Top 10 ünnepi veszély a papagájok számára

4.695652173913 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.70 (23 szavazat)

karacsony papagaj 02Az karácsony és újév kellemes időszak, tele barátokkal, családdal, és szeretettel, de a papagájtartók számára hamar rémálommá válhat. Az ünnepek veszélyeztethetik a kedvenceink egészségét és akár az életükbe is kerülhet.

Összeszedtük a tíz leggyakoribb papagáj veszélyforrást...

... amire fokozottan oda kell figyelni az ünnepek alatt, hogy a papagájunkat megvédhessük.

1. Az állatorvosok is ünnepelnek

Első és legfontosabb, hogy jusson eszünkbe az, hogy az állatorvosok sem dolgoznak az ünnepnapokon! Még, ha meg is teszünk minden lehetséges óvintézkedést, a balesetek ettől még megtörténhetnek. Tájékozódjunk előre, hogy melyik (madarakhoz értő) állatorvos tart ügyeletet az ünnepek alatt, akit baj esetén fel lehet hívni, és az elérhetősége legyen kéznél!

nemes papaga tuz2. Gyertyák, mécsesek

A gyertyák több szempontból is veszélyt jelentenek.

A tollazat remekül ég, ha a papagáj túl közel megy a tűzhöz. Kicsi az esély arra, hogy szándékosan a láng fölé hajolnak, de egy elvétett landolással a tűzre eshetnek, így a látásukat elveszíthetik vagy sérülhetnek a légzőszerveik is, amikor a lángba fejelnek. Sajnos sokkal nagyobb az esélye annak, hogy az asztalon toporogva beleérjen a lángba a szárnytolluk vagy a hosszú farktolluk. (Ha bekövetkezne egy ilyen tragédia, akkor azonnal dugják a madár sérült részét a hidegvíz alá rövid időkre, többször.)

Ha a papagájok megeszik a viaszt, az súlyos emésztési problémákhoz vezethet. Amikor a megcsipkedett gyertyát észrevesszük, akkor kezdjük el figyelni a madarunk székletét egy-két napig (hogy van-e, és, hogy szokványos-e?)!

A legideálisabb, ha elektromos gyertyára váltunk (melynek az eleme nem hozzáférhető). Ha muszáj valódi gyertyát használni, akkor tegyük azt elérhetetlenné egy mécsestartó segítségével, és akkor használjuk, amikor nem ugyanabban a szobában tartózkodunk, mint a madarunk.

papajnak mergezo festek

3. Karácsonyfa és karácsonyi növények

A karácsonyfákat, a növényeket és a koszorúkat gyakran lekezelik különböző vegyszerekkel, hogy az águk és a levelük fényesebb legyen. Színezik vagy műhóval is gyakran befújják őket, és mi szívesen meg haza is visszük. Vásárláskor ezekre már a boltban figyeljünk oda és ne vigyünk ilyen növényeket haza!

Azon túl, hogy veszélyeket rejt a vegyszeres növények lenyelése, a növényen lévő festékek gőzei is ártalmasak a madarakra nézve.

4. Dekorációk

A karácsonyi díszek legtöbbször a papagájokra nézve veszélyes anyagokból készülnek. Ha tudjuk, hogy a papagájunk imád a karácsonyfán rágcsálni, akkor térjünk vissza a természetes anyagokhoz, amennyire ez lehetséges. (Ha nem szeretnénk lemondani a szép, de veszélyes díszekről, akkor a kismadarat tartsuk távol tőlük.) A szalmadíszek ételfestékkel festve, pattogatott kukorica láncok és gyapjúfonal mind-mind szép és lényegesen biztonságosabb ünnepi díszítések. A díszek felakasztásához olyan rövid zsineget használjunk, amibe nem tudnak belekapaszkodni vagy beleakadni.

5. Elektormos és konyhai eszközök

nappapagaj karacsony

A karácsonyfaizzók földeletlen vezetékei komoly veszélyforrások lehetnek. Tegyük ezeket elérhetetlenné a papagájaink számára. Nem a fára tekert égősor vezetéke rejtegeti a nagy veszélyt – hiszen abban max. 12 V feszültség lehet - , hanem a konnektortól a tápegységig tartó 220 V-os vezeték átharapása az életveszélyes számukra.

Rengeteg olyan eszközt ismerünk a ház körül, amiken - szerencsére - nincs teflon bevonat. De mi van azokkal a spéci eszközökkel, amiken van, mint a „háromszögű melegszendvics” sütő, a fondükészítő, a palacsintasütő serpenyő vagy a gofrisütő? Ezeken az eszközökön gyakran olyan bevonat van, ami megcsípkedve lepattan és akár halálos is lehet a papagájaink számára. Ne hagyjuk a madár előtt ezeket az eszközöket!

6. Ünnepi lakoma

Az emberi ételek nemcsak az ünnepek veszélyesek, de hosszú otthonlét során a papagájokat többször kiengedik a gazdik, mint a hétköznapokon, és az asztalokon is több sütemény és édesség áll napokig. Az ünnepi asztalon pedig biztosan előfordulnak olyan ételek és italok, amik nem egészségesek a papagájok számára, pl. zsíros ételek, csokoládé, alkohol, só, stb. Tartsuk ezeket a papagájoktól elzárt helyen, de célszerűbb, ha a papagájokat zárjuk el az asztaltól.

