Minden, amit a papagájok étrendjéről tudni kell (II. rész)

4.6333333333333 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.63 (30 szavazat)

mivel etessuk a papagajunkat

Gyümölcsök, zöldségek, főtt ételek.

Melyiket muszáj, melyiket lehet, és melyiket tilos adni a papagájoknak?

Azoknak, akik magkeveréken tartják a papagájaikat, javasolt, hogy a napi eleség 60 %-át ne haladja meg a magkeverék aránya és lehetőség szerint minél változatosabb magvakból álljon.

A magokat méret szerint érdemes kínálni, hogy minél kevesebb legyen a veszteség, amit nem esznek meg végül. Az egyes fajok igényeit is figyelembe kell venni a magkeverék összetételének kialakításánál: a hízásra hajlamos fajoknál kevesebb olajos magot adjunk (pl. Amazon papagájok, kakadufélék, különösen a rózsás kakadunál), ahogy a zsírmájra hajlamos barátpapagájoknál (Myiopsitta monachus) is. A hízásra hajlamos fajok számára egy kevés napraforgó- és olajözön magot keverhetünk a búzából, cirokból, hántolatlan rizsből, kukoricából, zabból, hajdinából és más hasonló méretű magvakból álló keverékhez.

Mindig adjunk az olajos magok mellé gabonapelyhet!

Vannak azonban olyan fajok, amelyek nagyobb zsír igényűek, pl. az ara fajok vagy a jákópapagáj (Psittacus erithacus). A zsírban gazdag táplálékot igénylő fajoknak napraforgómagot, olajözönmagot, kendermagot, hántolt földimogyorót, diót, pakándiót, mandulát, stb. adhatunk egyik nap, másik nap pedig kölest, zabot, hajdinát, stb. Ha ezt megeszik, tökmag is adható hozzá. Az olajos magvak esetén fontos odafigyelni a tárolás miatt esetleg keletkező mérgező aflatoxinokra, ezért érdemes lehet emberi fogyasztásra szánt termékeket bevonni. (Sajnos az aflatoxin nem látható vagy szagolható.) Mindkét esetben adhatunk a fenti keverékhez gabonapelyheket, hogy változatosabbá tegyük a papagájaink étrendendjét. Fontos, hogy a gabonapelyhek is hasonló méretűre legyenek aprítva, mint a magkeverék, amivel amúgy etetjük őket. Ezzel minimalizálható a veszteség.

Mivel tehetjük változatossá a papagájok étrendjét?

A lista nagyon hosszú és számos csak regionálisan elérhető elem jöhet szóba. Pl. trópusi éghajlaton (Dél-Floridában) a díszpálma magját a papagájok szívesen fogyasztják, ahogy mérsékelt égövön (Amerikában és Európában egyaránt) a csipkebogyó termése áll rendelkezésre, amit szintén nagyon szívesen elcsemegéznek. A kerti gyomok közül sokfélét a virágától a gyökeréig szívesen elfogyasztanak a papagájok (tyúkhúr, gyermekláncfű, útifűfélék és számos más). Amire fontos odafigyelni, hogy növényvédőszermentes helyről gyűjtsük ezeket a növényeket.

A videón a "Tollas Vadállatok a Lakásban" című ismeretterjesztő kisfilmet láthatjuk, melyet a Papagájvilág Alapítvány készített. Sok hasznos tanácsot kapunk a papagájok helyes tartásáról és etetéséről.

Gyümölcsök

A termesztett növényeket, gyümölcsöket az emberi ízléshez igazítva nemesítették generációkon keresztül. Az eredmény: egyre édesebb gyümölcsök. Az alma, szőlő, narancs cukortartalma 50 éve kb. 1/3-a volt a jelenleg kereskedelemben kapható fajtákénál. A vadon élő papagájok a legritkább esetben fogyasztanak érett gyümölcsöket. Tehát adhatunk nekik gyümölcsöket, de lehetőség szerint ne (túl)éretten.

