Minden, amit a papagájok étrendjéről tudni kell (I. rész)

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.78 (18 szavazat)

papagaj etetes 003Néhány évtizede a díszmadarak megfelelő étrendjéről elég keveset tudtunk. Napraforgómag vagy olajözön (sáfrányos szeklice) mag alapú étrend volt kiegészítve némi almával, esetleg egy kis répát még javasoltak.

Biztos, hogy csak gabonapelyhekre van szükségük?

Az elmúlt 40 évben a díszmadarak etetésre vonatkozó ismereteink jelentősen bővültek. Ma már pontosan tudjuk, hogy egészséges papagájok neveléséhez elengedhetetlen a jó minőségű, kiegyensúlyozott étrend.

Kutatóktól tudjuk, mit fogysztanak a vadonban

Ahhoz, hogy megértsük, hogy milyen étrend jó a papagájoknak, fontos megvizsgálni őket a természetes élőhelyeiken, ahol ezek a madarak rengeteg féle táplálékot fogyasztanak. Tony Silva – nemzetközileg elismert papagájspecialista – számos faj vadon élő populációit vizsgálta Dél-Amerikában, Afrikában és Ausztráliában. Kutatásai során kiderült, hogy egy-egy faj több mint 60 féle táplálékot is fogyaszthat. Költéskor mindig nagyobb zsírtartalmú táplálékok gyűjtésére törekedtek, egyébként más időszakokban azt ették, amit találtak, amíg az adott táplálék rendelkezésre állt, azután más forrás után néztek. A természetben a papagájok hajtásokat, leveleket, rügyeket, fakérget, gubóbak, virágokat, gyümölcsöket és magokat fogyasztanak. Alkalmanként fehérjeforrásként rovarlárvák után kutathatnak korhadó fatörzsekben, ritkán gyíkokat, esetleg más madarak fiókáit is elejthetik, sőt friss majomürülék is előfordulhat a palettán.

Fanyar, éretlen gyümölcsöket kedvelnek

A papagájok többnyire éretlenül szeretik a gyümölcsöket, gubókat. A gyümölcsök kesernyés húsát pillanatok alatt felfalják, majd a magot még órákig forgatják a szájukban. E madarak nem várják meg, hogy a magok, gubók és gyümölcsök beérjenek (és a mérgező anyagok fokozatosan lebomoljanak az érés során), így nem kell versengeniük a táplálékért a majmokkal, a gyümölcsevő denevérekkel, és más gyümölcsfogyasztó emlős- és madárfajokkal.

Viszont a növények is védekeznek a fogyasztóikkal szemben: mérgező anyagokat termelnek, amiket az éretlen magvakban, a gyümölcsökben, levelekben halmoznak fel. A fák kérge és az agyag is fontos része az étrendjüknek, és ezek segítségével semlegesítik az éretlen gyümölcsökben, magvakban lévő mérgeket, így a növényekben lévő toxikus alkaloidok nem jelentenek akadályt a papagájok számára.

A kutatások azt mutatták, hogy különböző fajok táplálék forrás választása eltérő. A zöldszárnyú ara (Ara chloropterus) például kemény pálmamagokat eszik, míg a vörös ara (Ara macao) a puhább héjú pálmafajokat részesíti előnyben, mivel nem képes a csőrével akkora erőt kifejteni, hogy a kemény magokat feltörje. Ez a fajta szelektálás a pálmamagok között lehetővé teszi, hogy mindkét faj ugyanazt az élőhelyet használja, viszont mégse legyen versengés közöttük.

Évszakonként más termés érik be

A természetben rengeteg féle táplálék áll rendelkezésre egész évben, viszont vannak olyanok, amiket mégis csak az év egy bizonyos szakaszában, vagy csak egy bizonyos érési fázisban fogyasztanak, például mikor a fiókák tolla növekedni kezd, vagy amikor más források épp szűkösek.

A papagájok számtalan féle élelmet elfogyasztanak, vagyis opportunisták (azt eszik, amit találnak), de minden egyes faj táplálkozási igényei változnak a fejlődési/szaporodási fázisuktól és az évszaktól függően. Sosem csak egyféle táplálékot fogyasztanak, hanem egy fő komponenst kiegészítenek számos másfélével is, kiegyensúlyozandó az étrendjüket. Ez arra utal, hogy a monodiéta (egyféle táplálék) nem megfelelő számukra fogságban tartva sem.