7. Vendégek

papagaj vendegek

A nem madártudatos vendégek jelenthetik a legnagyobb veszélyt a papagájok számára. Először is tájékoztassuk a vendégeinket a legfontosabb madarakkal kapcsolatos szabályokról és tegyük biztonságossá a lakásunkat úgy, hogy még a legtudatlanabb vendégünk se okozhasson balesetet.

  • Az ajtók és az ablakok zárhatóak kulccsal? Ha nem, a fogantyúkat vegyük le ideiglenesen! Ha a látogatónknak melege lesz vagy csak épp dohányozni szeretne, könnyedén kinyithatják az ablakot és az ajtókat, elengedve a madarainkat véletlenül.
  • Ne engedjük meg a látogatóinknak, hogy etessék a madarainkat, vagy akár nem tiltott csemegékkel kényeztessék madarunkat. Azzal, hogy bárkitől elfogadnak ételt, azt kockáztatjuk, hogy a tiltott ételeket is elfogadja majd a madarunk.
  • Ne engedjük, hogy a vendégeink tolongjanak a madár körül, fogdossák vagy üldözzék azt!
  • Ne várjuk az emberektől, hogy ők figyeljenek a gyerekeikre, ha a papagájunkról van szó! Igen, kellene nekik, de többnyire nem fognak.

8. Vendégek háziállatokkal

Nem ajánlott, hogy vendégeink elhozzák a háziállataikat. Egy pillanatnyi figyelmetlenség elég, hogy valakinek a kutyája, macskája vagy görénye levadássza a papagájunkat.

papagaj kutya karacsony 02

Hazánkban kicsik a távolságok, nem utazunk el napokra vagy hetekre a rokonokhoz, ezért ritkán fordul elő az, hogy kalitkás találkozó legyen a ünnepekből. A papagájjal érkező, papagájtartó vendégeink tűnnek a „legtutibb” látogatóknak, de sajnos ők is veszélyforrást jelentenek, ugyanis fertőző madárbetegségeket hozhatnak. A papagájok vírushordozók lehetnek anélkül, hogy bármilyen tünet látható lenne rajtuk. Akár halálos betegséggel is megfertőzhetik papagájunkat, miközben makkegészségesnek látszanak. Ezért kérjük meg a papagájos vendégeket, hogy a madarukat ne hozzák magukkal!

(Paranoiásabb gazdik azt is vegyék számba, hogyha a vendégünk madarat tart otthon, akkor hajat mosva és tiszta (nem „összepapagájozott”) ruhában jöjjön el, és a saját madaraival ne érintkezzen, mielőtt ellátogat hozzánk. Mielőtt nagyot nevetünk ezen a félelmen, tudnunk kell, hogy az ősibb avikultúrával rendelkező országokban ez egy alap udvariasság a madártartók között. Természetesen ezt a procedúrát otthon is meg kell ismételnie, mielőtt a saját madaraival foglalkozna megint.

9. Stressz

A stressz nem egy halálos ünnepi veszély, de ne feledjük, hogy igencsak megterhelő a papagáj számára a rengeteg bámészkodó, tolongó idegen, akik akár fogdosni vagy kergetni próbálják az állatot. Az alvás hiánya, a szokatlan karácsonyi zajok, a vég nélküli karácsonyi zene, a túl sok vagy túl kevés figyelem, a normál napi ritmus megváltozása mind stresszforrás.

Megdöbbentő, de a legrosszabb esetben madarunk sokkot kaphat és akár bele is halhat ebbe. Jobb esetben is a stressz gyengíti az immunrendszert és ezért madarunk fogékonyabb lehet a fertőzésekre. Papagájunk viselkedése hirtelen megváltozhat, például megcsípheti a vendégeket, ha azok fogdosni akarnák őt. Figyeljünk oda a papagájunkra és vigyük vissza a madárszobába, vagy a kalitkáját vigyük át egy csendesebb szobába, ahol a látogatóink nem zavarhatják.

10. A figyelem hiánya

papagaj mikulas

Legvégül egy állandó probléma, mely inkább csak egy érzelmi hullámvölgy, és nem tűnik komolyabb bajnak. Ha vendégeink vannak, szinte lehetetlen annyi figyelmet szentelni a papagájunknak, mint amennyit megszokott. Mint tudjuk, madarunk egy szempillantás alatt bajba keveredhet. Főleg akkor, ha a gazdi az ünnepi italoktól „elázva” nincs a helyzet magaslatán, mondjuk úgy, "nincs vezetőképes állapotban".

A legjobb talán az lehet, ha engedjük, hogy találkozzanak a vendégekkel az ünneplés egy szakaszában, azután helyezzük őket biztonságos helyre (ld. fent) a fennmaradó időszakra. Tehát a vendégfogadás és vendégségbe járás mellett ne feledkezzünk meg a kedvencünkről, és emellett állandóan tartsuk szem előtt az ő érdekeit is.

Felkészülten, átgondoltan: Kellemes Ünnepeket!


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

huendeitmsptrosres

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Mennyit utazna egy papagáj reptető nap miatt?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.