Zöldségek

A zöldségfélék kitűnő táplálék-kiegészítők a fogságban tartott papagájok számára, jobbak, mint a gyümölcsök. Az erős paprika, az okra, a répafélék, a retekfélék, a zöldbab, a friss zöldborsó, a brokkoli, a csöves kukorica, az édesburgonya és még sok minden adható. A zöldek, mint az endívia, spenót, cikória, a répa zöldje, saláta stb. szintén szerepelhet az étlapon. Két dologra érdemes odafigyelni: egyes zöldfélék (nevezetesen a spenót, sóska, kelkáposzta) az oxálsav tartalmuk miatt túl nagy mennyiségben negatívan hathatnak a kalcium anyagcserére, ezért korlátozottan adhatók (hetente egyszer adva nem okoz gondot).

kakadu etetes

A másik, hogy néhány zöldséget jobb főzve adni: a répafélék béta-karotin tartalma könnyebben hozzáférhető főzve, ill. a káposztafélék (káposzta, brokkoli, karfiol) tartalmaznak olyan anyagcsere gátló anyagokat, amik főzéssel könnyedén eltávolíthatók. Fontos, hogy soha ne főzzük pépesre a zöldségeket, elég annyira, hogy a fogyasztást megkönnyítse.

Főtt ételek

Kiegészíthetjük papagájaink étlapját teljes kiőrlésű lisztből készült tésztával és kenyérrel, barna rizzsel, babfélékkel, kuszkusszal, stb. Fontos, hogy ne adjunk nekik hozzáadott cukrot és hidrogénezett növényi olajokat tartalmazó élelmiszereket.

A csírázó magvak számos fontos tápanyagot tartalmaznak, könnyen felvehető és ízletes formában, ezért bármelyik fajnak adhatjuk. bármilyen magot csíráztathatunk, a napraforgótól kezdve borsóféléken át lencséig, és általában elsőként fogynak el az etetőtálból.

grow sproutsCsíráztatásnál figyelni kell a csírázó magvak alapos, napi többszöri átmosására a bakteriális fertőzésveszély miatt. Továbbá, ahogy a kerti gyomoknál, itt is fontos, hogy vegyszermentes magvakat csíráztassunk.

E változatos étrenddel a madarakat könnyű elkényeztetni, ezért ezt a változatos részt adjuk az első etetésnél, és meghatározott idő múlva (kb. 2 óra) távolítsuk el a maradékot! Ez jó amiatt is, hogy a bomló maradékok vonzzák a nemkívánatos repülő rovarokat is. Az ágak és virágok maradhatnak. A második etetésnél adhatjuk nekik a magpelyheket és a magvakat.

Mit tegyünk akkor, ha a papagájuk hozzászokott a gabonapelyhekhez vagy a magkeverékhez?

A papagájokat könnyű elkényeztetni, és elég makacsak ahhoz, hogy nehéz legyen változtatni a megszokott étrenden, de kitartással és türelemmel célt érhetünk. Ahogy az embereknél is, az éhség nagy úr.

A szilárd táplálékot (magok, gabonapelyhek) távolítsuk el éjszaka és reggel kínáljunk nekik gyümölcsöket, zöldségeket vagy főtt ételeket. Fontos, hogy reggel kínáljuk számukra az új ételeket, mert ilyenkor sokkal éhesebbek, ezért nagyobb hajlandóságuk lesz az új dolgok kipróbálására. A főtt ételeket melegen adjuk nekik, mert így vonzóbb és emészthetőbb is számukra. Az élénk színű ételek (piros, sárga, narancs) jobban felkeltik az érdeklődésüket, mint a barna vagy zöld színűek. A gyümölcsöt és zöldségeket darabokra aprítva adjuk nekik, pépesítve nem eszik meg általában.

Etetésnél mindig legyünk kreatívak, nyitottak és tegyünk meg minden lehetségest! Az eredményt látni fogjuk a tollazat színéből és ragyogásából, a madár viselkedéséből és az általános egészségi állapotából is.

Cikk első része: Minden, amit a papagájok étrendjéről tudni kell (I. rész)

Forrás: Tony Silva NEWS: All about the parrot diet. PART II September 17th, 2015 | by Tony Silva


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

huendeitmsptrosres

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Mennyit utazna egy papagáj reptető nap miatt?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.