Hogyan ültethetők át a madártenyésztés gyakorlatába mindezek az ismeretek?

Manapság a gabonapehely alapú eleségek igen népszerűek. A legtöbb gyártó azt hirdeti, hogy ezek a termékek teljes értékű eleségnek számítanak és akár az étrend 90 %-át is alkothatják. Sokszor azt a benyomást keltik, hogy ha mást is etetünk az állatainkkal, akkor a kívánt táplálkozástani egyensúly felborul(hat). Az adatok végülis azt mutatják, hogy a madarak túlélnek mindössze gabonapelyheken és vízen tartva is. És valóban, a gabonapehely keverék sokkal jobb a zsíros magvakból összeállított magkeverékeknél.

A kérdés, hogy a magpehely alapú étrend valóban megfelelő-e a papagájok fizikai és mentális egészségéhez?

mag es pelletMivel a legtöbb papagáj hosszú életű, egyszerűen nem tudjuk, hogy a magpehely alapú táplálék hogyan befolyásolja hosszú távon a papagájok egészségét, akár több generáción keresztül. Egy fontos pszichológiai tényezőt is figyelembe kellene venni;

A vad papagájok órákat töltenek naponta a táplálék felkutatásával és aztán evéssel. A gabonapelyheket le lehet nyelni bárminemű manipulálás nélkül. Több nagyon fontos természetes viselkedést koptat ki ez a fajta étrend: az élelem megkeresését, az élelem nyelvvel való felfedezését a szájban, a táplálék lábban való forgatását és azt, hogy apró darabokat csipkedjenek le, amit utána megehetnek.

A másik dolog, ami a magpelyhek ellen szól, hogy a legtöbb madár-dietetikai (élelmezéstudományi) kutatást tyúkokon végezték el. De a papagájok NEM tyúkok. A tyúkok rövid tenyészidejűek, ami néhány hónapot jelent a húsáért tenyésztett fajták esetén és két évet a tojásukért tartott tyúkoknál. A papagájok lassabban nőnek, viszont hosszú életűek, fészeklakók és elsősorban erdei fajok – mindenben pont ellentétesek a tyúkokkal.

Ha a gabonapehely nem optimális táplálék, akkor a magvak jobbak-e?

A válasz sajnos: NEM! A napraforgómagból, olajözönből és alkalmanként diófélékkel, gyümölcsökkel és egy-két féle zöldséggel kiegészített étrend nem igazán alkalmas egészséges madarak tartásához hosszútávon. 7707233 sSokan mondhatják, hogy ezen az étrenden madarak generációit tartották és szaporították is, és e tényekkel nehéz is vitatkozni, de az 1800-as években azt gondolták, hogy a papagájoknak egyáltalán nincs szükségük vízre és ezt is túlélte néhány egyed. Azaz a túlélés még nem jelenti, hogy ez egészséges állapot lenne, ahogy igaz ez az olajos magvas étrendre is. Ez a szegényes étrend számos hiánybetegséghez, alultápláltsághoz és fejlődési rendellenességekhez vezet, ami megmagyarázza a lecsökkent élettartamot és számos betegséget egyaránt. A gabonapelyhek lényegesen jobb táplálékot jelentenek az olajos mag étrendhez képest, de MINDKETTŐ jelentős bővítésre szorul.

A magkeverékek valamelyest jobbak az egyféle magból álló étrendhez képest, de a gond az, hogy a kisebb magvak gyakorta érintetlenül az edény aljára kerülnek és a madarak csak a fentebb lévő magokat eszik meg. A vitaminnal dúsított magkeverékek sem igazán találnak célba, mivel a vitaminokat a magok héjára viszik fel, és a magok héját a papagájok szinte mindig kiköpik. Továbbá a szájuk is szárazabb, mint az emlősöké (lényegesen kevesebb nyálat termelnek), ezért a porladó vitaminok kihullnak és nem tudnak bejutni a szervezetükbe.

Cikk folytatása: Minden, amit a papagájok étrendjéről tudni kell (II. rész)

Forrás: Tony Silva NEWS: How should we feed our parrots? Are pellets all what they need? PART I September 10th, 2015 | by Tony Silva

 


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

huendeitmsptrosres

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Mit szeretne látni a Papagáj Magazinban?

Jelölje meg, hogy milyen információkból szeretne többet látni a Papagáj Magazinban!

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.