos papagáj esetében azonban két kis papagájembrió indult fejlődésnek egymás mellett az anyamadár testében, akik még a tojásképződés előtt, pár sejtes korukban összeolvadtak, és az embrionális korban már eldőlt, hogy a két sejtpopuláció, megosztozott a parányi élőlény testének kialakításában. A zöld tollazatot hordozó sejtcsoport ez egyik, a kék színt hordozó csoport pedig a másik oldalt képviseli.

(A két fél eltérő nemű is lehet. Előfordul olyan eset is, amikor a madár egyik fele tojó a másik fele hím.)

A valódi színmutációs papagájok értéke

Egy lottó főnyereménnyel felér, amikor egy ritka színű papagájunk kikel, innen már csak a tartáson és némi szerencsén múlik, hogy madárka fel is nőjön, és utódai is legyenek. A nagytestű, hosszú életű papagájok ivarérése 10 évig is eltarthat, és az új szín csak a második utódnemzedékben, az unokákon jön újra a felszínre.

(Általában recesszív tulajdonságok ezek. A zöld alapszínű fajok esetében a zöld a domináns tollszín, és minden más szín, a sárga, a kék, vagy a fehér csak az unokákban jön el.) Ezért minimum 20 éves tartás szükséges a szaporításhoz. Ekkor az új színű testvéreket („vérfertőzéssel”) párosítva tudjuk megtartani a színt az összes fiókájukban, és innen veszi kezdetét az tömegtenyésztés.

A videón zöldszárnyú arák fehér mutációit láthatjuk, melyek már a második vagy harmadik generációs szaporítás eredményei. Egy ilyen különleges ara 42.000.000,- Ft-ba kerül, de annyi vevő várakozik, hogy két éves előjegyzés után kerülhet sorra a szerencsés vásárló. Az arákhoz hasonlóan a többi nagytestű papagáj is kivétel nélkül a vad alapszínekben létezik tömegével 2015-ben.

(Egyelőre nem tudjuk megjósolni, hogy az elkövetkező 10-20 éves tenyésztési folyamat, vagy gentikai kutatások, és mesterséges génmanipuláció lesz-e a gyorsabb. Lehet, hogy az utóbbi megoldás fogja "beszínezni" a házikedvenceket, és ez árcsökkenést is fog eredményezni.)

A videón az egyetlen lutino (sárga-piros) kuba amazon látható a világon, a párjával. Ezt a papagájt a Hollandiához tartozó Curaçao szigeten találhatjuk. (Karib-tenger déli részén, Venezuela partjai közelében.) Azonban az sem kizárt, hogy egy tenyészetben, egy ez idáig rejtett lutino kuba amazon csoport is csak azt várja, hogy az elterjedhessen a világon.

papagaj szinmutacio amazon kek papagaj szinmutacio amazon kek
Kék amazon és fiókái. (A képek bizonyára valósak, mivel már több tenyésztőnél láthatunk kék amazonokat.)

A sárga homlokú amazonokból előfordulnak kék mutációk. Egy városi legenda szerint a kék változatok intelligensebbek a zöld társaiknál, de az is előfordulhat, hogy a különlegességük miatt többet foglalkoztak velük a gazdik, ezért váltak értelmesebbé az átlagos példányoktól.

A vadonban is találtak már kék színű amazonokat, melyekből eddig két esetről is tudunk. A természetes körülmények között évente csak egy kék fióka jelent meg ezektől a pároktól. A fogságban tartott kék egyedek szinte mind hímek, és nagy szerencsétlenségünkre a normál zöld tojók nem szívesen állnak párba velük. Ezért a tenyésztésük nehézkesebb, mint más - szín mutációs - papagáj fajoknak.

Az amazon papagájoknál a tarkaság (multi-color) még ritkaság számba menő tulajdonság. Néhány papagájfaj esetében a tarka tollazat hamarabb megjelenik, mint az új (tiszta) színű egyed. Ezért ezeket a tarka-barka madarakat egymással párba állítva jó eséllyel várhatunk új, tiszta színű példányokat. (Videó a YouTube csatornán.)

A fischer törpe papagájok piros (piros-tarka) változatai lutino szülő madaraktól származnak. A videón több fióka is látható, viszont nem lehetünk biztosak abban, hogy valódi új szín mutációt látunk. (Előfordulhat a piros szín speciális etetés vagy betegség miatt is.)

A videó feltöltésekor (2015.) még nem tisztázott, hogy a piros törpe papagájok mutáció vagy más fejlődési rendellenesség eredményei. Már 1980 óta próbálkoznak a tenyésztésükkel, de ez idáig mindegyik piros törpe utód nélkül pusztult el.

A Papagáj Magaziin YouTube csatornái között színmutációkkal kapcsolatos csatornát is találhat, ahol több videó megnézhető a piros törpe papagájokról.

A nappapagájok esetében a piros szín felerősödése egy igazi mutáció, amely szépen terjed, és egyre több helyen találkozhatunk vele. A videón egy "dupla faktoros" nappapagáj pár látható.

A normál vad változatnál jóval intenzívebb narancs (vagy inkább piros) szín fedezhető fel a madár tollazatán. A színsötétítő tulajdonság megjelenési esélyét az növeli meg, hogy a legtöbb recesszíven öröklődő mutációval szemben a dupla faktoros tulajdonság általában domináns, és ez pirosba hajló nappapagájok esetében is így van. Tehát egyre több ilyen szép madárral fogunk találkozni az elkövetkező években.

Az első teljesen piros jákó papagáj Dél-afrikában kelt ki, két piros foltos szülő utódaként.

Annak érdekében, hogy egy ilyen recesszív tulajdonságot megtarthassanak a tenyésztők, párba kell állítaniuk a testvéreket vagy az utódot a szülőjével. Így van lehetőség a tulajdonság ismételt felszínre kerülésére. Ennek a megoldásnak az egyetlen árnyoldala, hogy a vérfertőzés során jóval gyengébb, beteges utódok látnak napvilágot az átlagos vitalitású fiókáknál.

Az első piros jákóért 34.000.000,- Ft-ot kértek dél-afrikai tenyésztőik. Nem tudjuk, hogy hová került, de egyre több fotó tűnik fel az Interneten tiszta piros (vagy inkább hússzínű) jákókról. Sajnos videókat nem lehet találni.

A Papagáj Magaziin YouTube csatornái között színmutációkkal kapcsolatos csatornát is találhat. (Ahol pl. a második piros-tarka jákó is látható.)

Ha egy picit hozzátehettünk az ismereihez, kérjük, hogy nyomjon egy "Like"-ot Facebook oldalunkra!


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Mi hiányzik a papagáj hobbihoz most?

Most éppen mi hiányzik ahhoz, hogy elégedettebb papagájtartó lehessen?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.