Ara papagájok tömblakásban

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.71 (21 szavazat)

kek sarga ara lakotelepen 002A kék-sárga ara szülőpár minden nap kirepül az ablakon, tesznek néhány kört a lakótelep felett, majd visszatérnek a lakásba, és bebújnak az odúba a kis családjukhoz.

Az évente megrendezésre kerülő prágai papagájos találkozón idén is különös előadásokat hallgathattak meg a résztvevők. A vadon élő papagájok életével foglalkozó, vagy a betegségeket bemutató prezentáció mellett a legnagyobb érdeklődést a tömblakásban fészkelő ara papagájok életét bemutató előadás keltette. Cikkünkben ez utóbbi bemutatóval foglakozunk, miként lehetséges az emeletes ház ablakából kék-sárga arákat reptetni, és hogyan lehet egy szobában ara fiókákat nevelni Csehországban.

 

Magyarországon szigorúbbak a jogszabályok

Mielőtt honfitársaink álmodozni kezdenek arról, hogy egy lakásban ara papagájokat tartsanak, feltétlen jusson eszükbe, hogy a magyar jogszabályok szigorúbban szabályozzák az ara papagájok tartási feltételeit, és nem lehet a nagytestű madarakat szűk kalitkában, illetve röpdében tartani. A magyar jogszabályoknak mellett, és a társasházi lakásban való tartás ellen szól az a tény is, hogy az arák a légkalapács hangszintjével képesek megzengetni a házat, akár naponta többször is.

(Aki Magyarországon arákat szeretne tartani, annak nemcsak beregisztrált „madártartónak” kell lennie, hanem rendelkeznie kell meghatározott méretű röpdével is. A hatóságnak pedig joga van arra, hogy a tartási körülményeket ellenőriznie a helyszínen.)

 

A cseheknél lazábbak az állattartási szabályok

Az arák szabad reptetését rendszeresen népszerűsítő Zdeněk Krňávek az előadásában beszélt a papagájok tömbházi tartásáról és tenyésztéséről.

Évek óta csodálattal figyeltük Krňávek úr szabadelvű madártartását a YouTube csatornájára feltöltött különleges videóin keresztül. A 6. emeleti lakásából kirepülő ara papagájok mindennapos látványt jelentenek a lakótelepen, és a környékbeliek is megszokták őket. A pompás madarak látványa engedékenyebbé tette a szomszédokat is, akik a rikácsolást is hajlandók eltűrni. A kék-sárga arák szabadon történő reptetése már magában is élményszámba megy, és ezt a különlegességet sikerült tetézni a cseh úriembernek azzal, hogy az aráit a lakásban sikeres költésre bírta. Attól a lenyűgöző látványtól pedig egyszerűen szóhoz sem tudunk jutni, hogy a fészkelő óriások milyen készségesen átengedik az odújuk vizsgálatát Krňávek úrnak, mivel az arák általában a fajtársaikat (papagáj testvéreiket, barátaikat) is megtámadják az odújuk környékén.

 

Nem az első költési szezont élték meg 2018-ban

Az előző költések során a tojások a keltetőgépbe a kis papagájok pedig inkubátorba kerültek, a fiókák nevelése pedig tápszerrel történt. Sokszor gondoljuk azt, hogy túlzottan óvjuk a szülők alatt nevelkedő fiókákat a balesetektől, a szárny vagy lábtörésektől, vagy túlaggódjuk magunkat azon, hogy a szülőpár berepeszti a tojás héját egy-egy óvatlan ugrással, de be kell látnunk, hogy a statisztika szerint valóban nagyobb a kismadarak életben maradási esélye, ha gondos szakemberek nevelik fel őket.

ara papagajok lakasban 3Az ara fióka nagyon hosszú idő alatt, három napon át kelt ki a tojásból. (A szakirodalom szerint ez max. 48 óra lehetne.) Csak akkor van szükség emberi segítségre, hogy az embrió fordított fekvéssel indul fejlődésnek a tojásban, mert ebben a helyzetben a tojás légkamrája nem a fejénél helyezkedik el a keléskor, hanem a faránál, és ebben a szerencsétlen esetben a kismadárnak nem marad levegője és ideje a héj feltöréséhez.

A legtökéletesebb ember-papagáj kapcsolat az, amikor szülő madarak olyan magas bizalmat szavaznak meg a gondozójuknak, hogy azt is megengedik neki, hogy benyúljon az odúba, sőt azt is, hogy megfogja a tojásokat és a fiókákat. A szelíd, szintén emberi kézzel nevelt szülők gyakran nem tudnak mit kezdeni a kikelt fiókákkal. Mivel őket is emberek nevelték fel, ezért nem volt lehetőségük elsajátítani a csőrből csőrbe történő etetés technikáját. Ez a dilemma fenn állt a tömblakásban költő pár esetében is. ara papagajok lakasban 8A kotlási időszak rendben zajlott, a keléseket folyamatosan figyelemmel kísérte a gazdi, és csodák-csodájára a kibújt kismadarakat a szülők is képesek voltak megetetni. A mai korszerű papagáj tápszerek rengeteg feltételnek megfelelnek, és kitűnő összetétellel rendelkeznek a fehérjék, a vitaminok vagy az ásványi elemek terén (ilyen tekintetben még többet is nyújtanak, mint a madár saját begyteje), azonban a tápanyaglebontáshoz szükséges baktériumokat még nem tartalmazzák. (Az enzimeknek is csak egy részét sikerült a tápokba beépíteni.) A szülői gondoskodás a legjobb a fiókák egészséges begy és bélflórájának gyors kialakulásához. (Ha a szülőpár jól etet, akkor csak a súlyosabb „odú-balesetektől” és elhullásoktól kell tartanunk).

ara papagajok lakasban 5Mind a négy tojás kikelt, plusz - az utolsó fióka kibújása előtt - érkezett egy közeli fajhoz tartozó kis idegen ara makaó fióka is az odúba. A hím és a tojó szépen nevelte mid az öt kismadarat, ám a kis árva makaó (sárga szárnyú ara) nem harcolt olyan hevesen az ételért, mint a nagyobb, kék-sárga mostoha testvérei. Ki kellet emelni az odúból minden etetéskor és tápszerrel kellett megetetni. 

(Itt jegyezzük meg, hogy a sárgaszárnyú aráknak erről a furcsa viselkedéséről említést tettünk az egyik cikkünkben, mikor is a kutatók felfedezték, hogy csak a legidősebb fióka marad életben a vadon élő makaóknál. Ezért a második és harmadik fiókákat kiemelték a fákon elhelyezett mesterséges odúkból, és kézzel nevelték fel a gyámoltalan kistestvéreket.) A makaó fióka 50 napos korára teljesen elvált a kék-sárga pár vér szerinti utódjaitól.

A szülőpár rendszeresen szabadon repült a kotlási és a fiókanevelési időszakban is.

Ezt a szédítő papagájtartást megcsodálhatjuk Zdeněk Krňávek saját felvételein.

Forrás:

https://www.ararauna.cz/

https://www.youtube.com/channel/UCLkMKRJATl26yYMwwTbR4fQ/videos

 


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

huendeitmsptrosres

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Belépés

Csatlakozhat Facebook vagy Google kapcsolatával is, kattintson az ikonjára!

   

(Nem történnek megosztások az Ön kérése nélkül!)

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Mi hiányzik a papagáj hobbihoz most?

Most éppen mi hiányzik ahhoz, hogy elégedettebb papagájtartó lehessen?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.